![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Tort czekoladowy z truskawkamiSkładniki: Biszkopt kakaowy:
Krem czekoladowy:
Ponadto:
Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, zmiksować. Stopniowo dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i stopniowo wsypywać mąkę z kakao. Przelać biszkopt do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 22 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut. Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem czekoladowy: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać – po ok. 1 łyżce - ubitą śmietankę do czekolady (nie odwrotnie! J). Złożenie tortu: Biszkopt przekroić na dwie części. Jedną z nich przełożyć z powrotem do tortownicy - brzegi tortownicy wykładamy dokładnie papierem do pieczenia - nasączyć połową likieru lub mocno zaparzonej kawy. Truskawki oczyścić, niewielką ich część pokroić w plasterki, resztę pokroić w kostkę. Ułożyć je wzdłuż brzegu tortownicy – delikatnie przyklejając je do papieru do pieczenia. Następnie rozsmarować delikatnie na biszkopcie krem czekoladowy – uważając, żeby nie poruszyć truskawek ułożonych na brzegu. Do kremu wsypać pokrojone w kostkę truskawki (odkładając część do dekoracji), delikatnie wcisnąć je w krem. Całość przykryć drugim krążkiem biszkoptu, również go nasączyć. W rondelku podgrzać mleko, dodać masło oraz posiekaną czekoladę, rozpuścić. Wylać polewę czekoladową na tort. Całość posypać pokruszonymi bezami, wierzch udekorować pozostałymi truskawkami. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc aby krem dokładnie stężał. Po wyjęciu z lodówki delikatnie otworzyć tortownicę a następnie usunąć papier do pieczenia. sobota, 29 lipca 2017, baaaraneeek
|