NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sushi - przepis

opis: sushi domowe, sushi przepis, jak zrobic sushi, sushi rodzaje, sushi nigri, sushi składniki, sushi domowe, sushi dodatki, sushi przepisy składniki, przepis na sushi, sushi maki przepis, sushi przepis składniki, sushi przepis na ryż, sushi przepis prosty, sushi domowe, sushi domowe przepis, sushi domowej roboty, sushi domowe przepisy, sushi domowe z czym, sushi tuto rial, sushi film, jak zrobic sushi w domu, sushi jak robic, sushi jak zawijac, sushi jak się robi, sushi jak przygotowac, sushi jak zrobnic ryż, sushi jak zrobic w domu, sushi Futomami, sushi nigri, sushi rosomaki, sushi crispy Rolls, sushi w panierce, sushi w temperze, sushi w domu, sushi w cieście, sushi w omlecie, sushi w temperze przepis, sushi z łososiem, sushi z awokado, sushi z paluszkami surimi, sushi z surimi, sushi dodatki, sushi krok po kroku, sushi roll

Sushi przepis – przewodnik krok po kroku wraz z filmikiem jak przygotować różne rodzaje sushi.

Poniżej dowiecie się jak przygotować sushi w różnych odsłonach, a więc:

  • klasyczne i najbardziej popularne futomaki
  • nigri
  • proste hosomaki
  • uramaki
  • oraz przepyszne futomaki w tempurze, czyli crispy rolls

Sushi tak naprawdę możemy przygotować w różnych wariacjach wykorzystując do tego składniki, które najbardziej lubimy. Poniżej przepis na te najbardziej klasyczne np. z surimi do tych bardziej zmodyfikowanych np. ze smażonymi plastrami boczku.

Wybór składników tak naprawdę należy do Was! Miłej zabawy!:) 

Zapraszam również do zapoznania się z filmikiem, po którym przygotowanie domowego sushi będzie dużo dużo prostsze :).

SKŁADNIKI

ryż do sushi

  • 500 g ryżu do sushi
  • 3 szklanki wody
  • ¼ szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Ryż dokładnie opłukać pod zimną bieżącą wodą – aż woda będzie czysta. Następnie ryż wsypać do rondelka, zalać 3 szklankami zimnej wody, przykryć, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, przykryć i odstawić na 15 minut.

Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i solą, wlać do rondelka, zagotować. Przelać zalewę do ryżu, dokładnie wymieszać. Odstawić ryż do całkowitego ostygnięcia.

 

składniki podstawowe

  • 7-10 płatów nori (alg morskich)
  • ½ świeżego ogórka wężowego
  • 1 awokado
  •  ½ czerwonej papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 8 paluszków krabowych
  • 3 łyżeczki czarnego sezamu

 

Ogórek, awokado, czerwoną paprykę pokroić w cienkie paseczki.

 

pasta z surimi

  • 5 paluszków krabowych
  • 3 łyżeczki majonezu
  • świeżo mielony pieprz

 

Paluszki krabowe zetrzeć na tarce lub posiekać w drobniutką kostkę. Dodać majonez i świeżo mielony pieprz. Wymieszać.

 

serek philadelphia z majonezem

  • 150 g serka philadelphia
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki mleka

 

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

 

łosoś na ciepło

  •  100 g łososia wędzonego

 

Kawałki łososia podsmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

 

boczek smażony

  • kilka cienkich plastrów boczku

 

Plastry boczku przełożyć na patelnię, podsmażyć z obydwu stron aż boczek będzie chrupiący.

 

omlet tamago

  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • olej do smażenia

 

Jajka dokładnie roztrzepać. Dodać cukier i sos sojowy, wymieszać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Z podanych składników usmażyć 2 omlety tamagao (patelnia o średnicy ok. 15-17 cm).

Jeden omlet pokroić w cienkie paseczki, drugi przekroić wzdłuż na 4 części.

