NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto na święta

„Przepis na przepyszne świąteczne ciasto, składające się z trzech placków miodowych, warstwy kremu budyniowego i soczystej warstwy jabłkowej. Całość wykończona orzeszkami ziemnymi w miodowej polewie. Jak dla mnie nie ma lepszego połączenia :) Ciasto rozpływa się w ustach, jest bardzo, ale to bardzo mięciutkie. U mnie na pewno będzie gościło na świątecznym stole. Polecam wykonanie tego ciasta, jest naprawdę znakomite :) Obok równie świątecznego ciasta z orzechami, to mój numer drugi w bożonarodzeniowej klasyfikacji :)

ciasto z kremem, ciasto na święta, ciasto świąteczne, ciasto z galaretką, ciasto z jabłkami, ciasto z budyniem, ciasto miodowe, ciasto z orzechami, ciasto z karmelem, ciasto toffee, pyszne ciasto, ciasto na boże narodzenie, świąteczne ciasto przepis, ciasto orzechowe, ciasto bożonarodzeniowe, przepis na ciasto, ciasto przekładane,

Składniki:

na formę o wymiarach 25*36 cm

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Krem budyniowy:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
  • 100 g masła

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka agrestowa

Warstwa orzechowa:

  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Mąkę pszenną, cukier puder oraz sodę wymieszać. Dodać margarynę i posiekać nożem. Dołożyć jajka, miód oraz kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto.
  2. Podzielić je na 3 części, rozwałkować i każdą z nich wylepić blaszkę. Piec ok. 10 min. w temperaturze 200oC.

Krem budyniowy:

  1. W międzyczasie gdy ciasta będą w piekarniku przygotować krem budyniowy i masę jabłkową.
  2. Obie rodzaje mąki rozpuścić w niewielkiej ilości mleka ok. ½ szklanki. Pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia z dodatkiem cukru i masła. Do gotującego się mleka wlać rozrobione mąki i ugotować budyń.
  3. Na jeszcze ciepłym placku rozsmarować gorący budyń. Przykryć drugim płatem ciasta.

Masa jabłkowa:

  1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć je na patelnię. Podsmażać je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 5-10 minut.
  2. Galaretkę rozpuścić w ¼ szklance wrzątku, wlać ją na patelnię, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z jabłkami.  
  3. Gorącą masę wyłożyć na jeszcze ciepłe ciasto, przykryć ostatnim kruchym plackiem.

Warstwa orzechowa:

  1. Orzechy drobno posiekać i wrzucić do garnka. Dodać miód, masło i śmietanę kremówkę. Całość podgrzać aż wszystkie składniki się dobrze połączą.  
  2. Tak przygotowaną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta.

ciasto z kremem, ciasto na święta, ciasto świąteczne, ciasto z galaretką, ciasto z jabłkami, ciasto z budyniem, ciasto miodowe, ciasto z orzechami, ciasto z karmelem, ciasto toffee, pyszne ciasto, ciasto na boże narodzenie, świąteczne ciasto przepis, ciasto orzechowe, ciasto bożonarodzeniowe, przepis na ciasto, ciasto przekładane,

ciasto z kremem, ciasto na święta, ciasto świąteczne, ciasto z galaretką, ciasto z jabłkami, ciasto z budyniem, ciasto miodowe, ciasto z orzechami, ciasto z karmelem, ciasto toffee, pyszne ciasto, ciasto na boże narodzenie, świąteczne ciasto przepis, ciasto orzechowe, ciasto bożonarodzeniowe, przepis na ciasto, ciasto przekładane,

źródło przepisu: „Najlepsze ciasta – nr 10/2013”

piątek, 19 grudnia 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2014/12/19 09:26:28
Wygląda pięknie !
Zapraszam na www.multisale.com.pl :)
-
2014/12/19 17:59:49
to jest kruche ciasto, kurcze nie wiem czy mi wyjdzie w wersji bezglutenowej, do tej pory robiłem kruche z mąki ziemniaczanej, ale jest bardzo kruche a tutaj jeszcze trzeba to na siebie nakładać, oj nie lada wyzwania, ale widok i przyszły smak chyba wygrają
-
2014/12/20 23:37:18
Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)