NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tiramisu brownies

tiramisu, tiramisu ciasto, tiramisu przepis klasyczny, tiramisu ciasto, tiramisu deser, tiramisu na ciemnym biszkopcie, tiramisu nabiszkopcie przepis, tiramisu na biszkopcie z serkiem mascarpone, tiramisu na biszkopcie, tiramisu na biszkoptach, tiramisu na biszkopcie duża blacha, tiramisu na zimno, tiramisu z truskawkami, tiramisu z biszkoptami, tiramisu z owocami, tiramisu z serkiem mascarpone, tiramisu z mascarpone, tiramisu z mascarpone i śmietaną, tiramisu biszkopty, tiramisu przepis, ciasto przekładane, ciasto na niedziele, ciasto z truskawkami, ciasto czekoladowe, ciasto ze śmietaną, ciasto z mascarpone, ciasto z kremem

Składniki na formę 28*28 cm:

Ciasto czekoladowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki kakao
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki mocno zaparzonej kawy
  • 80 g masła w temperaturze pokojowej

Ponadto:

  • 500 ml śmietanki 36%, dobrze schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 1 szklanka mocnego espresso + 2 łyżeczki cukru
  • ¼ szklanki amaretto
  • 4 łyżki kakao
  • 8 świeżych truskawek

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

W jednej miseczce wymieszać wszystkie suche składniki (najlepiej zrobić to za pomocą trzepaczki), w drugiej- większej misce -  zmiksować wszystkie mokre składniki. Ciągle miksując mokre składniki, dosypywać do nich suche składniki – najlepiej zrobić to w 4 partiach.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto a następnie wstawić do nagrzewnio do 180oC piekarnika. Piec przez 40 minut.

Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przełożenie ciasta:

Śmietankę kremówkę – bardzo dobrze schłodzoną – ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce serka mascarpone, pod sam koniec wsypać cukier puder, zmiksować wszystko na mniejszych obrotach na gładką masę.

Kawę wymieszać z amaretto.

Na cieście czekoladowym równomiernie rozsmarować połowę kremu. Biszkopty moczyć w kawie, następnie układać je jeden przy drugim – wciskając je w masę.

Na biszkopty wyłożyć pozostałą część kremu, rozsmarować.

Wierzch ciasta posypać kakao. Następnie udekorować połówkami świeżych truskawek.

Tiramisu włożyć do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Podawać dobrze schłodzone. 

tiramisu, tiramisu ciasto, tiramisu przepis klasyczny, tiramisu ciasto, tiramisu deser, tiramisu na ciemnym biszkopcie, tiramisu nabiszkopcie przepis, tiramisu na biszkopcie z serkiem mascarpone, tiramisu na biszkopcie, tiramisu na biszkoptach, tiramisu na biszkopcie duża blacha, tiramisu na zimno, tiramisu z truskawkami, tiramisu z biszkoptami, tiramisu z owocami, tiramisu z serkiem mascarpone, tiramisu z mascarpone, tiramisu z mascarpone i śmietaną, tiramisu biszkopty, tiramisu przepis, ciasto przekładane, ciasto na niedziele, ciasto z truskawkami, ciasto czekoladowe, ciasto ze śmietaną, ciasto z mascarpone, ciasto z kremem

poniedziałek, 08 maja 2017, baaaraneeek
Tagi: Tiramisu

Polecane wpisy

  • Tiramisu w pucharkach

    Składniki na ok. 10-12 szt.: 2 paczki podłużnych biszkoptów 1,5 szklanki mocno zaparzonej kawy (espresso) ½ szklanki amaretto lub innego likieru 500 ml śmi

  • Lody tiramisu

    Składniki na ok. 0,5 l pojemnik lodów: 250 ml mleka 100 g cukru 250 ml rzadkiej śmietanki 18% 12 podłużnych biszkoptów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml zim

  • Tiramisu z malinami

    „Tiramisu które składa się z trzech warstw – pierwsza – spód, to upieczony biszkopt. Kolejne dwie to mocno nasączone w kawie biszkopty. Całość

  • Tiramisu bez jajek

    Wiem, że oryginały są najlepsze, ale ja jestem poza nimi. Łamie schematy we wszystkim i jakoś mi wychodzi. Robię je za każdym razem jak tylko mamy ochotę poniew

  • Tiramisu

     Ciasto które pochodzi z Włoch. Najlepiej gdy zrobimy je sami. Kilka składników i mamy pyszne ciasto na deser. Składniki : 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2

Komentarze
2017/05/08 21:04:42
To jest pomysł wart zapamiętania :)