NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka z mięsem

 „Ta pyszna zapiekanka z mięsem składa się z dwóch warstw: mięsno-warzywnej oraz ziemniaczanej. Pierwsza warstwa to nic innego jak duszone warzywa (m.in. pieczarki, por, marchewka) z dodatkiem mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Druga warstwa to ziemniaki przepuszczone najpierw przez praskę z dodatkiem mleka i masła. Zapiekankę najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem ulubionej surówki”

Zapiekanka z mięsem

Składniki:

Warstwa mięsna:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego (może być też wieprzowe lub drobiowe)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 250 g pieczarek
  • 1 por
  • 150 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżka maki
  • 100 ml ketchupu
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz

Warstwa ziemniaczana:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek mleka
  • sól, pieprz

Ponadto (opcjonalnie):

  • 4-5 surowych jajek
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Warstwa mięsna:

  1. Marchewkę i pietruszkę obrać. Pora oczyścić i odkroić zielona część.
  2. Czerwoną cebulę, marchewkę, pietruszkę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na 4 części i posiekać w cienkie plasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. 
  3. Na patelni rozgrzać olej, wyspać cebulę, podsmażyć przez około 2-3 minuty. Następnie dodać pieczarki, podsmażać przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wsypać resztę warzyw, a więc marchewkę, pietruszkę, pora oraz paprykę. Wymieszać, wlać gorący bulion, podsmażać warzywa przez około 10-15 minut, lub do momentu aż bulion odparuje (nie przykrywać patelni). 
  4. Na patelnię dodać mięso, wymieszać.
  5. Mąkę wymieszać z około 5 łyżkami zimnej wody, wlać na patelnię, dokładnie rozmieszać. 
  6. Wlać ketchup, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia.
  7. Żaroodporną formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  8. Przełożyć mięso z warzywami do formy.

Warstwa ziemniaczana:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu odcedzić i przepuścić przez praskę.
  3. Dodać masło oraz mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  4. Wyłożyć masę ziemniaczana na warstwę mięsna i delikatnie wygładzić łyżką.
  5. Na wierzchu zapiekanki wybić jajka.
  6. Zapiekankę przełożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 20-25 minut.

Zapiekanka z mięsem, zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka z ziemniakami, zapiekanka warzywna, zapiekanka z warzywami, zapiekanka z mięsa mielonego, zapiekanka z mięsem mielonym, zapiekanka warzywna, zapiekanka z warzywami

Zapiekanka z mięsem, zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka z ziemniakami, zapiekanka warzywna, zapiekanka z warzywami, zapiekanka z mięsa mielonego, zapiekanka z mięsem mielonym, zapiekanka warzywna, zapiekanka z warzywami

poniedziałek, 07 kwietnia 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Bataty z kurczakiem

    Składniki: ok. 500 g batatów 1 czerwona cebula 1 cukinia 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek mała gałązka świeżego rozmarynu 600 g upieczonego/usmażonego

  • Kaczka z puree ziemniaczano-dyniowym z sosem żurawinowo-malinowym

    Składniki: Kacze udka: 2 kacze udka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Puree ziemniaczano-dyniowe: 5 ziemniaków (ok. 450 g)

  • Kotlety mielone

    Składniki na 4 szt.: Kotlety mielone: 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała czerwona cebula ½ pęczka świeżej natki pietruszki 5 suszonych pomidor

Komentarze
2014/04/10 12:58:59
Ależ smakowicie wygląda ta zapiekanka. Chyba się skuszę na nią w najbliższym czasie.