NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z truskawkami i mascarpone

„Co prawda sezon na truskawki już praktycznie się skończył (nad czym mocno ubolewam), ale udało mi się jeszcze zdobyć prawdopodobnie ostatnie już tym roku świeżutkie owoce. Postanowiłam wykorzystać je do pysznej tarty z mascarpone i białą czekoladą. Ten wybór był naprawdę trafiony J

Tarta z truskawkami i mascarpone

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 330 g mąki tortowej
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Krem z mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 200 g białej czekolady

Wierzch:

  • kilka dużych truskawek
  • 1 łyżka galaretki truskawkowej (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kruche ciasto:

  1. Wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było za rzadkie należy dodać trochę mąki, gdyby było zbyt warte odrobinę gęstej śmietany. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  2. Okrągłą formę o średnicy około 26 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować a następnie wyłożyć dno oraz brzegi formy.
  3. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, następnie wsypać fasolę lub groch aby obciążyć ciasto.
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć fasolę oraz papier do pieczenia i wsadzić ciasto do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
  5. Po upieczeniu odstawić tartę do całkowitego ostygnięcia.

Krem z mascarpone:

  1. Białą czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, rozpuścić ją w kąpieli wodnej, a następnie odstawić aby lekko przestygła.
  2. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę.
  3. Do większej miseczki przełożyć mascarpone, ubijać go przez chwilę, następnie wlać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Na końcu dodać ubitą śmietankę i wymieszać ręcznie za pomocą trzepaczki lub zmiksować na najmniejszych obrotach.
  4. Masę wylać na upieczony spód tarty. Wstawic tartę do lodówki na około 3 godziny lub dłużej, aby masa całkowicie zastygła.

Wierzch:

  1. Truskawki oczyścić i pociąć w plasterki. Ułożyć je na wierzchu tarty.
  2. Galaretkę rozpuścić w 5 łyżkach wrzącej wody, lekko przestudzić. Pędzelkiem rozsmarować ją na truskawkach.

Tarta z truskawkami i mascarpone, tarta z truskawkami, tarta z truskawkami i kremem, tarta z truskawkami i kremem z mascarpone, tarta z truskawkami i mascarpone z galaretką

Tarta z truskawkami i mascarpone, tarta z truskawkami, tarta z truskawkami i kremem, tarta z truskawkami i kremem z mascarpone, tarta z truskawkami i mascarpone z galaretką

czwartek, 31 lipca 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2014/07/31 09:19:37
Ja już nigdzie truskawek nie widziałam :( Trzeba czekać do następnego roku
-
2014/08/07 10:23:49
A u mnie dalej się jeszcze pojawiają od czasu do czasu ;)