NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladoholiks

ciasto czekoladowe, ciasto z czekoladą, kostka czekoladowa, ciasto czekoladowe przepis, ciasto czekoladowe wilgotne, ciasto czekoladowe z kremem, ciasto czekoladowe brownie, ciasto czekoladowe z musem, ciasto czekoladowe z czekolady, ciasto z kremem, ciasto z budyniem, ciasto z nutellą, ciasto czekoladowe z kremem budyniowym, ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym, ciasto czekoladowe z kremem przepis, ciasto czekoladowe z budyniem, ciasto czekoladowe z budyniem czekoladowym, ciasto czekoladowe z budyniem czekoaldowym i bitą śmietaną, ciasto z krakersami, ciasto z bitą śmietaną, ciasto z masą budyniową, ciasto z masą czekoladową, ciasto snickers, ciasto snickers na biszkopcie, ciasto snickers na herbatnikach, ciasto przekładane masą budyniową, ciasto przekładane herbatnikami, ciasto przekładane bitą śmietaną, ciasto przekładane czekoladowe, ciasto na herbatnikach, ciasto na biszkopcie, ciasto na niedziele, ciasto na szybko, ciasto na urodziny, ciasto na imieniny

 „Długo myślałam nad nazwą dla tego niezwykle pysznego ciasta :). Finalnie padło na najprostszą formę – po prostu Czekoladoholiks :). Bo takie jest właśnie to ciasto – idealne dla osób uzależnionych od czekolady :). Biszkopt kakaowy z orzeszkami ziemnymi pokryty masą czekoladową. Następnie delikatny krem czekoladowy na bazie śmietankii ricotty. Potem warstwa budyniowa przełożona krakersami. Całość dopełniona ubitą śmietanką kremówką posypaną batonikami Snickers i solonymi orzeszkami ziemnymi. Czy można chcieć czegoś więcej? :)

Składniki na formę 28*28 cm:

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 80 g solonych orzeszków ziemnych

Krem czekoladowy z orzeszkami ziemnymi:

  • 200 g kremu czekoladowego np. Nutelli
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g solonych orzeszków ziemnych

Krem czekoladowy z ricottą:

  • 250 g serka ricotta
  • 330 ml śmietanki 36%, bardzo dobrze schłodzonej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g kremu czekoladowego np. Nutelli

Warstwa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego, bez cukru
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wierzch:

  • 330 ml śmietanki 36%, dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 100 g krakersów
  • 100 g batoników snickers
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych

Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, zmiksować. Stopniowo dodawać żółtka.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao.

Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i stopniowo wsypywać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

Orzeszki posiekać na mniejsze kawałki.

Przelać biszkopt do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy 28*28 cm. Na wierzchu rozsypać równomiernie posiekane orzeszki.

Wstawić ciasto do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez 20 minut.

Wyjąć biszkopt  piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem czekoladowy z orzeszkami ziemnymi:

Masło w temperaturze pokojowej zmiksować mikserem z kremem czekoladowym.

Orzeszki ziemne posiekać na drobniejsze kawałki, wsypać je do przygotowanej masy, wymieszać łyżką.

Masę przełożyć na wystudzony biszkopt, rozsmarować równomiernie. Ciasto wstawić do lodówki.

Krem czekoladowy z ricottą:

Masło w temperaturze pokojowej zmiksować na z kremem czekoladowym, następnie dodać ricottę, zmiksować na gładki krem.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach.

Ubitą śmietankę stopniowo dodawać do masy z ricottą, mieszać delikatnie łyżką.

Masę przełożyć na ciasto, równomiernie ją na nim rozsmarować. Ciasto przełożyć z powrotem do lodówki.

Warstwa budyniowa:

Ok. 150 ml mleka przelać do miseczki, pozostałą część mleka przelać do garnka – dodać do niego masło oraz cukier, doprowadzić do wrzenia.

Do miseczki dodać proszek budyniowy oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń.

Jeszcze gorący budyń wylać ostrożnie na formę o wymiarach 28*28 cm wyłożoną folią spożywczą. Rozprowadzić go równomiernie w formie, pozostawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na około 2 godziny, aż budyń zgęstnieje.

