Blog > Komentarze do wpisu
Mule w winie
„Przy przygotowaniu muli należy pamiętać, żeby na początku przed przygotowaniem odrzucić otwarte mule – nie nadają się one do spożycia. Na końcu natomiast, należy odrzucić mule które podczas duszenia się nie otworzyły – również nie nadają się one do spożycia. Tak przyrządzone mule możemy podać na wiele sposobów np. z makaronem. Ja osobiście najbardziej lubię mule przygotowane w winie podane ze świeżym pieczywem które można moczyć w pysznym sosie”

Składniki:
- ok. 1,5 kg muli
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Mule dokładnie wyszorować pod zimną, bieżącą wodą. Oczyścić je ze wszystkich narośli. Odrzucić otwarte mule – nie nadają się one do spożycia. Następnie przełożyć na durszlak lub sito.
- Czosnek posiekać w drobną kosteczkę.
- Natkę pietruszki posiekać.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, przełożyć czosnek, podsmażyć na małym ogniu przez około 2 minuty, uważając żeby się za bardzo nie zrumienił.
- Następnie wlać wino, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mule i dusić je pod przykryciem przez około 7-8 minut, aż wszystkie się otworzą. W trakcie duszenia przemieszać mule średnio co minutę.
- Pod koniec duszenia wsypać posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.

piątek, 16 maja 2014, baaaraneeek