NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto na walentynki

„Jeśli ciasto walentynkowe to obowiązkowo z czerwonymi serduszkami! To składa się ze spodu przygotowanego z herbatników, pysznej masy z kaszy manny i ozdobnej warstwy z serduszkami. Ciasto to z wyglądu przypomina trochę sernik, więc pierwszy kęs będzie na pewno nie lada niespodzianką dla osoby która nie wie z jakich składa się ono składników. Co najważniejsze ciasto nie wymaga pieczenia, możemy je więc szybko przygotować i wstawić do lodówki aby się schłodziło”

Ciasto na walentynki

Składniki:

Spód:

  • 200 g pokruszonych herbatników
  • 130 g masła
  • 2 łyżki płynnego miodu

Masa z kaszy manny:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru

Wierzch:

  • 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
  • ½ szklanki mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

Spód:

  1. Masło przełożyć do rondelka, stopić. Następnie dodać miód i mieszać aż składniki dokładnie się połączą.
  2. Herbatniki przełożyć do miski, wlać masło z miodem, dokładnie wymieszać.
  3. Kwadratową formę do pieczenia o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać herbatniki i wylepić nimi dokładnie całą formę – możemy to zrobić szklanką, tzn. po przesypaniu herbatników do formy należy je ugniatać szklanką aż równomiernie ułożą nam się w formie.
  4. Wstawić formę do lodówki, w między czasie przygotować masę z kaszy manny.  

Masa z kaszy manny:

  1. Do garnka wlać mleko, dodać masło oraz cukier, zagotować.
  2. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszę mannę. Gotować na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając aby masa nam się nie przypaliła, przez ok. 2 minuty lub do czasu aż masa zgęstnieje.
  3. Wylać masę od razu na ciasto, wierzch wygładzić łyżką. Wstawić ciasto do lodówki na około 1-2 godzin żeby masa dokładnie zastygła.

Wierzch:

  1. Truskawkową lub wiśniową galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance wrzącej wody, odstawić aby lekko przestygła.
  2. Kwadratową formę o boku około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią galaretkę i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  3. Gdy galaretka zastygnie wyjąć ją razem z papierem do pieczenia z formy i powycinać wycinarką do ciasteczek serduszka – najlepiej użyć około 2-3 różnych wycinarek, aby serduszka miały różną wielkość.
  4. Ułożyć powycinane serduszka na masie z kaszy manny.
  5. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie podgrzać ją i dokładnie rozpuścić. W trakcie podgrzewania można dolać około 4-5 łyżek mleka. Wlać żelatynę do mleka.
  6. Ciasto najlepiej wstawić do lodówki i dopiero wtedy wylać na nie bardzo delikatnie mleko z żelatyną (chodzi o to, żeby przy przenoszeniu ciasta do lodówki, mleko nie rozlało się na serduszka). Wlewamy mleko w takiej ilości (może to być mniej niż ½ szklanki) aby serduszka były widocznie. Należy uważać żeby nie wlać zbyt dużo mleka, ponieważ wtedy serduszka nam „zapłyną”. 
  7. Ciasto przełożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby dokładnie stężało.

ciasto na walentynki, ciasto walentynkowe, ciasta na walentynki, walentynkowe ciasto, ciasta walentynkowe, ciasto na walentynki w kształcie serca, walentynkowe ciasta

ciasto na walentynki, ciasto walentynkowe, ciasta na walentynki, walentynkowe ciasto, ciasta walentynkowe, ciasto na walentynki w kształcie serca, walentynkowe ciasta, torty walentynkowe, torty na walentynki, walentynkowy tort, tort walentynki, torcik walentynkowy, tort na walentynki przepis, walentynki tort, torcik na walentynki, tort walentynkowy przepis, przepis na tort walentynkowy, torciki walentynkowe, deser na walentynki, deser walentynkowy, desery na walentynki, desery walentynkowe, walentynkowy deser, desery na walentynki, walentynkowe desery,  walentynkowe muffinki, muffinki na walentynki, muffinki walentynkowe, babeczki walentynkowe, babeczki na walentynki, walentynkowe babeczki

walentynkowe przepisy, przepisy walentynkowe,  ptasie mleczko na walentynki,  przekąski na walentynki,  danie na walentynki,  walentynki, obrazki walentynkowe,  walentynki przepis,  ciasto na walentynki, ciasto walentynkowe, ciasta na walentynki, walentynkowe ciasto, ciasta walentynkowe, ciasto na walentynki w kształcie serca, walentynkowe ciasta,

wtorek, 11 lutego 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/11 11:14:20
Piękne i smakowite ciasto na walentynki :)
-
2014/02/11 11:50:56
Ciasto wyszło naprawdę piękne!
-
2014/02/11 11:51:51
Dziękuję :)
-
2014/02/11 12:08:05
Przepiękne! :) Idealny pomysł na walentynki :)
-
2014/02/11 13:25:32
Dokładnie - idealny :) Bo jest dosc szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia :D
-
2014/02/11 19:23:18
Cudownie wygląda!
-
2014/02/11 19:32:07
Cudne!
-
2014/02/11 19:53:26
takie proste, a takie cudne!
-
2014/02/11 22:17:59
Dokładnie! :)
-
2014/02/11 22:54:52
Pięknie udekorowane :)
-
2014/02/11 22:59:39
Dziękuję :)