Blog > Komentarze do wpisu
Marchewka duszona
"Duszona marchewka doskonale sprawdzi się jako dodatek do dania głównego. Można ją przygotowywać na wiele sposobów, ja poniżej prezentuję ten, według którego robię ją najczęściej.

Składniki:
- 6 dużych marchewek
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18%
Wykonanie:
- Marchewki obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak aby wszystkie zapłynęły. Dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Gotować pod przykryciem aż wszystkie marchewki będą miękkie.
- Zestawić marchewkę z ognia, odlać nadmiar wody (trochę zostawić w garnku, pozostawić również około pół szklanki wywaru gdyby trzeba było go później dolać), ubić marchewki tłuczkiem do ziemniaków. Dodać do garnka cukier oraz śmietanę, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 2-3 minuty.
- Gdy marchewka będzie za gęsta, dolać pozostawionego wywaru z gotowania.
środa, 05 lutego 2014, baaaraneeek
Z mojej strony polecam smakowite witaminy i suplementy z aloesem, które korzystnie wpłyną na włosy, skórę i paznokcie.
Dziękuję za smakowitą inspirację:)