NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Spaghetti carbonara

„Kolejny przepis z serii „klasyka włoskiej kuchni”. Tym razem coś na słono – spaghetti carbonara. Danie to możemy przygotować z dowolnie wybranym makaronem np. z penne, ale to oryginalne przygotowuje się z makaronem typu spaghetti”

Spaghetti carbonara, makaron carbonara, spaghetti carbonara przepis, makaron carbonara przepis,

Składniki:

  • 500 g spaghetti
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g boczku
  • 4 duże jajka
  • 90 g startego sera pecorino lub parmezanu
  • 6 łyżek rzadkiej śmietany 12 lub 18%
  • sól, biały pieprz

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  2. Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią boczek i podsmażać przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Jajka dokładnie sparzyć wrzątkiem, wyszorować. Wbić do miski, dodać śmietanę, sól, pieprz oraz połowę startego sera. Wymieszać trzepaczką.
  4. Patelnię zdjąć z ognia, przełożyć na nią makaron, wymieszać. Gdy patelnia nieco ostygnie (po około 1-2 minut) wlać masę jajeczną, dokładnie wymieszać.
  5. Przekładać na talerze i posypywać resztą sera. Podawać od razu.

Spaghetti carbonara, makaron carbonara, spaghetti carbonara przepis, makaron carbonara przepis, makaron carbonara z boczkiem przepis, spaghetti carbonara z boczkiem, spaghetti carbonara z jajkiem

wtorek, 20 maja 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Spaghetti z kurczakiem i pomidorami

    Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do gyrosa 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 gałązki pomidor

  • Makaron z szynką i groszkiem

    Składniki: 1,5 szklanki makaronu kokardki ok. 200 g szynki i boczku 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku 4 łyżki k

  • Makaron z brokułami

    Składniki: 200 g makaronu penne 1 czerwona cebula 1 brokuł ½ szklanki rzadkiej śmietanki 18% 100 g wędzonego na zimno łososia ½ pęczka świeżego koperk

Komentarze
2014/05/20 09:27:02
Klasyka ale w jakim wydaniu - mniam!
-
2014/05/28 13:03:20
już jestem głodna