NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z łososiem

„Zupa z łososia, a dokładniej mówiąc pyszny strogonow z łososiem ;). Lubię czasem poeksperymentować w kuchni i zastąpić tradycyjne składniki czymś innym. Tak właśnie powstała ta zupa, poprzez zastąpienia urozmaicenie klasycznego strogonowa łososiem. Najlepiej podawać go ze świeżym pieczywem lub grzankami z serem i koperkiem”

Zupa z łososiem, zupa z łososia, strogonow

Składniki:

  • 300 g łososia (najlepiej dzwonków z łososia)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ cebuli
  • ½ czerwonej papryki
  • 250 g małych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cukinia
  • 2 ogórki kiszone
  • ½ pęczku koperku
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, vegeta

Wykonanie:

  1. Łososia dokładnie opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (ok. 1 litr). Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na półplasterki, dodać do garnka. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut.
  2. Łosia wyjąć z garnka, odstawić do ostygnięcia.
  3. Cebulę posiekać w drobną kostkę, pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią cebulę oraz pieczarki, doprawić vegetą. Podsmażać przez około 5-10 minut.
  4. Paprykę, cukinię oraz ogórki kiszone pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Do garnka przełożyć podsmażone pieczarki, paprykę, cukinię oraz ogórki. Gotować na małym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do zupy.
  7. Koperek posiekać. Wsypać go pod koniec gotowania. Następnie wlać pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą.
  8. Mąkę rozrobić dokładnie w ½ szklance zimnej wody. Wlewać powoli cienkim strumieniem go gotującej się zupy ciągle ją przy tym mieszając. Gotować jeszcze przez około 2-3 minuty. Następnie zestawić zupę z ognia i podawać.

Zupa z łososiem, zupa z łososia, strogonow

poniedziałek, 04 sierpnia 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy