NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Marchewka duszona

"Duszona marchewka doskonale sprawdzi się jako dodatek do dania głównego. Można ją przygotowywać  na wiele sposobów, ja poniżej prezentuję ten, według którego robię ją najczęściej. 

Marchewka duszona, marchewka zasmażana

Składniki:

  • 6 dużych marchewek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18%

Wykonanie:

  1. Marchewki obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak aby wszystkie zapłynęły. Dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Gotować pod przykryciem aż wszystkie marchewki będą miękkie.
  2. Zestawić marchewkę z ognia, odlać nadmiar wody (trochę zostawić w garnku, pozostawić również około pół szklanki wywaru gdyby trzeba było go później dolać), ubić marchewki tłuczkiem do ziemniaków. Dodać do garnka cukier oraz śmietanę, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 2-3 minuty.
  3. Gdy marchewka będzie za gęsta, dolać pozostawionego wywaru z gotowania.
środa, 05 lutego 2014, baaaraneeek
Tagi: marchewka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/05 16:33:31
Marchewka jest jednym z moich ulubionych warzyw i przy najbliższej okazji spróbuję takiej jej wersji:)
Z mojej strony polecam smakowite witaminy i suplementy z aloesem, które korzystnie wpłyną na włosy, skórę i paznokcie.
Dziękuję za smakowitą inspirację:)