NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Omlet z warzywami

„Omlet z warzywami możemy podać na śniadanie np. z dodatkiem ulubionej sałatki i pieczywa czosnkowego. DO jego przygotowania możemy również użyć innych warzyw np. bakłażana, fasolki szparagowej czy kukurydzy”

Omlet z warzywami, omlet z serem, omlet z warzywami przepis, omlet z warzywami i serem, omlet z warzywami i szynką, omlet z szynką i serem, omlet z szynką i serem przepis, omlet z szynką i pieczarkami, omlet z serem żółtym

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • ½ czerwonej papryki
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka plastrów szynki (opcjonalnie)
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oleju
  • ok. 70 g sera żółtego w cienkich plastrach

Wykonanie:

  1. Cukinię oraz paprykę pokroić w większą kostkę, pieczarki w półplasterki, natomiast cebulę w drobniutką kosteczkę.
  2. Jeśli dodajemy do omletu szynkę również należy ją pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, przełożyć na nią wszystkie warzywa oraz szynkę. Podsmażać przez kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Jajka roztrzepać, dodać sól oraz pieprz. Przełożyć warzywa do mieszanki jajecznej i dokładnie wymieszać.
  5. Na patelnię wlać pozostałe 2 łyżki oleju, rozgrzać go a następnie przelać masę jajeczną z warzywami. Smażyć omlet na małym ogniu. Gdy jego brzegi się zetną, podważyć je łopatką z każdej strony, tak aby płynna masa jajeczna „przelała” się przez te ścięte brzegi i znalazła na dnie patelni. Czynność tą powtarzać kilka razy. Smażyć omlet w ten sposób przez około 3-4 minuty.
  6. Następnie przewrócić go za pomocą dwóch lub trzech łopatek lub użyć do tego drugiej patelni – tzn. posmarować ją lekko tłuszczem a następnie „przerzucić” na nią omleta i podsmażyć z drugiej strony przez około 2-3 minuty. Po odwróceniu omleta na drugą stronę ułożyć na wierzchu plastry sera żółtego aby się roztopiły.
  7. Przełożyć omlet na duży talerz i złożyć go na pół. Podawać na ciepło.

Omlet z warzywami, omlet z serem, omlet z warzywami przepis, omlet z warzywami i serem, omlet z warzywami i szynką, omlet z szynką i serem, omlet z szynką i serem przepis, omlet z szynką i pieczarkami, omlet z serem żółtym

wtorek, 25 lutego 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy