NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki czekoladowe z kremem chałwowym

muffinki czekoladowe, babeczki czekoladowe, krem chałwowy przepis, krem chałwowy, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto czekoladowe, muffinki czekoladowe, babeczki czekoladowe, muffinki czekoladowe z wiśniami, muffinki czekoladowe wilgotne, muffinki czekoladowe z kremem mascarpone, muffinki czekoladowe bardzo wilgotne, krem chałwowy z mascarpone, krem chałwowy  do tortu, krem chałwowy przepis, krem chałwowy do babeczek, krem chałwowy do muffinek, krem chałwowy do ciasta

Składniki na ok. 16 szt.:

Wilgotne, mięciutkie, mocno czekoladowe muffinki:

  • 200 g cukru
  • 105 g mąki
  • 32 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki mocno zaparzonej kawy
  • ¼ szklanki oleju

Krem chałwowy:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 400 g chałwywaniliowej

Dekoracja:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 16 szt. większych czereśni lub wiśni

Wykonanie:

Wilgotne, mięciutkie, mocno czekoladowe muffinki:

W jednej miseczce wymieszać wszystkie suche składniki (najlepiej zrobić to za pomocą trzepaczki), w drugiej- większej misce -  zmiksować wszystkie mokre składniki. Ciągle miksując mokre składniki, dosypywać do nich suche składniki – najlepiej zrobić to w 4 partiach.

Ciasto przelać do foremek do muffinek, a następnie wstawić do nagrzewnio do 180oC piekarnika. Piec przez ok. 25-30 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem chałwowy:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.

Serek mascarpone miksować na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i stopniowo partiami dodawać ubitą śmietankę, wymieszać.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.

Wycisnąć krem na każdą z babeczek.

Dekoracja:

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią babeczki.

Czekoladę mleczną posiekać na mniejsze kawałki – posypać nią babeczki.

U góry każdej z nich ułożyć czereśnie lub wiśnie.

Babeczki przełożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby krem stężał.

muffinki czekoladowe, babeczki czekoladowe, krem chałwowy przepis, krem chałwowy, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto czekoladowe, muffinki czekoladowe, babeczki czekoladowe, muffinki czekoladowe z wiśniami, muffinki czekoladowe wilgotne, muffinki czekoladowe z kremem mascarpone, muffinki czekoladowe bardzo wilgotne, krem chałwowy z mascarpone, krem chałwowy  do tortu, krem chałwowy przepis, krem chałwowy do babeczek, krem chałwowy do muffinek, krem chałwowy do ciasta

muffinki czekoladowe, babeczki czekoladowe, krem chałwowy przepis, krem chałwowy, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto czekoladowe, muffinki czekoladowe, babeczki czekoladowe, muffinki czekoladowe z wiśniami, muffinki czekoladowe wilgotne, muffinki czekoladowe z kremem mascarpone, muffinki czekoladowe bardzo wilgotne, krem chałwowy z mascarpone, krem chałwowy  do tortu, krem chałwowy przepis, krem chałwowy do babeczek, krem chałwowy do muffinek, krem chałwowy do ciasta

muffinki czekoladowe, babeczki czekoladowe, krem chałwowy przepis, krem chałwowy, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto czekoladowe, muffinki czekoladowe, babeczki czekoladowe, muffinki czekoladowe z wiśniami, muffinki czekoladowe wilgotne, muffinki czekoladowe z kremem mascarpone, muffinki czekoladowe bardzo wilgotne, krem chałwowy z mascarpone, krem chałwowy  do tortu, krem chałwowy przepis, krem chałwowy do babeczek, krem chałwowy do muffinek, krem chałwowy do ciasta

środa, 19 lipca 2017, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy