NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Lody z nutellą

„Lody z nutellą, czyli idealna propozycja na upalne dni! Lody te składają się z 4 warstw: lodów śmietankowych, lodów z nutellą, pokruszonych ciasteczek i jeszcze dodatkowo z warstwy samej nutelli. Najlepiej podawać ze świeżymi truskawkami”

Lody z nutellą, lody śmietankowe, lody waniliowe, lody z ciasteczkami, lody czekoladowe

Składniki na ok. 1 litr lodów:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 500 ml śmietanki 18%
  • 1 laska wanilii
  • 7 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 6 łyżek nutelli
  • 200 g ciasteczek owsianych w czekoladzie lub herbatników w czekoladzie

Wykonanie:

  1. Obie śmietanki wlać do garnka z grubym dnem. Z wanilii za pomocą noża wydrążyć nasionka, przełożyć je do garnka razem z laska wanilii. 
  2. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez ok. 10-15 minut. Zestawić z ognia i odstawić śmietankę do wystudzenia na 30 minut.
  3. Żółtka ubić razem z cukrem pudrem na jasną i puszysta masę. 
  4. Z mleka usunąć łaskę wanilii, wlewać je cienkim strumieniem do żółtek mieszając cały czas energicznie drewnianą łyżką. 
  5. Przelać masę do czystego garnka, podgrzewać na bardzo małym ogniu przez około 15 minut aż masa nieco zgęstnieje, mieszając cały czas drewnianą łyżką - należy uważać żeby nie zagotować masy, ponieważ mogłaby się ona ściąć. 
  6. Zestawić garnek z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  7. Ciasteczka pokruszyć na drobne kawałki. 
  8. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać 3 łyżki nutelli i połowę pokruszonych ciasteczek, dokładnie wymieszać.
  9. Do czystego pojemnika wlać 1/3 jasnej masy waniliowej, następnie zrobić na niej za pomocą małej łyżeczki kleksy z połowy nutelli, posypać równomiernie 1/3 pokruszonych ciasteczek. Wlać połowę masy z nutella. Czynności powtórzyć aż do skończenia składników.
  10. Lody przełożyć na kilka godzin do zamrażarki.
  11. Przed podaniem można je wyciągnąć około 15-20 minut wcześniej aby łatwiej można je było nabierać na gałki.

Lody z nutellą, lody śmietankowe, lody waniliowe, lody z ciasteczkami, lody czekoladowe

Lody z nutellą, lody śmietankowe, lody waniliowe, lody z ciasteczkami, lody czekoladowe, domowe lody

środa, 11 czerwca 2014, baaaraneeek
Tagi: nutella

Polecane wpisy