 

krewetki w tempurze

  • 100 g krewetek średniej wielkości (ok. 15 szt)
  • 5 łyżek mąki
  • 60 ml wody
  • ½ łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

 

Przygotować tempurę: mąkę wymieszać z wodą, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej. Krewetki zanurzać w temperze a następnie układać od razu na rozgrzanej patelni. W połowie smażenia obrócić na drugą stronę. Smażyć aż do uzyskania złocistego koloru.

 

krem wasabi

  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 3 łyżeczki kremu chrzanowego       

 

Wasabi wymieszać z kremem chrzanowym

 

sos sojowo-miodowy

  • 100 ml sosu sojowego
  • 150 ml wody
  • 9 łyżeczek brązowego cukru
  • 2 łyżeczki miodu

 

Wszystkie składniki wymieszać w rondelku. Gotować na małym ogniu przez około 45 minut aż sos zgęstnieje.

 

crispy rolls

  • tempera pozostała po smażeniu krewetek
  • ok. 50 g bułki tartej tupu japońskiego (panierka panko)
  • 4 łyżki oleju

 

do podania

  • sos sojowy
  • imbir marynowany
  • pasta wasabi 

 

ponadto potrzebne będą

  • mata bambusowa
  • folia spożywcza

 

sushi tips

  • przed układaniem ryżu na płatach/ formowaniu sushi niri – należy zwilżyć ręce w zimnej wodzie – wtedy ryż nie będzie nam się kleił do rąk i z łatwością uformujemy z niego dowolny kształt lub równomiernie rozłożymy na algach morskich
  • po zrolowaniu sushi warto włożyć na kilka godzin do lodówki – po wyjęciu z lodówki sushi łatwiej nam się będzie kroiło

 

WYKONANIE

I. FUTOMAKI Z SURIMI I AWOKADO

  • awokado
  • surimi
  • czerwona papryka
  • ogórek wężowy
  • szczypiorek

 

Na macie bambusowej rozłożyć kawałek folii spożywczej, na to położyć jeden płat nori. Na płącie rozsmarować równomiernie

Na algach morskich rozłożyć równomierną warstwę ryżu – na około ¾ powierzchni nori. Podczas rozkładania ryżu warto moczyć palce w zimnej wodzie.

Z brzegu ryżu ułożyć surimi, awokado, czerwoną paprykę, ogórek oraz szczypiorek.

Sushi zwinąć w ciasny rulon za pomocą maty bambusowej.

Sushi przełożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Po wyjęciu z lodówki pokroić.

 

II. NIGRI Z OMLETEM TAMAGO, NIGRI ZKREWETKĄ W TEMPURZE

  • omplet tamago – plasterki
  • krewetki w temperze
  • płat alg morskich pokrojony w cienkie paseczki

 

Palce moczyć w zimnej wodzie. Z ryżu formować podłużne kule. Na każdą z nich ułożyć na wierzchu omlet lub krewetkę. Całość owinąć cienkim paseczkiem alg morskich – końce zwilżyć wodą tak aby je skleić.

 

III. FUTOMAKI Z KREWETKĄ I ŁOSOSIEM W SOSIE SOJOWO-MIODOWYM

  • serek philadelphia z majonezem
  • krewetki w temperze
  • czerwona papryka
  • świeży ogórek
  • szczypiorek
  • łosoś wędzony
  • sos sojowo-miodowy

 

Ryż z brzegu posmarować cienką warstwą serka philadelphia. Następnie ułożyć krewetki w temperze, świeży ogórek, czerwoną paprykę i szczypiorek. Zwinąć w rulon.  

Na wierzchu rulon posypać podsmażonym łososiem wędzonym (możemy wierzch rulonu posmarować cienką warstwą serka Philadelphia i dopiero na to ułożyć łososia).

Sushi wstawić do lodówki, następnie pokroić i polać sosem sojowo-miodowym.

