NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJˇCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE Sˇ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kopytka ze szpinakiem

„Kopytka z sosem szpinakowym mog± stanowić oddzielne wegetariańskie danie lub stanowić dodatek do dań mięsnych. Po ugotowaniu kopytka możemy przechowywać w lodówce (oddzielnie kopytka i sos) lub wymieszać kopytka z sosem i przed podaniem podgrzać danie na patelni lub przełożyć do formy żaroodpornej, posypać startym serem żółtym lub mozzarell± i zapiec danie w piekarniku”

Kopytka ze szpinakiem

Składniki:

Kopytka:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 450 g m±ki
  • 3 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Sos szpinakowy:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól, pieprz
  • 150 ml rzadkiej ¶mietanki 12 lub 18%

Wykonanie:

Kopytka:

  1. Ziemniaki przepu¶cić przez maszynkę, dodać m±kę oraz jajka, posolić i wyrobić ciasto.
  2. Stolnicę posypać m±k±. Ciasto podzielić na 6 równych czę¶ci. Z każdej z nich toczyć wałeczki grubo¶ci palca, następnie lekko spłaszczać i uko¶ne kroić.
  3. Kopytka wrzucać do duże ilo¶ci wrz±cej osolonej wody i gotować partiami. Po wypłynięciu ich na wierzch, gotować jeszcze przez 2-3 minuty.

Sos szpinakowy:

  1. Cebule posiekać w drobn± kostkę. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, przełożyć na ni± cebulę i podsmażyć na lekko złocisty kolor.
  2. Na patelnię dodać szpinak, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem mieszaj±c od czasu do czasu aż szpinak całkowicie się rozmrozi.
  3. Na patelnię wlać ¶mietankę, doprawić do smaku sol± i pieprzem.
  4. Polać kopytka gor±cym sosem i od razu podawać.

Kopytka ze szpinakiem, kopytka z sosem, kopytka w sosie, kopytka przepis, pomysł na obiad, obiad w 30 minut, dania wegetariańskie, kopytka

poniedziałek, 03 lutego 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/03 19:34:27
Chętnie bym zjadła! Pysznie wygl±daj± w tym sosiku :)