NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Karp w galarecie

„Klasyka polskiej kuchni – karp w galarecie z warzywami. Przyznam szczerze, że pierwszy raz robiłam tą potrawę, ale na pewno nie ostatni. Przygotowałam karpia ułożonego na talerzu, ale możemy go również przygotować w bardziej klasyczny sposób tzn. ułożyć rybę w mniejszych filiżankach lub kubeczkach, dodać warzywa i zalać tężejącym wywarem”

Karp w galarecie

Składniki:

  • 500 g filetów z karpia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek kukurydzy
  • posiekana natka pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Rybę umyć pod bieżącą wodą, przełoży
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalać całość wodą – ok. 750 ml, gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie do gotującego się wywaru dodać rybę, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na małym ogniu kolejne 15 minut.
  3. Warzywa oraz rybę wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Wywar przecedzić.
  4. Po ostygnięciu rybę podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na większym półmisku. Marchewkę pokroić w plasterki, kukurydzę odcedzić. Warzywa również ułożyć na przygotowanym półmisku, całość posypać natką pietruszki.
  5. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody – ok. 5 łyżek. Ciągle mieszając podgrzać na małym ogniu aż żelatyna całkowicie się rozpuści, wlać ją do jeszcze ciepłego wywaru rybnego.
  6. Rybę zalać galaretą, wstawić do lodówki, aby zastygła.

Karp w galarecie, karp na zimno, karp z warzywami, karp na wigilię, potrawy na wigilię, potrawy na święta, karp na święta, świąteczny karp, karp w galarecie przepis

czwartek, 18 grudnia 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św