NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Roladki z cukinii z mięsem mielonym

„Brakuje Wam pomysłów na pyszny i niecodzienny obiad? Jeśli odpowiedź brzmi tak, to ten przepis jest właśnie dla Was! Roladki z mięsa mielonego zawiniętego w cieniutkie plastry cukinii. Najlepiej podawać w połączeniu z sosem pieczarkowym oraz ryżem / kaszą. Smacznego! :)

roladki z mięsa, roladki z mięsa mielonego, roladki z cukinii, roladki z mielonego, roladki z mięsa, roladki z cukinii

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 czerwone cebule
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 3 cukinie
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

  1. Cukinie pokroić wzdłuż na cieniutkie paseczki. Posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, odstawić.
  2. Cebulę oraz pieczarki pokroić w bardzo drobniutką kostkę. Podsmażyć je na patelni na 2 łyżkach oliwy. Zestawić z ognia, odstawić do ostygnięcia.
  3. Mięso przełożyć do miseczki, dodać przestudzone podsmażone warzywa, jajko oraz bułkę tartą. Doprawić całość solą i pieprzem, wymieszać.
  4. Żaroodporną formę do pieczenia wysmarować pozostałą oliwą. Z mięsa formować małe kulki, następnie rolować je w dłoniach i owijać plasterkami cukinii. Układać w naczyniu.
  5. Roladki przełożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 25-30 minut. Pod koniec pieczenia formę możemy przykryć folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu wysuszeniu cukinii.

roladki z mięsa, roladki z mięsa mielonego, roladki z cukinii, roladki z mielonego, roladki z mięsa, roladki z cukinii

piątek, 15 stycznia 2016, baaaraneeek

Polecane wpisy