NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Mule w winie

„Przy przygotowaniu muli należy pamiętać, żeby na początku przed przygotowaniem odrzucić otwarte mule – nie nadają się one do spożycia. Na końcu natomiast, należy odrzucić mule które podczas duszenia się nie otworzyły – również nie nadają się one do spożycia. Tak przyrządzone mule możemy podać na wiele sposobów np. z makaronem. Ja osobiście najbardziej lubię mule przygotowane w winie podane ze świeżym pieczywem które można moczyć w pysznym sosie”

Mule w winie, mule przepis

Składniki:

  • ok. 1,5 kg muli
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Mule dokładnie wyszorować pod zimną, bieżącą wodą. Oczyścić je ze wszystkich narośli. Odrzucić otwarte mule – nie nadają się one do spożycia. Następnie przełożyć na durszlak lub sito.
  2. Czosnek posiekać w drobną kosteczkę.
  3. Natkę pietruszki posiekać.
  4. W dużym garnku rozgrzać oliwę, przełożyć czosnek, podsmażyć na małym ogniu przez około 2 minuty, uważając żeby się za bardzo nie zrumienił.
  5. Następnie wlać wino, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mule i dusić je pod przykryciem przez około 7-8 minut, aż wszystkie się otworzą. W trakcie duszenia przemieszać mule średnio co minutę.
  6. Pod koniec duszenia wsypać posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.

Mule w winie, mule przepis, mule z czosnkiem, mule z białym winem, mule z warzywami, mule przepis czosnek, mule przepisy kulinarne, mule przepis wino, małże przepis, małże w białym winie

piątek, 16 maja 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2014/05/19 12:04:19
Jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam. Nie przepadam za owocami morza, ale może jednak warto spróbować... Jeśli się zdecyduje, to z pewnością skorzystam z twojego przepisu.
-
2014/05/19 22:29:33
Polecam :) Warto spróbowac muli :)