NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta cytrynowa

„Tarta cytrynowa, która dzięki czerwonym serduszkom jest świetnym pomysłem na walentynkowy deser. Co prawda moje serduszka może nie są zbyt idealne, ale liczą się przecież szczere chęci ;). Jeśli nie lubimy smaku i zapachu cytryny, jej skórkę możemy zastąpić świeżo startą skórką z pomarańczy”

Tarta cytrynowa

Składniki:

Ciasto:

  • 225 g mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania przy rozwałkowaniu ciasta
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki drobnego cukru
  • 150 g masła miękkiego masła pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 400 g kremowego serka typu Philadelphia lub Mój ulubiony
  • 6 łyżek miodu
  • 3 jajka, ubite
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta czerwonego barwnika w proszku lub żelu

Wykonanie:

Ciasto:

  1. W misce umieścić wszystkie składniki, miksować aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie wyjąć ciasto z miski i zagnieść je dokładnie ręcznie.
  2. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić je do lodówki na 30 minut.

Nadzienie:

  1. Do serka dodać miód i ubić na gładko. Następnie dodać cynamon, jajka oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  2. Około 2 łyżki nadzienia przełożyć do małej miseczki, dodać odrobinę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszać.

Ciasto c.d.:

  1. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, po czym rozłożyć je w formie na tartę o średnicy 22 – 25 cm.
  2. Ciasto ponakłuwać widelcem, następnie przykryć je papierem do pieczenia i wsypać suchą fasolę.
  3. Ciasto przełożyć do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier z fasolą, zmniejszyć temperaturę do 180oC i wstawić je do piekarnika na kolejne 10 minut.
  4. Wyjąć ciasto z piekarnika i wylać na nie nadzienie. Następnie wziąć zabarwione na czerwono nadzienie i za pomocą łyżeczki zrobić na cieście kilka kropek. Następnie przeciągnąć zdecydowanym ruchem wykałaczką przez środek każdej kropki, tak aby utworzyło się serduszko.
  5. Ciasto przełożyć delikatnie do piekarnika (uważając aby kolorowe nadzienie nam się nie rozpłynęło) i piec przez 30 minut w temperaturze 180oC.
  6. Po wyjęciu ciasta odstawić je do całkowitego ostygnięcia.

Tarta cytrynowa, tarta cytrynowa przepis, przepis na walentynki, walentynki, ciasto na walentynki, deser na walentynki, dania na walentynki, przpeisy na walentynki

walentynki, dekoracja walentynki, dekoracja stołu walentynki

 źródło przepisu: „Desery – ponad 100 wspaniałych przepisów”

sobota, 01 lutego 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Tarta czekoladowa

    „Nadal nie macie pomysłu na walentynkowy deser? A może tak tarta z dużą ilością czekoladyyyyyy :) mniam :) . P.S. Wybaczcie kolejny przepis, który bazuje

  • Ciastka serduszka

    „Do wykonania tych pięknych serduszek możemy uży ć  ciasta francuskiego lub gotowego ciasta kruchego. Takie gotowe kruche ciasto jest już rozwałko

  • Ciastka z wypływającym środkiem

    „Walentynki tuż tuż… Macie już jakieś pomysły na ciekawe menu? A może tak czekoladowe ciastka z wypływającą ze środka czekoladą? Podane z pysznym so

Komentarze
2014/02/02 22:01:39
Mmmm, z pewnością smakuje pysznie i fajnie wygląda :)
-
2014/02/02 23:40:05
Dokładnie tak ;)
-
2014/02/03 12:30:06
Pyszna tarta nie jest zła :-) Wiem co już na deser dzisiaj zrobię.
-
2014/02/03 12:41:23
Powodzenia :) mam nadzieję, że będzie smakowac :)