NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Malinowa chmurka

malinowa chmurka, malinowa chmurka przepis, ciasto przekładane, ciasto przepis, ciasto na niedzielę, przepis na ciasto, malinowa chmurka ciasto, malinowa chmurka z bezą, malinowa chmurka przepis, malinowa chmurka z serkiem mascarpone, ciasto z malinami i galaretką, ciasto z malinami i bezą, ciasto z malinami i kremem, ciasto z malinami mrożonymi, ciasto z malinami i serkiem mascarponeciasto  z galaretką i owowcami, ciasto  z galaretką i bitą śmietaną, ciasto  z galaretką i kremem,

Składniki: 

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 150 g masła

 

 

 

 

Beza:

  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu

 

 

 

Galaretka z malinami:

  • 4 galaretki malinowe
  • 6 szklanek wrzącej wody 
  • 800 g mrożonych malin

 

 

Krem:

  • 650 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

 

 

Wykonanie:

Galaretka:

Galaretki rozpuścić w większej misce 6 szklankach wrzątku, wsypać mrożone maliny, wymieszać.

Odstawić galaretkę, aż zacznie delikatnie tężeć. W między czasie przygotować ciasto i bezę.

Ciasto:

Wszystkie składniki wsypać do miski miksera. Zagnieść ciasto najpierw hakami miksera, a potem przesypać na stolnicę i szybko wyrobić ciasto.

Uformować z ciasta kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Po upływie tego czasu, rozwałkować ciasto – możemy to zrobić np. pomiędzy dwoma arkuszami papieru pergaminowego. Wyłożyć ciasto (z 1 arkuszem papieru) równomiernie na blachę do pieczenia o wymiarach – ok. 38*25 cm.

Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez około 20 minut do złocistego koloru.

Po upieczeniu odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.

Beza:

Białka w temperaturze pokojowej wlać do misy miksera. Dodać szczyptę soli. Ubijać pianę z białek mikserem na najwyższych obrotach. Gdy piana będzie już sztywna zacząć stopniowo wsypywać cukier.

Następnie wlać ocet, wsypać mąkę ziemniaczaną. Zmiksować.

Bezę rozsmarować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach 38*25 cm. Wstawić bezę do piekarnika i suszyć przez około 1 godz 15 min w temperaturze 130oC.

Po wysuszeniu odstawić bezę do całkowitego ostygnięcia.

Krem:

Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie zmniejszyć obroty miksera, wsypać cukier puder, dodać mascarpone, zmiksować na gładką masę.

Złożenie ciasta:

Na ciasto kruche wylać tężejącą galaretkę z malinami. Równomiernie rozsmarować, wstawić ciasto do lodówki na około 30 min, aby galaretka całkowicie stężała.

Na galaretce równomiernie rozsmarować krem śmietankowy, następnie ułożyć bezę.

Ciasto wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na całą noc.

sobota, 28 kwietnia 2018, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2018/04/30 08:55:00
Coś beza nie może mi wyjść, za każdym razem mi opada :(
-
2018/04/30 12:23:07
Ale super wygląda :D będę musiał spróbować kiedyś zrobić :)
-
2018/04/30 15:39:45
Pysznie pasowałaby do kawy :)
-
2018/05/18 23:17:34
Ciasto przepyszne i szybkie w wykonaniu :)