NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Torcik Knoppers

Tort Knoppers, Torcik Knoppers, ciasta bez pieczenia, ciasta przekładane, ciasta przekładane bez pieczenia, ciasta na zimno, szybkie ciasta, proste ciasta, łatwe ciasta, ciasta w pół godziny, ciasta przepisy, ciasta z kremem, ciasta domowe, ciasta szybkie, ciasta szybkie bez pieczenia, ciasta szybkie domowe, szybkie ciasta domowe, ciasta szybkie i tanie, ciasto czekoladowe, ciasto bez pieczenia

Składniki – okrągła forma o śr. 22 cm.

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 200 g masła
  • 6 batoników Knoppers
  • 40 g orzechów laskowych, posiekanych

 

 

 

Krem:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 150 g białej czekolady

 

 

Wierzch:

  • 4 batoniki Knoppers
  • 40 g orzechów laskowych, posiekanych

 

Wykonanie:

Spód:

Herbatniki zmiksować w malakserze na pył. 120 g masła roztopić, wlać je do herbatników, wymieszać. Połowę masy herbatnikowej wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 22 cm. Wygładzić za pomocą łyżeczki. Wstawić ciasto do lodówki na ok. 15-20 minut. Pozostałą masę herbatnikową trzymać w temperaturze pokojowej.

Knoppersy połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do malaksera, zmiksować (nie miksujemy ciasteczek na pył, pozostawiamy większe kawałki. 80 g masła roztopić, wlać do zmiksowanych Knoppersów, dodać orzechy, wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, rozsmarować na nim równomiernie masę z batonikami Knoppers.

 

3. Na cieście rozsypać pozostałą masę herbatnikową, wygładzić łyżeczką. Ciasto przełożyć z powrotem do lodówki na ok. 30 mint.

Masa:

1. 100 ml śmietanki zagotować. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, następnie wlać gotującą się śmietankę, mieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Odstawić.

2. Pozostałe 400 ml bardzo dobrze schłodzonej śmietanki ubić na sztywno. Następnie dodać serek mascarpone, zmiksować.

3. Na samym końcu wlać czekoladę, miksować tylko do połączenia się składników na mniejszych obrotach.

4. Ciasto wyjąć z lodówki, rozsmarować na nim równomiernie masę, z powrotem przełożyć do lodówki.

Wierzch:

1. Batoniki Knoppers pokroić na mniejsze kawałki.

2. Na cieście rozsypać równomiernie posiekane orzechy laskowe, następnie ułożyć pokrojone batoniki.

3. Wstawić ciasto z powrotem do lodówki na około minimum 3 godziny, lub najlepiej na całą noc, aby masa dokładnie stężała.

Tort Knoppers, Torcik Knoppers, ciasta bez pieczenia, ciasta przekładane, ciasta przekładane bez pieczenia, ciasta na zimno, szybkie ciasta, proste ciasta, łatwe ciasta, ciasta w pół godziny, ciasta przepisy, ciasta z kremem, ciasta domowe, ciasta szybkie, ciasta szybkie bez pieczenia, ciasta szybkie domowe, szybkie ciasta domowe, ciasta szybkie i tanie, ciasto czekoladowe, ciasto bez pieczenia

Tort Knoppers, Torcik Knoppers, ciasta bez pieczenia, ciasta przekładane, ciasta przekładane bez pieczenia, ciasta na zimno, szybkie ciasta, proste ciasta, łatwe ciasta, ciasta w pół godziny, ciasta przepisy, ciasta z kremem, ciasta domowe, ciasta szybkie, ciasta szybkie bez pieczenia, ciasta szybkie domowe, szybkie ciasta domowe, ciasta szybkie i tanie, ciasto czekoladowe, ciasto bez pieczenia

 

czwartek, 15 marca 2018, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2018/03/16 12:20:44
pyszka
-
2018/03/16 15:12:20
mmmm :))