NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Mini bezy wielkanocne

mini bezy wielkanocne, ciasto na wielkanoc, wielkanoc przpeisy, wypieki na wielkanoc, mini pavlova, bezy, pavlova, beza z kremem,

Składniki:

Bezy:

  • 4 białka
  • 250 g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu

 Krem:

  • 500 ml smietanki 36%, bardzo dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 12 małych połówek brzoskwiń

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Gdy białka będą już ubite, ciągle miksując, zacząć stopniowo wsypywać cukier. Po wsypaniu cukru, miksować jeszcze białka na najwyższych obrotach przez około 5 minut.

Zmniejszyć obroty miksera, wlać ocet, wsypać mąkę, wymieszać.

2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować na nich 12 mini „gniazd” z masy bezowej.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120oC i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100oC i suszyć przez kolejne 30-40 minut.

Bezy wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:

Śmietankę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder, delikatnie wymieszać.

Kremem wypełniać gniazdka bezowe. Na wierzchu układać połówki brzoskwiń.

! Krem na bezę nałożyć tuż przed podaniem. Wtedy beza zachowa swoją chrupkość. Jeśli bezę chcemy przełożyć kremem wcześniej musimy ją posmarować roztopioną czekoladą (najlepiej w tym przypadku białą), odstawić do zastygnięcia, a następnie nałożyć ubitą śmietanę. Zapobiegnie to namoknięciu bezy.

Deser przechowywać w lodówce.

mini bezy wielkanocne, ciasto na wielkanoc, wielkanoc przpeisy, wypieki na wielkanoc, mini pavlova, bezy, pavlova, beza z kremem,

 

wtorek, 27 marca 2018, baaaraneeek

Polecane wpisy