NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJˇCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE Sˇ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Gnocchi

„Pyszne, mięciutkie, rozpływaj±ce się w ustach! S± bardzo miękkie dzięki dodaniu do nich serka. Mog± stanowić samodzielne danie lub stanowić dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Tak przygotowane gnocchi możemy również podawać z różnego rodzaju sosami np. z sosem pomidorowym, borowikowym lub pieczarkowym”

Gnocchi, gnocchi przepis

Składniki:

Gnocchi:

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kremowego serka typu Almeete, Mój ulubiony
  • 350 g m±ki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Wierzch:

  • ok. 8 łyżek stopionego masła
  • 1 posiekany pęczek natki pietruszki
  • starty lub pokrojony parmezan
  • szczypta soli

Wykonanie:

Gnocchi:

  1. Ziemniaki obrać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostudzić i przecisn±ć przez praskę. Przełożyć do większej miski.
  2. Dodać do miski roztopione masło, jajka, kremowy serek, sól oraz m±kę. Wszystko dokładnie wymieszać rękami.
  3. Masę odstawi do lodówki na około 30 minut (dzięki temu łatwiej nam będzie z nich lepić gnocchi).
  4. Przygotować stolnicę lub duż± deskę wysypan± m±k±. Ręce posypać m±k±, nabierać około 1 łyżkę masy i formować w rękach kuleczki. Ciasto nie ma zbyt zwartej konsystencji, dlatego też po uformowaniu około 2-3 kuleczek należy z powrotem posypać ręce m±k±.
  5. W dużym garnku zagotować wodę z około ½ łyżeczki soli. Gdy zacznie się gotować wrzucać partiami gnocchi i gotować około 3-4 minut. Przełożyć na talerza i podawać od razu na ciepło.

Wierzch:

  1. Masło wymieszać z posiekan± natk± pietruszki oraz sol±. Tak przygotowan± mieszank± polać gnocchi, następnie posypać startym parmezanem. Można posypać ¶wieżo zmielonym pieprzem.

Gnocchi, gnocchi przepis, gnocchi z sosem, gnocchi z serem

¶roda, 19 lutego 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Marchewka gotowana

    Składniki: ok. 800 g marchewki pół łyżeczki ¶wieżo wyci¶niętego soku z cytryny 1 płaska łyżeczka br±zowego cukru 2 łyżki masła ¾ małego kubeczka jogurtu na

  • Kopytka w sosie pieczarkowym

    „Kopytka w sosie pieczarkowym mogę być stanowić samodzielne danie lub dodatek do dania głównego – ryby czy różnego rodzaju mięs. Po przygotowaniu ko

  • Gnocchi w sosie pomidorywm

    „Mięciutkie gnocchi wykonane z dodatkiem kremowego serka w pysznym sosie pomidorowym na bazie ¶wieżych pomidorów. Możemy również do przygotowania sosu uży

Komentarze
2014/02/19 12:32:43
chyba spróbuję ;-)
-
2014/02/19 22:25:17
Polecam, s± naprawdę pyszne :)