NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowe z wiśniami

ciasto czekoladowe z wiśniami, ciasto czekoladowe, ciasto z wiśniami, ciasto z kremem czekoladowym, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe z kremem, ciasto czekoladowe wilgotne, ciasto czekoladowe brownie, ciasto czekoladowe z czekolady, ciasto czekoladowe z wiśniami, ciasto z masa czekoladowa, ciasto ze śmeitaną, ciasto ze śmeitaną kremówką

„Istna rozpusta czekoladowa... Idealne propozycja dla czekoladocholików :). Połączenie dużej ilości czekolady, wiśni, kremu czekoladowego oraz trufli czekoladowych… Ciasto składa się z kilku warstw: biszkoptu czekoladowego przełożonego delikatnym kremem czekoladowym na bazie śmietanki kremówki i czekolady z dodatkiem wiśni. Kolejne warstwy stanowią bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto przełożone delikatnymi kremami na bazie śmietanki. Mniam! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! :)

Składniki na formę 28*28 cm:

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Wilgotne ciasto czekoladowe:

  • 400 g cukru
  • 210 g mąki
  • 64 g kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mocno zaparzonej kawy
  • ½ szklanki oleju

Krem czekoladowy:

  • 750 ml śmietanki 36%, bardzo dobrze schłodzonej
  • 200 mlecznej czekolady
  • 1 słoik wiśni w kompocie
  • 100 g trufli czekoladowych (cukierków)

Wierzch:

  • 500 ml śmietanki 36%, bardzo dobrze schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g trufli czekoladowych (cukierków)

Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, zmiksować. Stopniowo dodawać żółtka.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao.

Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i stopniowo wsypywać mąkę z kakao.

Przelać biszkopt do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku 28 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez 20 minut.

Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wilgotne ciasto czekoladowe:

W jednej miseczce wymieszać wszystkie suche składniki (najlepiej zrobić to za pomocą trzepaczki), w drugiej- większej misce -  zmiksować wszystkie mokre składniki. Ciągle miksując mokre składniki, dosypywać do nich suche składniki – najlepiej zrobić to w 4 partiach.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto a następnie wstawić do nagrzewnio do 180oC piekarnika. Piec przez ok. 40-50 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Po ostygnięciu przekroić ciasto delikatnie na dwie części.

Krem czekoladowy:

Trufle czekoladowe posiekać w drobną kostkę.

Wiśnie odsączyć z zalewy.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać – po ok. 1 łyżce - ubitą śmietankę do czekolady (nie odwrotnie! J).

Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać posiekane trufle, wymieszać.

Przełożenie ciasta:

Formę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wyłożyć biszkopt – nasączyć go zalewą spod wiśni.

Następnie rozsmarować równomiernie krem czekoladowy. Na kremie ułożyć wiśnie, delikatnie wcisnąć je w krem.

Krem przykryć pierwszym blatem wilgotnego ciasta czekoladowego. Na cieście rozsmarować równomiernie krem czekoladowy z posiekanymi truflami. Ułożyć kolejny blat ciasta czekoladowego.

Wierzch:

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty, wsypać cukier puder, delikatnie zmiksować.

Trufle czekoladowe posiekać w drobną kostkę.

Na wierzchu ciasta rozsmarować ubitą śmietankę, posypać truflami czekoladowymi.

Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

ciasto czekoladowe z wiśniami, ciasto czekoladowe, ciasto z wiśniami, ciasto z kremem czekoladowym, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe z kremem, ciasto czekoladowe wilgotne, ciasto czekoladowe brownie, ciasto czekoladowe z czekolady, ciasto czekoladowe z wiśniami, ciasto z masa czekoladowa, ciasto ze śmeitaną, ciasto ze śmeitaną kremówką

sobota, 06 maja 2017, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2017/05/08 13:10:36
cud miód malina... eee no może wiśnia ;)