NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik kokosowy

sernik kokoswy, sernik z kokosem, sernik rafaello, sernik kokosowy przepis, sernik puszysty, sernik domowy, sernik tradycyjny, sernik kokosowy przepis, sernik kokosowy pieczony, sernik rafaello, sernik z kokosem przepis, sernik z kokosem na kruchym cieście, sernik z kokosem, sernik z kokosem na wierzchu

Składniki na formę 28*28 cm:

Spód – ciasto kruche*:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 75 g masła lub margaryny

Sernik:

  • 1 kg kremowego sera na serniki np. z wiaderka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 ml rzadkiej śmietanki lub mleka
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Wierzch:

  • 500 ml śmietanki 36%, dobrze schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Spód – ciasto kruche*:

Wszystkie składniki przełożyć  do większej miski i zagnieść ciasto. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto na podsypanym mąką blacie i ułożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem o wymiarach 28*28 cm. Nakłuć ciasto widelcem.

Wstawić ciasto do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 20 minut.

Sernik:

Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, zmiksować na gładką masę.

Masę serową wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec przez około 45 minut.

Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:

Na suchą patelnię wysypać połowę wiórków kokosowych. Od czasu do czasu mieszając uprażyć wiórki na złocisty kolor.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Następnie wsypać pozostałe wiórki kokosowe, wymieszać łyżką.

Ubitą śmietankę rozsmarować na cieście. Wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do lodówki.

*przepis na ciasto – „Ciasta jak u Mamy – Dr. Oetker”

środa, 08 lutego 2017, baaaraneeek
Tagi: serniki

Polecane wpisy

Komentarze
2017/02/20 15:05:25
moja mama taki robi, jest genialny, a na ciepło wymiata