NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJˇCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE Sˇ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Gnocchi w sosie pomidorywm

„Mięciutkie gnocchi wykonane z dodatkiem kremowego serka w pysznym sosie pomidorowym na bazie ¶wieżych pomidorów. Możemy również do przygotowania sosu użyć pomidorów z puszki, ale ten ze zrobiony ze ¶wieżych będzie na pewno lepszy”

Gnocchi w sosie pomidorowym

Składniki:

Gnocchi:

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kremowego serka typu Almeete, Mój ulubiony
  • 350 g m±ki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Sos pomidorowy:

  • 800 g obranych pomidorów
  • 1 z±bek czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 6 łyżek ketchupu
  • sól
  • starty parmezan

Wykonanie:

Gnocchi:

  1. Ziemniaki obrać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostudzić i przecisn±ć przez praskę. Przełożyć do większej miski.
  2. Dodać do miski roztopione masło, jajka, kremowy serek, sól oraz m±kę. Wszystko dokładnie wymieszać rękami.
  3. Masę odstawi do lodówki na około 30 minut (dzięki temu łatwiej nam będzie z nich lepić gnocchi).
  4. Przygotować stolnicę lub duż± deskę wysypan± m±k±. Ręce posypać m±k±, nabierać około 1 łyżkę masy i formować w rękach kuleczki. Ciasto nie ma zbyt zwartej konsystencji, dlatego też po uformowaniu około 2-3 kuleczek należy z powrotem posypać ręce m±k±.
  5. W dużym garnku zagotować wodę z około ½ łyżeczki soli. Gdy zacznie się gotować wrzucać partiami gnocchi i gotować około 3-4 minuty.

Sos pomidorowy:

  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisn±ć przez praskę. Przełożyć warzywa na patelnię, smażyć aż cebula nabierze ładnego złotobr±zowego koloru.
  2. Pomidory sparzyć i obraz ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć je na patelnię i podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut. Pod koniec gotowania doprawić sol±. Do sosu wlać ketchup i dokładnie wymieszać.
  3. Gnocchi przełożyć do sosu pomidorowego, wymieszać. Podawać na ciepło, posypać startym parmezanem.
  4. Gnocchi przełożyć do sosu pomidorowego, wymieszać. Podawać na ciepło, posypać startym parmezanem.

Gnocchi w sosie pomidorowym, gnocchi z sosem, gnocchi z sosem pomidorowym, gnocchi z sosem, gnocchi w sosie pomidorowym przepis, gnocchi przepis, gnocchi sos pomidorowy

poniedziałek, 24 marca 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Marchewka gotowana

    Składniki: ok. 800 g marchewki pół łyżeczki ¶wieżo wyci¶niętego soku z cytryny 1 płaska łyżeczka br±zowego cukru 2 łyżki masła ¾ małego kubeczka jogurtu na

  • Kopytka w sosie pieczarkowym

    „Kopytka w sosie pieczarkowym mogę być stanowić samodzielne danie lub dodatek do dania głównego – ryby czy różnego rodzaju mięs. Po przygotowaniu ko

  • Gnocchi

    „Pyszne, mięciutkie, rozpływaj±ce się w ustach! S± bardzo miękkie dzięki dodaniu do nich serka. Mog± stanowić samodzielne danie lub stanowić dodatek do da

Komentarze
2014/03/24 11:47:56
Wygl±da bardzo obiecuj±co. Ciekawe jak smakuje.
-
2014/04/02 09:54:55
O to co¶ dla mnie. Bardzo lubię Takie dania.
-
2014/04/03 13:37:03
Danie wygl±da bardzo smakowicie i akurat leży w moim gu¶cie kulinarnym.
-
2014/04/03 13:37:38
Danie wygl±da bardzo smakowicie i akurat leży w moim gu¶cie kulinarnym.
-
2014/04/10 13:02:05
Danie idealne dla mnie i mojego podniebienia.