NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciastka w błyszczącej polewie czekoladowej

ciastka w błyszczącej polewie czekoladowe, ddeser, elegancki deser, mus czekoladowy z truskawkami, deser z czekoladą, deser czekoladowy, deser z truskawkami, ciasto z czekoladą, ciasto czekoladowe, ciasto z truskawkami, ciasto truskawkowe, błyszcząca polewa przepis, błyszcząca polewa czekoladowa przepis, błyszcząca polewa z żelatyną, błyszcząca polewa na ciasto, błyszcząca polewa kakowa, błyszcząca polewa czekoladowa, błyszcząca polewa przepis, mus czekoladowy, mus czekoladowy z kakao, deser czekoladowy, deser czekoladowy na szybko, deser czekoladowy bez pieczenia, deser czekoladowy fit, deser z truskawkami, elegancki deser, elegancki deser przepis, eleganckie desery przpeis, deser z truskawkami fit

Składniki na 9 szt.:

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Mus czekoladowy z truskawkami:

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody
  • 9 mniejszych truskawek

Błyszcząca polewa czekoladowa:*

  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 50 g kakao
  • 125 g cukru
  • 110 ml wody
  • 25 g miodu
  • 12 g żelatyny + 20 ml wody

Ponadto:

  • drobno posiekane orzeszki arachidowe
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • czekoladowe dekoracje

Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, zmiksować. Stopniowo dodawać żółtka.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao.

Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i stopniowo wsypywać mąkę z kakao.

Przelać biszkopt do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy 30*40 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez 15-20 minut.

Wyjąć biszkopt  piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Mus czekoladowy z truskawkami:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Następnie przełożyć czekoladę do większej miseczki i stopniowo – ciągle mieszając – dodawać ubitą śmietanę kremówkę. Na samym końcu wsypać kakao i cukier puder, wymieszać.

Żelatynę przełożyć do mniejszego garnuszka, zalać wodą, odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić. Przełożyć do żelatyny około 2-3 łyżki kremu czekoladowego, wymieszać. Czynność tę powtórzyć dwukrotnie. Następnie wymieszać krem czekoladowy z żelatyną z pozostałym kremem.

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek.

Przygotować foremki, wyłożyć do nich krem czekoladowy do ½ wysokości. Następnie delikatnie ułożyć na środku foremek truskawki. Wlać do foremek pozostały krem czekoladowy. Foremki przełożyć do lodówki do schłodzenia na około 1-2 godziny.

Błyszcząca polewa czekoladowa:

Cukier, wodę, kakao i śmietankę zagotować, dodać miód.

Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do polewy. Polewę mieszać aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

Ciepłą polewę przelać do miseczki, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

Złożenie ciasteczek:

Z biszkoptu wyciąć 9 okrągłych ciasteczek – o średnicy nieco większej niż forma z musem czekoladowym.

Ciasteczka biszkoptowe wyłożyć na kratkę kuchenną – polać je równomiernie błyszczącą polewą czekoladową – odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Z lodówki wyjąć formę z musem czekoladowym z truskawkami. Wyjąć z niej delikatnie nasze ciasteczka – jeśli używamy formy metalowej – jej spód możemy polać gorącą wodą – ułatwi to wyjęcia ciasteczek.

Ciasteczka ułożyć na kratce kuchennej – następnie polać je równomiernie błyszczącą polewą czekoladową. Wstawić do lodówki aby polewa zastygła.

Wyjąć ciasteczka z lodówki i polać je ponownie polewą – jeśli polewa nam zastyga, możemy ją podgrzać. Wstawić ciasteczka do lodówki.

Wyjąć zastygnięte ciasteczka z lodówki – ich brzegi delikatnie obtoczyć w posiekanych orzeszkach arachidowych.

Blaty biszkoptowe wyciągnąć z lodówki – na środku polać odrobinę polewy czekoladowej – następnie „przykleić” na niej ciasteczka czekoladowe z truskawką.

Całość przyozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową oraz dekoracjami z czekolady. Smacznego :). 

*źródło przepisu: „Przepisy mistrza Pawła Małeckiego – Cukiernia Lidla”

ciastka w błyszczącej polewie czekoladowe, ddeser, elegancki deser, mus czekoladowy z truskawkami, deser z czekoladą, deser czekoladowy, deser z truskawkami, ciasto z czekoladą, ciasto czekoladowe, ciasto z truskawkami, ciasto truskawkowe, błyszcząca polewa przepis, błyszcząca polewa czekoladowa przepis, błyszcząca polewa z żelatyną, błyszcząca polewa na ciasto, błyszcząca polewa kakowa, błyszcząca polewa czekoladowa, błyszcząca polewa przepis, mus czekoladowy, mus czekoladowy z kakao, deser czekoladowy, deser czekoladowy na szybko, deser czekoladowy bez pieczenia, deser czekoladowy fit, deser z truskawkami, elegancki deser, elegancki deser przepis, eleganckie desery przpeis, deser z truskawkami fit

ciastka w błyszczącej polewie czekoladowe, ddeser, elegancki deser, mus czekoladowy z truskawkami, deser z czekoladą, deser czekoladowy, deser z truskawkami, ciasto z czekoladą, ciasto czekoladowe, ciasto z truskawkami, ciasto truskawkowe, błyszcząca polewa przepis, błyszcząca polewa czekoladowa przepis, błyszcząca polewa z żelatyną, błyszcząca polewa na ciasto, błyszcząca polewa kakowa, błyszcząca polewa czekoladowa, błyszcząca polewa przepis, mus czekoladowy, mus czekoladowy z kakao, deser czekoladowy, deser czekoladowy na szybko, deser czekoladowy bez pieczenia, deser czekoladowy fit, deser z truskawkami, elegancki deser, elegancki deser przepis, eleganckie desery przpeis, deser z truskawkami fit

sobota, 13 maja 2017, baaaraneeek

Polecane wpisy