NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Babka wielkanocna

„Mięciutka niczym puch babka cynamonowa w pysznej serowej polewie. Jeśli lubicie ciepłe cynamonowe bułeczki w serowym lukrze, to ta babka jest właśnie dla Was. Babka ta jest bardzo delikatna i mięciutka, bardzo aromatyczna. Idealna do kawy”

Babka wielkanocna

Składniki:

Babka:

  • 340 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g cukru
  • 6 dużych jaj w temperaturze pokojowej
  • 360 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 240 ml kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa cynamonowa:

  • 110 g masła roztopionego
  • 120 g brązowego cukru
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wierzch – lukier serowy:

  • 220 g kremowego serka typu „Mój ulubiony”, „Philadelphia”
  • 100 g cukru pudru (lub mniej)
  • 60 ml mleka lub mniej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • ok. 3 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Babka:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 165oC.
  2. Do miski przełożyć masło, olej i cukier, ubić na puszystą masę. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku.
  3. Dodać połowę śmietany, zmiksować.
  4. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać połowę mieszaniny do ciasta, zmiksować. Następnie dodać pozostałą śmietanę, chwilę miksować, wsypać resztę mąki, dokładnie wymieszać.
  5. Na końcu wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Masa cynamonowa:

  1. W małej miseczce wymieszać dokładnie roztopione masło, brązowy cukier, cynamon, ekstrakt waniliowy oraz mąkę.
  2. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
  3. Wlać ¼ ciasta do formy, posmarować 1/3 mieszanki cynamonowej, za pomocą kilku ruchów noża – (4-5) wymieszać bardzo delikatnie ciasto z masą cynamonową – dzięki tej czynności powstanie bardzo ładny wzorek w cieście.
  4. Powtórzyć tą czynność aż do wykorzystania wszystkich składników.
  5. Babkę przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę i 10 - 20 minut.
  6. Wyjąć ją z piekarnika, odstawić w formie na 10 minut a następnie wyjąć babkę z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch – lukier serowy:

  1. Kremowy serek, mleko, ekstrakt waniliowy oraz cukier puder zmiksować na gładką masę.
  2. Polać nią ostudzoną babkę. Wierzch można dodatkowo posypać cynamonem.

Babka wielkanocna, babka piaskowa, babka marmurkowa

źródło przepisu

poniedziałek, 21 kwietnia 2014, baaaraneeek
Tagi: cynamon

Polecane wpisy