NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Babka marmurkowa

„Babka marmurkowa, a więc klasyka świąt Wielkiej Nocy. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niej tych świąt. Jest ona szybka w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wielu składników – większość z nich każdy znajdzie u siebie w domu. Można powiedzieć że to taka babka last minute, którą możemy przygotować w ostatniej chwili. Zamiast polewy czekoladowej babkę można oprószyć cukrem pudrem”

Babka marmurkowa

Składniki:

Babka marmurkowa:

  • 500 g mąki (w tym 3 łyżki pozostawić na koniec)
  • 350 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy (1 opakowanie – 16 g)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 7 łyżek śmietanki kremówki 36%

Wykonanie:

Babka marmurkowa:

  1. Margarynę utrzeć na puszystą masę.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka do utartej margaryny, dolać mleko i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać delikatnie z ciastem.
  4. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao a do drugie pozostawione 3 łyżki mąki.
  5. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy wlewać na przemian jasne i ciemne ciasto – im więcej warstw, tym bardziej uda nam się otrzymać fantazyjny wzór.
  6. Babkę przełożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec około 80 minut. Jeżeli ciasto zbyt rumieni się podczas pieczenia, można położyć na wierzch folię aluminiową.
  7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babkę na około 10 minut, a następnie energicznym ruchem przełożyć ją na talerz i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę połamać na drobne kawałki. Do rondelka wlać śmietankę, dodać czekoladą, ciągle mieszając rozpuścić ją na małym ogniu, uważając żeby się nie przypaliła.
  2. Wylać polewę czekoladową na ostudzoną babkę.

Babka marmurkowa, babka wielkanocna, babka piaskowa, babka ucierana, babka czekoladowa, babka zebra

źródło przepisu: „Wielkanocne Wypieki” A. Kotowicz

poniedziałek, 21 kwietnia 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2014/04/22 00:19:53
Widzę tu dużo wspaniałości. Babki w wielu wydaniach. Jedno jest pewne są lepsze od tych z biedry po 5 zł.
-
2014/05/04 22:36:12
Pyszności, babka wyszła lekka i bardzo smaczna! Dziękuje za przepis!
-
2014/05/05 12:34:28
Cieszę się, że smakowała :)
-
2014/05/05 13:36:10
Ja również dziękuję, wyszło wspaniale :)
-
2016/04/08 11:21:36
Super! Naprawdę fajnie wyszła ta babka. A w połączeniu z naszą sauną od infraline.pl dało to tak niesamowity efekt, że byłam wyluzowana już do wieczora :) Naprawdę szczerze polecam ten przepis!
Pozdrawiamy z infraline :)