NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto jabłkowo-ananasowe

„Kiedy dowiedziałam się o konkursie i o tym, że należy przygotować potrawę która idealnie będzie pasowała do Nestea Zimowa Śliwka od razu pomyślałam o cieście – mięciutkim i rozpływającym się w ustach z dodatkiem owoców i delikatnego kremu. I takie właśnie jest to ciasto. Składa się z trzech warstw mięciutkiego biszkoptu przełożonego warstwą masy jabłkowo-ananasowej z dodatkiem kokosu i Nestea Zimowa Śliwka oraz delikatnego kremu śmietankowego z dodatkiem wiórków kokosowych. Jest to idealne ciasto na wieczorne chłodne dni, które jak ulał pasuje do gorącej filiżanki Nestea Zimowa Śliwka. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie dla Nestea Zimowa Śliwka”

Ciasto jabłkowo-ananasowe

Składniki:

Ciasto:

  • 4 duże jajka
  • 230 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g margaryny
  • 225 g cukru

Masa jabłkowo-ananasowo-kokosowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 puszka ananasów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g)
  • 1 szklanka Nestea Zimowa Śliwka
  • 2 małe kisiele błyskawiczne jabłkowe
  • 50 g wiórków kokosowych

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • ok. 2-3 łyżki cukru pudru
  • 30 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować mikserem przez około 3-4 minuty tak aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
  2. Prostokątną formach o wymiarach 23*38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika.
  3. Ciasto piec przez około 45 minut.
  4. Po upieczeniu odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyjąć je z formy i przekroić wzdłuż na 3 równe części.

Masa jabłkowo-ananasowo-kokosowa:

  1. Jabłka obrać i oczyścić. Połowę z nich zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę pokroić w mniejszą kostkę. Przełożyć jabłka na patelnię i podsmażać na małym ogniu.
  2. Dodać cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.
  3. Ananasy odcedzić, pokroić na mniejsze kawałeczki. Dodać na patelnię. Podsmażać wszystko razem na większym ogniu, ciągle mieszając przez około 10 minut, następnie zmniejszyć ogień.
  4. Kisiele dokładnie wymieszać z Nestea Zimowa Śliwka, wlać mieszankę na patelnię, zwiększyć nieco ogień i ciągle mieszając gotować całość przez około 2 minuty, aż masa zgęstnieje.
  5. Jeden blat biszkoptu włożyć do blaszki do pieczenia, wylać na niego jeszcze gorącą masę, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć i odstawić ciasto w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia.

Krem śmietankowy:

  1. Zimną śmietankę ubić mikserem na sztywno. W drugiej misce rozmieszać mikserem mascarpone z cukrem pudrem oraz wiórkami kokosowymi.  
  2. Do mascarpone dodać ubitą śmietankę i wymieszać ją delikatnie i krótko mikserem na najniższych obrotach.
  3. Krem śmietankowy wylać na ciasto, pozostawiając ok. 5 łyżek na wierzch. Wygładzić i przykryć biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę śmietanki.
  4. Ciasto posypać startymi na tarce odpadkami z krojenia biszkoptu lub zetrzeć ok. 2-3 biszkopty.
  5. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc aby dokładnie stężało.

Ciasto jabłkowo-ananasowe

Ciasto jabłkowo-ananasowe

środa, 26 lutego 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/26 22:17:34
Jakże pyszny pomysł! :)
-
2014/02/27 13:42:16
Dokładnie :)