NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki snickers

muffinki snickers, muffinki czekoladowe, wilgotne muffinki, miękkie muffinki, mięciutkie muffinki, muffinki czekoladowe, muffinki z kremem, muffinki  przepis, muffinki ze snickersem, muffinki ze snickersem przepis, muffinki snickersowe, muffinki wilgotne, muffinki wilgotne w środku, wilgotne muffinki czekoladowe, pyszne muffinki wilgotne, pyszne muffinki czekoladowe, muffinki puszyste i wilgotne, muffinki wilgotne przepis, muffinki czekoladowe przepis, muffinki czekoladowe wilgotne, muffinki czekoladowe z kremem mascarpone

Składniki na ok. 16 szt.:

Wilgotne, mięciutkie, mocno czekoladowe muffinki:

  • 200 g cukru
  • 105 g mąki
  • 32 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki mocno zaparzonej kawy
  • ¼ szklanki oleju

Krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki 36%, dobrze schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g czekolady mlecznej

Wierzch:

  • 1 batonik Snickers
  • 100 g czekolady mlecznej
  • sos karmelowy
  • solone orzeszki ziemne

Wykonanie:

Wilgotne, mięciutkie, mocno czekoladowe muffinki:

W jednej miseczce wymieszać wszystkie suche składniki (najlepiej zrobić to za pomocą trzepaczki), w drugiej- większej misce -  zmiksować wszystkie mokre składniki. Ciągle miksując mokre składniki, dosypywać do nich suche składniki – najlepiej zrobić to w 4 partiach.

Ciasto przelać do foremek do muffinek, a następnie wstawić do nagrzewnio do 180oC piekarnika. Piec przez ok. 25-30 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Wyjąć muffinki z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem czekoladowy:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia.

Śmietankę kremówkę ubić mikserem na najwyższych obrotach na sztywno. Partiami dodawać serek mascarpone, zmiksować.

Do czekolady dodawać partiami ubitą śmietankę z mascarpone, zmiksować. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Odstawić krem do lodówki.

Dekoracja:

Solone orzeszki posiekać. Batonik pokroić na mniejsze kawałki.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Moczyć brzegi muffinek w czekoladzie, następnie obtaczać je w posiekanych orzeszkach.

Na muffinki wycisnąć krem czekoladowy.

Na wierzchu ułożyć kawałki batonika snickers, polać pozostałą czekoladą oraz sosem karmelowym. Możemy dodatkowo całość posypać posiekanymi orzeszkami. 

muffinki snickers, muffinki czekoladowe, wilgotne muffinki, miękkie muffinki, mięciutkie muffinki, muffinki czekoladowe, muffinki z kremem, muffinki  przepis, muffinki ze snickersem, muffinki ze snickersem przepis, muffinki snickersowe, muffinki wilgotne, muffinki wilgotne w środku, wilgotne muffinki czekoladowe, pyszne muffinki wilgotne, pyszne muffinki czekoladowe, muffinki puszyste i wilgotne, muffinki wilgotne przepis, muffinki czekoladowe przepis, muffinki czekoladowe wilgotne, muffinki czekoladowe z kremem mascarpone

muffinki snickers, muffinki czekoladowe, wilgotne muffinki, miękkie muffinki, mięciutkie muffinki, muffinki czekoladowe, muffinki z kremem, muffinki  przepis, muffinki ze snickersem, muffinki ze snickersem przepis, muffinki snickersowe, muffinki wilgotne, muffinki wilgotne w środku, wilgotne muffinki czekoladowe, pyszne muffinki wilgotne, pyszne muffinki czekoladowe, muffinki puszyste i wilgotne, muffinki wilgotne przepis, muffinki czekoladowe przepis, muffinki czekoladowe wilgotne, muffinki czekoladowe z kremem mascarpone

wtorek, 11 lipca 2017, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2017/07/11 12:39:37
oczy jedzą, jedzą, te muffinki muszą być wystrzałowe !