NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJˇCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE Sˇ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowe z wi¶niami

ciasto czekoladowe z wi¶niami, ciasto czekoladowe, ciasto z wi¶niami, ciasto z kremem czekoladowym, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe z kremem, ciasto czekoladowe wilgotne, ciasto czekoladowe brownie, ciasto czekoladowe z czekolady, ciasto czekoladowe z wi¶niami, ciasto z masa czekoladowa, ciasto ze ¶meitan±, ciasto ze ¶meitan± kremówk±

„Istna rozpusta czekoladowa... Idealne propozycja dla czekoladocholików :). Poł±czenie dużej ilo¶ci czekolady, wi¶ni, kremu czekoladowego oraz trufli czekoladowych… Ciasto składa się z kilku warstw: biszkoptu czekoladowego przełożonego delikatnym kremem czekoladowym na bazie ¶mietanki kremówki i czekolady z dodatkiem wi¶ni. Kolejne warstwy stanowi± bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto przełożone delikatnymi kremami na bazie ¶mietanki. Mniam! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! :)

Składniki na formę 28*28 cm:

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki m±ki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Wilgotne ciasto czekoladowe:

  • 400 g cukru
  • 210 g m±ki
  • 64 g kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mocno zaparzonej kawy
  • ½ szklanki oleju

Krem czekoladowy:

  • 750 ml ¶mietanki 36%, bardzo dobrze schłodzonej
  • 200 mlecznej czekolady
  • 1 słoik wi¶ni w kompocie
  • 100 g trufli czekoladowych (cukierków)

Wierzch:

  • 500 ml ¶mietanki 36%, bardzo dobrze schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g trufli czekoladowych (cukierków)

Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:

Białka ubić na sztywn± pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, zmiksować. Stopniowo dodawać żółtka.

M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao.

Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i stopniowo wsypywać m±kę z kakao.

Przelać biszkopt do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku 28 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez 20 minut.

Wyj±ć biszkopt z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wilgotne ciasto czekoladowe:

W jednej miseczce wymieszać wszystkie suche składniki (najlepiej zrobić to za pomoc± trzepaczki), w drugiej- większej misce -  zmiksować wszystkie mokre składniki. Ci±gle miksuj±c mokre składniki, dosypywać do nich suche składniki – najlepiej zrobić to w 4 partiach.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto a następnie wstawić do nagrzewnio do 180oC piekarnika. Piec przez ok. 40-50 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Wyj±ć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Po ostygnięciu przekroić ciasto delikatnie na dwie czę¶ci.

Krem czekoladowy:

Trufle czekoladowe posiekać w drobn± kostkę.

Wi¶nie ods±czyć z zalewy.

¦mietankę kremówkę ubić na sztywno.

Czekoladę roztopić w k±pieli wodnej, przestudzić. Ci±gle mieszaj±c, stopniowo dodawać – po ok. 1 łyżce - ubit± ¶mietankę do czekolady (nie odwrotnie! J).

Masę podzielić na dwie równe czę¶ci. Do jednej czę¶ci dodać posiekane trufle, wymieszać.

Przełożenie ciasta:

Formę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wyłożyć biszkopt – nas±czyć go zalew± spod wi¶ni.

Następnie rozsmarować równomiernie krem czekoladowy. Na kremie ułożyć wi¶nie, delikatnie wcisn±ć je w krem.

Krem przykryć pierwszym blatem wilgotnego ciasta czekoladowego. Na cie¶cie rozsmarować równomiernie krem czekoladowy z posiekanymi truflami. Ułożyć kolejny blat ciasta czekoladowego.

Wierzch:

Dobrze schłodzon± ¶mietankę kremówkę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty, wsypać cukier puder, delikatnie zmiksować.

Trufle czekoladowe posiekać w drobn± kostkę.

Na wierzchu ciasta rozsmarować ubit± ¶mietankę, posypać truflami czekoladowymi.

Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na cał± noc.

ciasto czekoladowe z wi¶niami, ciasto czekoladowe, ciasto z wi¶niami, ciasto z kremem czekoladowym, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe z kremem, ciasto czekoladowe wilgotne, ciasto czekoladowe brownie, ciasto czekoladowe z czekolady, ciasto czekoladowe z wi¶niami, ciasto z masa czekoladowa, ciasto ze ¶meitan±, ciasto ze ¶meitan± kremówk±

sobota, 06 maja 2017, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2017/05/08 13:10:36
cud miód malina... eee no może wi¶nia ;)