NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Truskawki w czekoladzie

„A może tak zamiast tradycyjnego walentynkowego bukietu z czerwonych róż, bukiet przygotowany z truskawek w czekoladzie? :) Chyba każdy chciałby dostać taki słodziutki i co najważniejsze własnoręcznie przygotowany prezent. Więc do dzieła :)”

Truskawki w czekoladzie

Składniki:
  • ok. 15 szt. dużych truskawek
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g białej czekolady
  • patyczki do szaszłyków
  • ok. 4 duże słoiki

Wykonanie:

  1. Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć.
  2. Mleczną czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić ją w kąpieli wodnej – tzn. czekoladę umieścić w małej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zmniejszamy ogień na bardzo mały, aby woda w garnku cały czas się gotowała aż do pokrycia czekoladą ostatniej truskawki.
  3. Każdą z truskawek nabić na patyczek do szaszłyka, następnie obtoczyć ją w mlecznej czekoladzie. Poczekać chwilę aż nadmiar czekolady spłynie do miseczki i przełożyć patyczek z truskawką do słoika.
  4. Gdy wszystkie truskawki będą już pokryte w czekoladzie, słoiki odstawić w chłodne miejsce na około 20 minut aż czekolada całkowicie zastygnie.
  5. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i również roztopić ją w kąpieli wodnej. W jednej ręce trzymamy poziomo patyczek z truskawką nad miseczką z białą czekoladą. W drugiej ręce trzymamy małą łyżeczkę, zanurzamy ją na chwilę w roztopionej białej czekoladzie, podnosimy i obracając energicznie patyczek z truskawką, polewamy cienkim strumieniem białej czekolady.
  6. Ozdobione białą czekoladą truskawki wkładamy z powrotem do słoika. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce aż czekolada ładnie zastygnie.
  7. Podajemy truskawki na patyczkach – możemy je zawiązać np. ozdobną kokardą, lub po zastygnięciu czekolady możemy wyciągnąć z nich patyczki i ułożyć na talerzyku lub paterze.

Truskawki w czekoladzie, deser na walentynki, deser walentynkowy

Truskawki w czekoladzie, deser na walentynki, deser walentynkowy

środa, 12 lutego 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/12 12:32:21
oj tak dla łasucha takiego jak ja idealny prezent :) ślicznie wyglądają
-
2014/03/07 15:03:21
Wyglądają przepięknie, ślinka mi cieknie strasznie :) Chyba muszę spróbować takie zrobić w sobotę.
-
Gość: Niecodzienne uniesienia, *.cityconnect.pl
2016/02/14 18:29:20