NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Babka wielkanocna - Fale Dunaju

Babka wielkanocna, babka fale dunaju, ciasto fale dunaju, babka na wielkanoc,  babka przepis, babka wielkanocna przepis, babka na wielkanoc przepis, wielkanoc przepis, wielkanoc przepisy, ciasto wielkanoc, ciasto wielkanoc przepisy, babka wielkanocna przepis, babka wielkanocna wilgotna, babka wielkanocna dekoracja,

Składniki:

Baka wielkanocna:

  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 6 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1 słoik wiśni w zalewie

 Do wysmarowania formy:

  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki mąki pszennej

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki masła

 Wykonanie:

Babka wielkanocna:

Masło zmiksować z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty. Wlać ekstrakt waniliowy. Następnie ciągle miksując stopniowo zacząć dodawać po jednym jajku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać łyżka po łyżce. Gdy dodamy całość zwiększyć obroty miksera i miksować masę jeszcze przez około 1 minutę.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać kakao, wlać mleko, zmiksować na gładką masę.

Formę do babki wysmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka, następnie wysypać ją równomiernie mąką. Nadmiar mąki usunąć.

Wiśnie odsączyć z soku na sicie.

Na dno formy rozłożyć równomiernie połowę jasnego ciasta. Następnie rozłożyć delikatnie połowę ciasta ciemnego . Na wierzchu rozłożyć połowę wiśni, delikatnie wcisnąć je w ciasto. Następnie rozłożyć kolejno ciasto jasne, ciasto ciemne, pozostałe wiśnie.

Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC piec przez ok. 55-65 minut.

Po upieczeniu odstawić babkę na 10 minut, a następnie delikatnie wyjąć ją z formy. Odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę gorzką oraz mleczną posiekać na mniejsze kawałeczki.

Mleko zagotować. Zalać czekoladę gorącym mlekiem, mieszać aż czekolada się roztopi. Dodać miękkie masło, wymieszać.

Polewę wylać i rozsmarować na wierzchu babki.

 

sobota, 24 marca 2018, baaaraneeek

Polecane wpisy