NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tatar z łososia

„Tatar z wędzonego łososia z dodatkiem krewetek i awokado. Całość doprawiona dobrej jakości oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Tatar podawać od razu na świeżo, najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem – idealna będzie bagietka”

Tatar z łososia, tatar przepis, tatar z łososia przepis, tatar, tatar z łososia wędzonego, tatar z łosia wędzonego przepis

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 125 g krewetek np. krewetek w oliwie z czosnkiem
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 75 g gęstej śmietany
  • świeżo mielony pieprz
  • koperek, cytryna do dekoracji

Wykonanie:

  1. Awokado przepołowić, usunąć pestkę, obrać ze skórki a następnie pokroić w drobniutką kosteczkę. Wlać sok z limonki.
  2. Krewetki i łososia również pokroić w drobniutką kosteczkę, wymieszać z awokado. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i 1 łyżeczką oliwy.
  3. Na talerzu ułożyć metalową obręcz – lub np. okrągłą wykrawaczkę do ciasteczek, wyłożyć masę, lekko docisnąć. Delikatnie zdjąć obręcz za pomocą noża.
  4. Tatara skropić pozostałą oliwą, na każdym zrobić kleks ze śmietany, posypać świeżo mielonym pieprzem.
  5. Udekorować plastrami cytryny i świeżym koperkiem.

Tatar z łososia, tatar przepis, tatar z łososia przepis, tatar, tatar z łososia wędzonego, tatar z łosia wędzonego przepis

Tatar z łososia, tatar przepis, tatar z łososia przepis, tatar, tatar z łososia wędzonego, tatar z łosia wędzonego przepis

Źródło przepisu: „To jest pyszne nr 4/2011”

niedziela, 28 grudnia 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy