NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik świąteczny piernikowy

„Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach świątecznych – sernik na piernikowym spodzie z kruszoną – delikatny i aksamitny. Jak nie na te święta to na następne będzie jak znalazł!”

Sernik świąteczny, sernik piernikowy, sernik na święta, sernik na święta Bożego Narodzenia, sernik z piernikami, sernik z pierniczkami, sernik na piernikowym spodzie, sernik na pierniku, sernik na piernikach

Składniki na formę 24*34 cm:

Kruche ciasto czekoladowe:

  • 200 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 5 g przyprawy do piernika
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
  • 150 g margaryny
  • 1 żółtko

Spód piernikowy:

  • 180 g margaryny
  • 140 g czekolady deserowej
  • 100 g miodu
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 2 opakowani cukru waniliowego
  • 125 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego lub serka z „wiaderka”
  • 150 g cukru
  • 50 g margaryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku
  • 200 ml rzadkiej śmietanki 30%
  • 4 jajka

Wykonanie:

Kruche ciasto czekoladowe:

  1. Mąkę i kakao przesiać do naczynia miksera, dodać przyprawę do piernika, cukier i cukier waniliowy oraz margarynę. Wszystkie składniki wyrobić za pomocą miksera.
  2. W trakcie wyrabiania dodawać żółtka. Kiedy składniki się połączą, ciasto uformować w wałek, następnie owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 40-50 minut.

Spód piernikowy:

  1. W garnku na małym ogniu rozpuścić margarynę, czekoladę i miód, co chwila mieszając. Następnie dodać przyprawę do piernika. Mieszać. Całość mocno podgrzać (do temperatury 60-70oC) ale nie zagotować.
  2. Następnie zestawić z ognia i lekko przestudzić.
  3. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  4. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito, a następnie połączyć z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową.
  5. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec przez około 18-20 minut w nagrzanym do 160oC piekarniku.
  7. Upieczone ciasto przestudzić, po czym za pomocą noża skroić górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej.

Masa serowa:

  1. Do naczynia miksera włożyć twaróg sernikowy, dodać cukier, margarynę, cukier waniliowy oraz budyń. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera. Podczas miksowania stopniowo dodawać śmietankę.
  2. Kiedy składniki się połączą, dodawać stopniowo po 1 jajku, mieszać do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
  3. Gotową masę równomiernie rozprowadzić na piernikowym spodzie.
  4. Na tarce zetrzeć do miseczki odkrojony wcześniej spód piernikowy.
  5. Kruche ciasto czekoladowe wyjąć z zamrażarki, zetrzeć ja na tarce, wymieszać ze startymi okruchami spodu piernikowego i posypać wierzch ciasta.
  6. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy przez około 50 minut.
  7. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzony sernik możemy posypać cukrem pudrem.

Sernik świąteczny, sernik piernikowy, sernik na święta, sernik na święta Bożego Narodzenia, sernik z piernikami, sernik z pierniczkami, sernik na piernikowym spodzie, sernik na pierniku, sernik na piernikach

Sernik świąteczny, sernik piernikowy, sernik na święta, sernik na święta Bożego Narodzenia, sernik z piernikami, sernik z pierniczkami, sernik na piernikowym spodzie, sernik na pierniku, sernik na piernikach

Źródło przepisu: „Cukiernia Lidla - przepisy mistrza Pawła Małeckiego”

poniedziałek, 28 grudnia 2015, baaaraneeek
Tagi: serniki

Polecane wpisy