Następnie wyjąć formę z budyniem z lodówki i delikatnie przełożyć go na ciasto, usunąć folię spożywczą. Ciasto z powrotem wstawić do lodówki.

Wierzch:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić mikserem na najwyższych obrotach na sztywny k rem. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder.

Na warstwie budyniowej rozsmarować ok. 3 łyżki ubitej śmietany. Następnie na cieście ułożyć równomiernie krakersy.

Na krakersach rozsmarować pozostałą ubitą śmietankę.

Batoniki snickers oraz orzeszki ziemne pokroić na mniejsze kawałki. Rozsypać je równomiernie na wierzchu ciasta.

Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego! :)

ciasto czekoladowe, ciasto z czekoladą, kostka czekoladowa, ciasto czekoladowe przepis, ciasto czekoladowe wilgotne, ciasto czekoladowe z kremem, ciasto czekoladowe brownie, ciasto czekoladowe z musem, ciasto czekoladowe z czekolady, ciasto z kremem, ciasto z budyniem, ciasto z nutellą, ciasto czekoladowe z kremem budyniowym, ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym, ciasto czekoladowe z kremem przepis, ciasto czekoladowe z budyniem, ciasto czekoladowe z budyniem czekoladowym, ciasto czekoladowe z budyniem czekoaldowym i bitą śmietaną, ciasto z krakersami, ciasto z bitą śmietaną, ciasto z masą budyniową, ciasto z masą czekoladową, ciasto snickers, ciasto snickers na biszkopcie, ciasto snickers na herbatnikach, ciasto przekładane masą budyniową, ciasto przekładane herbatnikami, ciasto przekładane bitą śmietaną, ciasto przekładane czekoladowe, ciasto na herbatnikach, ciasto na biszkopcie, ciasto na niedziele, ciasto na szybko, ciasto na urodziny, ciasto na imieniny

ciasto czekoladowe, ciasto z czekoladą, kostka czekoladowa, ciasto czekoladowe przepis, ciasto czekoladowe wilgotne, ciasto czekoladowe z kremem, ciasto czekoladowe brownie, ciasto czekoladowe z musem, ciasto czekoladowe z czekolady, ciasto z kremem, ciasto z budyniem, ciasto z nutellą, ciasto czekoladowe z kremem budyniowym, ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym, ciasto czekoladowe z kremem przepis, ciasto czekoladowe z budyniem, ciasto czekoladowe z budyniem czekoladowym, ciasto czekoladowe z budyniem czekoaldowym i bitą śmietaną, ciasto z krakersami, ciasto z bitą śmietaną, ciasto z masą budyniową, ciasto z masą czekoladową, ciasto snickers, ciasto snickers na biszkopcie, ciasto snickers na herbatnikach, ciasto przekładane masą budyniową, ciasto przekładane herbatnikami, ciasto przekładane bitą śmietaną, ciasto przekładane czekoladowe, ciasto na herbatnikach, ciasto na biszkopcie, ciasto na niedziele, ciasto na szybko, ciasto na urodziny, ciasto na imieniny

wtorek, 16 maja 2017, baaaraneeek
Tagi: nutella

Polecane wpisy

  • Lody z nutellą

    „Lody z nutellą, czyli idealna propozycja na upalne dni! Lody te składają się z 4 warstw: lodów śmietankowych, lodów z nutellą, pokruszonych ciasteczek i

  • Tort czekoladowy z gruszkami

    „Torcik ten składa się z trzech warstw biszkoptu czekoladowego, które przełożone są maślanym kremem czekoladowym z dodatkiem nutelli i gruszek. Całość obl

  • Brownies z nutellą i snickersem

    „Brownies, które zawiera w sobie dwa moje ulubione słodkości czyli pyszną nutellę i batoniki snickers. Ciasto to robi się bardzo szybko. Wystarczy tylko p

  • Rogaliki z nutellą

    Bardzo smaczne rogaliki, idealne do porannej kawki albo herbatki, a nutella daje wyjątkowy smak. Rogaliki z nutellą Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 3 ły

  • Drożdżowy warkocz z nutellą

    Ciasto, z którym świetnie się pracuje, nie powinniście mieć z nim żadnego problemu :) Po upieczeniu jest wilgotne, delikatne i pachnące a krem czekoladowy tylko