 

IV. URAMAKI Z BOCZKIEM I AWOKADO

  • czarny sezam
  • serek hiladelphia z majonezem
  • krem wasabi
  • podsmażone plastry boczku

 

Ryż cienko rozsmarować na całym płacie alg morskich, następnie posypać go czarnym sezamem. Płat alg morskich odwrócić (warstwa ryżu powinna teraz dotykać folii spożywczej). Na brzegu płatu nori rozsmarować serek Philadelphia oraz krem wasabi, następnie ułożyć plastry boczku i awokado. Zwinąć sushi w ciasny rulon.   

 

V. FUTOMAKI Z PASTĄ Z SURIMI I OMLETEM TAMAGO

  • pasta z surimi
  • serek hiladelphia z majonezem
  • szczypiorek
  • omlet tamago
  • awokado

 

Na ryżu ułożyć pastę z surimi, rozsmarować serek philadeplhia. Dodać szczypiorek, omlet tamago i awokado. Zwinąć w rulon.

 

VI. HOSOMAKI Z SURIMI

  • paluszki krabowe surimi
  • krem wasabi
  • szczypiorek

 

Na płacie nori rozsmarować bardzo cienką wstawę ryżu – na około połowie płatu alg. Ryż posmarować kremem wasabi. Następnie ułożyć paluszki krabowe surimi oraz szczypiorek. Zwinąć w rulon.

 

VII. FUTOMAKI W TEMPURZE (CRISPY ROLLS)

  • pasta surimi
  • świeży ogórek
  • czerwona papryka
  • awokado
  • krewetki w temperze
  • łosoś wędzony
  • tempera
  • bułka tarta typu japońskiego (panko)
  • olej do smażenia

 

Na ryżu ułożyć pastę surimi, swięzy ogórek, paprykę, awokado, krewetki w tempurze, posypać kawałkami wędzonego łososia. Całość zwinąć w ciasny rulon.

Całą rolkę sushi obtoczyć w temperze a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na niej sushi z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu pokroić.

opis: sushi domowe, sushi przepis, jak zrobic sushi, sushi rodzaje, sushi nigri, sushi składniki, sushi domowe, sushi dodatki, sushi przepisy składniki, przepis na sushi, sushi maki przepis, sushi przepis składniki, sushi przepis na ryż, sushi przepis prosty, sushi domowe, sushi domowe przepis, sushi domowej roboty, sushi domowe przepisy, sushi domowe z czym, sushi tuto rial, sushi film, jak zrobic sushi w domu, sushi jak robic, sushi jak zawijac, sushi jak się robi, sushi jak przygotowac, sushi jak zrobnic ryż, sushi jak zrobic w domu, sushi Futomami, sushi nigri, sushi rosomaki, sushi crispy Rolls, sushi w panierce, sushi w temperze, sushi w domu, sushi w cieście, sushi w omlecie, sushi w temperze przepis, sushi z łososiem, sushi z awokado, sushi z paluszkami surimi, sushi z surimi, sushi dodatki, sushi krok po kroku, sushi roll

środa, 13 grudnia 2017, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Bataty z kurczakiem

    Składniki: ok. 500 g batatów 1 czerwona cebula 1 cukinia 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek mała gałązka świeżego rozmarynu 600 g upieczonego/usmażonego

  • Kaczka z puree ziemniaczano-dyniowym z sosem żurawinowo-malinowym

    Składniki: Kacze udka: 2 kacze udka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Puree ziemniaczano-dyniowe: 5 ziemniaków (ok. 450 g)

  • Kotlety mielone

    Składniki na 4 szt.: Kotlety mielone: 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała czerwona cebula ½ pęczka świeżej natki pietruszki 5 suszonych pomidor

Komentarze
2018/01/02 13:36:47
uwielbiam <3
-
2018/01/07 14:39:08
domowe najlepsze
-
2018/01/08 16:17:08
to ja lubę :D
-
2018/01/09 12:57:16
jeszcze mi się nie zdarzyło zrobić samej sushi, czuję, że mi to nie wyjdzie
-
2018/01/10 13:04:17
mogłabym jeść codziennie :D
-
2018/01/11 23:39:56
:))