NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJˇCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE Sˇ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik kokosowy

sernik kokoswy, sernik z kokosem, sernik rafaello, sernik kokosowy przepis, sernik puszysty, sernik domowy, sernik tradycyjny, sernik kokosowy przepis, sernik kokosowy pieczony, sernik rafaello, sernik z kokosem przepis, sernik z kokosem na kruchym cie¶cie, sernik z kokosem, sernik z kokosem na wierzchu

Składniki na formę 28*28 cm:

Spód – ciasto kruche*:

  • 150 g m±ki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 75 g masła lub margaryny

Sernik:

  • 1 kg kremowego sera na serniki np. z wiaderka
  • 40 g m±ki ziemniaczanej
  • 150 ml rzadkiej ¶mietanki lub mleka
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Wierzch:

  • 500 ml ¶mietanki 36%, dobrze schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Spód – ciasto kruche*:

Wszystkie składniki przełożyć  do większej miski i zagnie¶ć ciasto. Owin±ć ciasto w folię spożywcz± i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto na podsypanym m±k± blacie i ułożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem o wymiarach 28*28 cm. Nakłuć ciasto widelcem.

Wstawić ciasto do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 20 minut.

Sernik:

Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, zmiksować na gładk± masę.

Masę serow± wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec przez około 45 minut.

Wyj±ć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:

Na such± patelnię wysypać połowę wiórków kokosowych. Od czasu do czasu mieszaj±c uprażyć wiórki na złocisty kolor.

Dobrze schłodzon± ¶mietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Następnie wsypać pozostałe wiórki kokosowe, wymieszać łyżk±.

Ubit± ¶mietankę rozsmarować na cie¶cie. Wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do lodówki.

*przepis na ciasto – „Ciasta jak u Mamy – Dr. Oetker”

¶roda, 08 lutego 2017, baaaraneeek
Tagi: serniki

Polecane wpisy

Komentarze
2017/02/20 15:05:25
moja mama taki robi, jest genialny, a na ciepło wymiata