NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Krówka bez pieczenia na krakersach

krówka bez pieczenia, krówka bez pieczenia w 10 minut, krówka bez pieczenia na krakersach, krówka bez pieczenia na herbatnikach, krówka bez pieczenia przepis, ciasto krówka  bez pieczenia,  ciasto krówka bez pieczenia  na herbatnikach, ciasto krówka bez pieczenia na krakersach, ciasto krówka bez pieczenia  przepis, ciasto z mascarpone, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ciasto na niedziele, wielkanoc ciasta, szybkie ciasto, łatwe ciasto, prsote ciasto

Składniki:

  • 40 szt. herbatników
  • 22 szt. krakersów
  • 1 puszka (460 g) masy kajmakowej
  • 500 ml śmietanki 36%, dobrze schłodzonej
  • 250 g mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • 75 ml mleka
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych

Wykonanie:

Na desce/ podkładce ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Następnie rozłożyć na nim 20 herbatników (prostokąt 5 * 4 herbatniki).

Masę kajmakową przełożyć do rondelka. Ciągle mieszając podgrzewać ją na bardzo małym ogniu (uważając aby się nie przypaliła). Podgrzewać ją aż do momentu gdy masa będzie miała płynną konsystencję.

¾ masy kajmakowej rozsmarować równomiernie na herbatnikach. Najlepiej masę kajmakową przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć, a następnie rozprowadzić za pomocą noża.

Na masie kajmakowej ułożyć równomiernie krakersy. Ciasto przełożyć do lodówki, masa kajmakowa powinna ostygnąć przed wyłożeniem kremu śmietankowego.

Przygotować krem śmietankowy. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki, przełożyć do miseczki. Mleko doprowadzić do wrzenia i od razu zalać nim czekoladę. Mieszać aż czekolada się roztopi. Czekolada powinna mieć od razu temperaturę pokojową.

*Jeśli w masie pozostały jeszcze nieroztopione kawałki czekolady, przelać całość do garnuszka i ciągle mieszając, chwilę podgrzać – następnie odstawić czekoladę do całkowitego ostygnięcia (temperatura pokojowa).

Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubić mikserem na najwyższych obrotach na sztywno – uważając przy tym, aby śmietany nie „przebić”. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać serek mascarpone. Na samym końcu wlać czekoladę i wymieszać.

Masę rozsmarować równomiernie na krakersach.

Krakersy posmarować pozostałą masą kajmakową. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto wstawić do lodówki na minimum 8 h.

krówka bez pieczenia, krówka bez pieczenia w 10 minut, krówka bez pieczenia na krakersach, krówka bez pieczenia na herbatnikach, krówka bez pieczenia przepis, ciasto krówka  bez pieczenia,  ciasto krówka bez pieczenia  na herbatnikach, ciasto krówka bez pieczenia na krakersach, ciasto krówka bez pieczenia  przepis, ciasto z mascarpone, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ciasto na niedziele, wielkanoc ciasta, szybkie ciasto, łatwe ciasto, prsote ciasto

 

środa, 28 marca 2018, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2018/04/09 10:16:23
najlepsza
-
2018/04/09 22:29:11
Rach-ciach, bez pieczenia - super, musze wypróbować.
-
2018/04/24 10:11:22
Ciasto bez pieczenia? :O muszę wypróbować dzisiaj po pracy ;D
-
2018/05/08 10:43:32
Bez pieczenia też się da... i to dużo
-
2018/05/30 09:08:04
Ale super, uwielbiam takie proste ciacha :)