NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Gnocchi w sosie pomidorywm

„Mięciutkie gnocchi wykonane z dodatkiem kremowego serka w pysznym sosie pomidorowym na bazie świeżych pomidorów. Możemy również do przygotowania sosu użyć pomidorów z puszki, ale ten ze zrobiony ze świeżych będzie na pewno lepszy”

Gnocchi w sosie pomidorowym

Składniki:

Gnocchi:

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kremowego serka typu Almeete, Mój ulubiony
  • 350 g mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Sos pomidorowy:

  • 800 g obranych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 6 łyżek ketchupu
  • sól
  • starty parmezan

Wykonanie:

Gnocchi:

  1. Ziemniaki obrać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostudzić i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do większej miski.
  2. Dodać do miski roztopione masło, jajka, kremowy serek, sól oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać rękami.
  3. Masę odstawi do lodówki na około 30 minut (dzięki temu łatwiej nam będzie z nich lepić gnocchi).
  4. Przygotować stolnicę lub dużą deskę wysypaną mąką. Ręce posypać mąką, nabierać około 1 łyżkę masy i formować w rękach kuleczki. Ciasto nie ma zbyt zwartej konsystencji, dlatego też po uformowaniu około 2-3 kuleczek należy z powrotem posypać ręce mąką.
  5. W dużym garnku zagotować wodę z około ½ łyżeczki soli. Gdy zacznie się gotować wrzucać partiami gnocchi i gotować około 3-4 minuty.

Sos pomidorowy:

  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Przełożyć warzywa na patelnię, smażyć aż cebula nabierze ładnego złotobrązowego koloru.
  2. Pomidory sparzyć i obraz ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć je na patelnię i podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą. Do sosu wlać ketchup i dokładnie wymieszać.
  3. Gnocchi przełożyć do sosu pomidorowego, wymieszać. Podawać na ciepło, posypać startym parmezanem.
  4. Gnocchi przełożyć do sosu pomidorowego, wymieszać. Podawać na ciepło, posypać startym parmezanem.

Gnocchi w sosie pomidorowym, gnocchi z sosem, gnocchi z sosem pomidorowym, gnocchi z sosem, gnocchi w sosie pomidorowym przepis, gnocchi przepis, gnocchi sos pomidorowy

poniedziałek, 24 marca 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Marchewka gotowana

    Składniki: ok. 800 g marchewki pół łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki masła ¾ małego kubeczka jogurtu na

  • Kopytka w sosie pieczarkowym

    „Kopytka w sosie pieczarkowym mogę być stanowić samodzielne danie lub dodatek do dania głównego – ryby czy różnego rodzaju mięs. Po przygotowaniu ko

  • Gnocchi

    „Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach! Są bardzo miękkie dzięki dodaniu do nich serka. Mogą stanowić samodzielne danie lub stanowić dodatek do da

Komentarze
2014/03/24 11:47:56
Wygląda bardzo obiecująco. Ciekawe jak smakuje.
-
2014/04/02 09:54:55
O to coś dla mnie. Bardzo lubię Takie dania.
-
2014/04/03 13:37:03
Danie wygląda bardzo smakowicie i akurat leży w moim guście kulinarnym.
-
2014/04/03 13:37:38
Danie wygląda bardzo smakowicie i akurat leży w moim guście kulinarnym.
-
2014/04/10 13:02:05
Danie idealne dla mnie i mojego podniebienia.