NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik orzechowy

„Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świątecznym stole, ale z pewnością sprawdzi się w każdej sytuacji :)

Sernik orzechowy, sernik z orzechami

Składniki na blaszkę o wymiarach 23*40 cm:

Ciasto miodowe:

  • 250 g mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 50 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18 lub 12%

Masa serowa:

  • 1,8 kg sera z “wiaderka”
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 300 ml mleka
  • 6 jajek
  • 3 żółtka
  • 300 g cukru
  • sok z ½ pomarańczy
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)

Wierzch:

  • 200 g orzeszków ziemnych solonych
  • 1 puszka masy krówkowej orzechowej

Wykonanie:

Ciasto miodowe:

  1. Margarynę roztopić, wlać miód, wymieszać i wystudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Wbić jajko, dodać śmietanę i wlać roztopioną margarynę z miodem. W razie gdyby ciasto nie chciało się wyrobić, należy dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki śmietany, tak aby otrzymać jego odpowiednią konsystencję.
  3. Zagnieść ciasto a następnie wylepić nim blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Przełożyć ją do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec przez 10 minut.
  5. W między czasie przygotować sernik.

Masa serowa:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, zmiksować na gładki krem.
  2. Po upływie 10 minut wyjąć ciasto z piekarnika, wylać na ciasto sernik - należy wylać sernik bardzo ostrożnie, uważając, żeby nie wpłynął pod ciasto. Aby temu zapobiec możemy wlać około 1/3 masy serowej, wstawić na 10 minut do piekarnika, i gdy sernik się zetnie, wylać pozostała część masy serowej i wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec przez kolejne 45 minut.
  3. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:

  1. Masę krówkową przełożyć do rondelka, ciągle mieszając podgrzać ją. Gdy będzie miała rzadszą konsystencję wsypać orzeszki, dokładnie wymieszać.
  2. Wylać masę na całkowicie ostudzony sernik i wstawić ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Sernik orzechowy, sernik z orzechami, sernik kremowy, sernik puszysty, sernik przepis

Sernik orzechowy, sernik z orzechami, sernik kremowy, sernik puszysty, sernik przepis

sobota, 02 stycznia 2016, baaaraneeek
Tagi: serniki

Polecane wpisy

Komentarze
2016/01/02 13:41:45
Wygląda pysznie!
-
2016/01/03 14:02:37
Tak też smakuje! :)