NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tiramisu w pucharkach

tiramisu w pucharkach, tiramisu w pucharku, tiramisu w pucharkach przepis, tiramisu w pucharku przepis, tiramisu w szklance, tiramisu w szklankach, tiramisu włoskie, tiramisu przepis, tiramisu ciasto, tiramisu deser, tiramisu przepis klasyczny, tiramisu na biszkoptach, tiramisu na biszkoptach z serkiem mascarpone, tiramisu na zimno, tiramisu na szybko, tiramisu na ciastkach, tiramisu deser, tiramisu deser w pucharkach, tiramisu deser przepis, jak zrobic deser tiramisu, tiramisu przepis, tiramisu przepis klasyczny, tiramisu przepis krok po kroku, tiramisu przepis z mascarpone, tiramisu przepis na biszkoptach, tiramisu przepis deser, tiramisu przepis w puchark

Składniki na ok. 10-12 szt.:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 1,5 szklanki mocno zaparzonej kawy (espresso)
  • ½ szklanki amaretto lub innego likieru
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%, dobrze schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • ok. 4-6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki kakao

Wykonanie:

Biszkopty przełamać na połówki lub na trzy części, ułożyć na dnie pucharków lub kieliszków.

Kawę wymieszać z amaretto, wlać po około 2-3 łyżki kawy z amaretto na biszkopty.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach – miksować przez około 3-4 minuty.

Jajka dokładnie sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem mikserem na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty aż masa będzie gęsta i kremowa. Białka ubić na sztywną pianę.

Do ubitej śmietanki dodawać partiami po około 2-3 łyżki serka mascarpone, ciągle miksując. Następnie dodać masę jajeczną, zmiksować. Do masy dodać ubitą pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.

Na nasączone biszkopty wylać przygotowaną masę (na pierwszą warstwę powinniśmy zużyć około ¾ masy). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, nasączyć kawą. Na wierzchu wylać pozostałą masę z mascarpone.

Wierzch deseru oprószyć kakao. Możemy je udekorować drylowanymi wiśniami z kompotu. Deser wstawić do lodówki.

niedziela, 09 kwietnia 2017, baaaraneeek
Tagi: Tiramisu

Polecane wpisy

  • Tiramisu brownies

    Składniki na formę 28*28 cm: Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ¼ szkl

  • Lody tiramisu

    Składniki na ok. 0,5 l pojemnik lodów: 250 ml mleka 100 g cukru 250 ml rzadkiej śmietanki 18% 12 podłużnych biszkoptów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml zim

  • Tiramisu z malinami

    „Tiramisu które składa się z trzech warstw – pierwsza – spód, to upieczony biszkopt. Kolejne dwie to mocno nasączone w kawie biszkopty. Całość

  • Tiramisu

     Ciasto które pochodzi z Włoch. Najlepiej gdy zrobimy je sami. Kilka składników i mamy pyszne ciasto na deser. Składniki : 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2

  • Tiramisu miętowo-czekoladowe

    Tiramisu nie jest moim ulubionym deserem, bo nie przepadam za słodyczami z dodatkiem alkoholu. Poza tym trochę boję się surowych żółtek i, choć nie wyobrażam so

Komentarze
2017/04/09 17:09:11
Pycha! Dawno nie jadłam tego deseru:)
-
2017/04/18 09:53:04
obłędne !!!
-
2017/04/18 10:32:36
wyglada cudnie
-
2017/04/19 12:42:12
świetny przepis
-
2017/04/19 13:19:58
<3
-
2017/04/25 19:36:47
zdjęcie strasznie kusi :D
-
2017/04/25 19:53:04
pyszne
-
Gość: Kasia, *.play-internet.pl
2017/05/20 00:01:32
Oooo będzie w sam raz na niedzielny deser :)
-
2017/05/20 14:09:50
Dokładnie ;)
Smacznego! ;)