NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z bananami

Ciasto z bananmi, Ciasto z bananmi przepis, ciasto z bananem, Ciasto z bananmi czekoladą i bitą śmietaną, Ciasto z bananmi i kremem, Ciasto z bananmi na zimno, Ciasto z bananmi i bita śmietaną, ciasto z kremem, ciasto z kremem budyniowym, ciasto przekładane, ciasto z kremem czekoladowym

„Pyszne ciasto z bananami składające się z biszkoptu kakaowego przełożonego kremem czekoladowym z nutellą :) oraz bananami.. Całość wykończona ubitą śmietanką z dodatkiem nasączonych w kawie biszkoptów. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczne ciasto to warto pomyśleć nad poniższym przepisem :)

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Krem czekoladowy z bananami:

  • 1 kostka (200 g) masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki nutelli
  • 6 dużych bananów

Ponadto:

  • 20 szt. podłużnych biszkoptów (ok. 200 g)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki startej czekolady mlecznej
  • ok. 500 ml mocnej kawy
  • ok. 1/3 szklanki likieru czekoladowego

Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:

Żółtka ubić na kremową masę razem z cukrem, miksować około 5 minut do uzyskania gęstej konsystencji.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać połowę cukru, zmiksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao.

Do żółtek dodać pianę z białek, wymieszać drewnianą łyżką, następnie w dwóch partiach przesiać do masy mąkę, wymieszać delikatnie łyżką.

Przelać biszkopt do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku … cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez 20 minut.

Wyjąć biszkopt  piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem czekoladowy z bananami:

1,5 szklanki mleka zagotować razem cukrem. W pozostałym mleku wymieszać obie rodzaje mąki, wlać mieszankę na gotujące się mleko i ugotować budyń. Zestawić z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masło utrzeć na lekki krem, dodać nutellę, zmiksować. Ciągle miksując, stopniowo dodawać do masy ostudzony budyń (po około 2-3 łyżki), dokładnie zmiksować.

Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół.

Przestudzony biszkopt nasączyć likierem czekoladowym.

Na biszkopcie rozsmarować równomiernie połowę kremu czekoladowego, ułożyć na nim banany, lekko docisnąć, wyłożyć pozostałą część kremu rozsmarować.

Wierzch:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz śmietan fix.

Kawę wylać do płaskiego naczynia lub na talerz. Każdy z biszkoptów moczyć w kawie, a następnie układać jeden obok drugiego (bez żadnych przerw) na cieście.

Na biszkoptach rozsmarować równomiernie ubitą śmietankę. Wierzch posypać startą czekoladą. Schładzać ciasto w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.

 Ciasto z bananmi, Ciasto z bananmi przepis, ciasto z bananem, Ciasto z bananmi czekoladą i bitą śmietaną, Ciasto z bananmi i kremem, Ciasto z bananmi na zimno, Ciasto z bananmi i bita śmietaną, ciasto z kremem, ciasto z kremem budyniowym, ciasto przekładane, ciasto z kremem czekoladowym

Ciasto z bananmi, Ciasto z bananmi przepis, ciasto z bananem, Ciasto z bananmi czekoladą i bitą śmietaną, Ciasto z bananmi i kremem, Ciasto z bananmi na zimno, Ciasto z bananmi i bita śmietaną, ciasto z kremem, ciasto z kremem budyniowym, ciasto przekładane, ciasto z kremem czekoladowym

źródło inspiracji: klik

wtorek, 22 marca 2016, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2016/03/22 10:08:08
Wygląda bardzo elegancko. Na przyjęcie gości w sam raz :)
-
2016/03/22 15:13:58
Bardzo smacznie wygląda :)
-
2016/03/29 12:16:13
Apetyczne ciasto:)