NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak, ciasto kruche, ciasto z malinami, ciasto z kruszonką, ciasto na niedzielę, ciasto przepis

 „Sprawdzone i dość popularne ciasto – pleśniak. Mi niezmiernie kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to babcia przygotowywała to ciasto na każdą niedzielę. Tak naprawdę możemy użyć różnego rodzaju owoców, ale najlepiej sprawdzą się owoce leśne -  a więc jagody, borówki, czy tak jak w poniższym przepisie maliny. Ciasto na pewno sprawdzi się na każdą okazję – zarówno do kawy jak i na rodzinne uroczystości :)

Składniki na formę 36*25 cm:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • szczypta soli

Pianka waniliowa:

  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 120 g budyniu waniliowego (w proszku)
  • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
  • sok z ½ limonki

Ponadto:

  • 4 łyżki bułki tartej
  • 500 g mrożonych lub świeżych malin

Wykonanie:

Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz masło pokrojone w kostkę. Z przygotowanych składników zagnieść ciasto – energicznie i szybko, stopniowo dodając żółtka.

Ciasto podzielić na dwie części w proporcji ¾ i 1/4. Do większej części dodać kakao i zagnieść ciasto. Oba ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1,5 godziny.

Blaszkę o wymiarach 25*36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zamarznięte ciasto kakaowe zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypać na dno blaszki do pieczenia, następnie delikatnie przyklepać ciasto dłonią.

Wstawić ciasto do nagrzanego do 190oC piekarnika i piec przez około 18 minut. Podpieczony spód wyjąć i lekko przestudzić.

Pianka waniliowa:

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo łyżka po łyżce wsypywać cukier. Pod sam koniec ubijania wlać sok z limonki. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wsypać proszek budyniowy wymieszany z cukrem waniliowym. Wlać roztopione i przestudzone masło, wymieszać trzepaczką.

Na przestudzone ciasto równomiernie wysypać bułkę tartą, następnie wsypać maliny. Całość zalać przygotowaną pianką waniliową.

Jasne ciasto wyciągnąć z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać na wierzch ciasto.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez ok. 50-55 minut.

Po wyciągnięciu odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.

Ciasto pleśniak, ciasto kruche, ciasto z malinami, ciasto z kruszonką, ciasto na niedzielę, ciasto przepis

Ciasto pleśniak, ciasto kruche, ciasto z malinami, ciasto z kruszonką, ciasto na niedzielę, ciasto przepis

Ciasto pleśniak, ciasto kruche, ciasto z malinami, ciasto z kruszonką, ciasto na niedzielę, ciasto przepis

źródło przepisu „Cukiernia Lidla – przepisy Pawła Małeckiego”

 

poniedziałek, 20 czerwca 2016, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Drożdżówki z truskawkami

    Składniki na 8 szt.: Ciasto: 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 60 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej szczypta s

  • Eklerki

    Składniki na 12 szt.: Ciasto parzone: 75 g masła 100 g mąki 3 jajka 215 ml wody szczypta soli Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka ricotta 100 g masy krówkowe

  • Churros

    „Churros to smakołyk rodem z gorącej Hiszpanii – można powiedzieć że to taki rodzaj pączków, a więc będą idealne na zbliżający się Tłusty Czwartek.

Komentarze
2017/03/22 10:56:37
Świetny przepis! Takie ciasto będzie idealnym dodatkiem do kawy :)
-
2017/08/21 15:45:35
Uwielbiam przepisy tego typu, połączenie ciasta kruchego i owoców to jest to:)