NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta cytrynowa z bezą

tarta cytrynowa, tarta cytrynowa z bezą, tarta z bezą, tarta cytrynowa z bezą, tarta cytrynowa przepis, tarta cytrynowa francuska, tarta owocowa, tarta cytrynowa, tarta z owocami, tarta przepis, ciasto przepis, ciasto cytrynowe, ciasto z bezą, tarta na słodko, tarta z owocami

Składniki:

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka

Krem cytrynowy:

  • 2 cytryny
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 100 g drobnego cukru
  • 50 g masła
  • 2 żółtka

Beza:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

Spód:

Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, szybko zagnieść ciasto.

Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, podsypać blat mąką i rozwałkować cienki placek w kształcie „jaja”.

Przełożyć ciasto na papier do pieczenia, a następnie ułożyć na blaszcze do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem.

Wstawić ciasto do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 25 minut.

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę grzania do 150oC.

Krem cytrynowy:

Cytryny sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce, następnie wycisnąć z nich sok. Połowę mieszanki przelać do rondelka. Dodać masło oraz cukier, doprowadzić do wrzenia.

Do pozostałego soku cytrynowego dodać mąkę, wymieszać. Następnie wlać mieszankę do gotującego się soku cytrynowego, ciągle mieszając chwilę podgrzać aż masa zgęstnieje.

Zestawić rondelek z ognia i dodać żółtka, wymieszać.

Beza:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier.

Tarta cytrynowa:

Na podpieczonym spodzie rozsmarować krem cytrynowy. Następnie delikatnie rozsmarować ubitą pianę z białek. Całość posypać płatkami migdałowymi.

Mazurek włożyć do piekarnika nagrzanego do 150oC i piec przez około 40 minut.

tarta cytrynowa, tarta cytrynowa z bezą, tarta z bezą, tarta cytrynowa z bezą, tarta cytrynowa przepis, tarta cytrynowa francuska, tarta owocowa, tarta cytrynowa, tarta z owocami, tarta przepis, ciasto przepis, ciasto cytrynowe, ciasto z bezą, tarta na słodko, tarta z owocami

tarta cytrynowa, tarta cytrynowa z bezą, tarta z bezą, tarta cytrynowa z bezą, tarta cytrynowa przepis, tarta cytrynowa francuska, tarta owocowa, tarta cytrynowa, tarta z owocami, tarta przepis, ciasto przepis, ciasto cytrynowe, ciasto z bezą, tarta na słodko, tarta z owocami

tarta cytrynowa, tarta cytrynowa z bezą, tarta z bezą, tarta cytrynowa z bezą, tarta cytrynowa przepis, tarta cytrynowa francuska, tarta owocowa, tarta cytrynowa, tarta z owocami, tarta przepis, ciasto przepis, ciasto cytrynowe, ciasto z bezą, tarta na słodko, tarta z owocami

Źródło przepisu – „Ciasta pikantne i słodkie Michael Roux”

sobota, 22 lipca 2017, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Zapiekanka z awokado

    Składniki na 6 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 plastrów wędliny z kurczaka 1,5 awokado 6 jajek 6 suszonych pomidorów sól, pieprz Wykonanie: Przygotowa

  • Tarta z dynią i serem

    Składniki: Ciasto*: 250 g mąki 125 g masła, pokrojonego w kostkę 1 jajko 1 łyżeczka drobnego cukru ½ łyżeczki drobnoziarnistej soli 40 ml zimnej wody Nadzi

  • Tarta z kurczakiem i szpinakiem

    Składniki: Tarta: 1 czerwona cebula 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g szpinaku