| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Zakładki:
CIASTA
CIASTA PRZEKŁADANE
CIASTECZKA
DANIA GŁÓWNE
DANIA Z KURCZAKIEM
DANIA Z RYŻEM
DESERY
DODATKI DO DAŃ GŁÓWNYCH
HALLOWEEN
LODY
MAKARONY
MIĘSA, PASZTETY, ROLADY
MUFFINKI
NALEŚNIKI I KROKIETY
PASTY
PIZZA
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE
PRZETWORY
PRZYSTAWKI
SAŁATKI
SOSY
SURÓWKI
ŚNIADANIA I KANAPKI
TARTY
TORTY
TORTY - ZDJĘCIA
WALENTYNKI
WIELKANOC
ZUPY
NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
środa, 25 sierpnia 2010

 „Chlebek bananowy jest słodkim ciastem składającym się z puree bananowego, aromatycznego cynamonu oraz orzechów. Chleb jest bardzo szybki do wykonania. Wystarczy połączyć ze sobą suche oraz mokre składniki, włożyć do piekarnika i gotowe. Po wyciągnięciu z piekarnika chlebek powinien mieć piękną złotą i chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje ze śmietaną, dżemem lub masłem orzechowym.  Chlebek jest naprawdę pyszny, polecam!

Chlebek bananowy

wtorek, 24 sierpnia 2010

 „Są doskonałą propozycją na zdrowy i smakowity obiad. Przepis jest bardzo prosty, a naleśniki pyszne. Aby wzbogacić farsz możemy do niego dodać rodzynki lub płatki migdałowe”

Naleśniki z gruszkami 

poniedziałek, 23 sierpnia 2010

 „Sernik Tiramisu czyli kolejna wariacja na temat słynnego włoskiego deseru (następne będą muffinki Tiramisu). Sernik ten zachwyci Was niecodziennym wyglądem i bardzo ciekawym wnętrzem. Ciasto to doskonale nadaje się na wytworne przyjęcia lub eleganckie spotkania rodzinne. Dzięki mascarpone jest on niezwykle lekki i kremowy. Kryje w sobie kruchy spód oraz nasączone w kawie biszkopty zalane puszystą masą serową. Polecam wypróbowanie tego przepisu, sernik jest naprawdę pyszny! Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi ze strony"

Sernik Tiramisu

niedziela, 22 sierpnia 2010

„Club Sandwich, czyli klubowe kanapki to zestaw kanapek składających się z 3 warstw chleba oraz różnych dodatków. W tym przypadku jest to kurczak, pasta jajeczna, świeża sałata, ser żółty oraz żurawina. Wymyślenie tych pysznych kanapek przypisuje się Lordowi Sandwichowi. Oczywiście jak większość wspaniałych potraw również te pyszne kanapki powstały przez przypadek. James Cook na cześc hrabiego Sandwicha nazwał wyspy (obecnie Hawaje). Club Sandwich został rozpowszechniony dzięki  ekskluzywnej restauracji w Nowym Yorku pod koniec XIX wieku. Dopełnieniem pysznych kanapek są niskotłuszczowe frytki. Porcja dla 4-6 osób”

Club Sandwich

sobota, 21 sierpnia 2010

„To doskonały deser na przyjęcie lub wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Można go przygotować na długo przed podaniem. Podawany w eleganckich kieliszkach zrobi na Twoich gościach niesamowite wrażenie! Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki „Czekolada"

Krem czekoladowo - waniliowy

piątek, 20 sierpnia 2010

„Są przepisy, które zawsze i każdemu się udają. Ten przepis właśnie do takich należy. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Aby przyśpieszyć proces smażenie naleśników, najlepiej jest to robić na dwóch patelniach jednocześnie. Naleśniki te po usmażeniu możemy przechowywać w lodówce nawet do kilku dni”

Naleśniki - prosty przepis

 „Jest to bardzo pyszny i wielokrotnie przeze mnie sprawdzony przepis na rybę po grecku. Danie to jest niezwykle popularne w Polsce. Wbrew pozorom niewiele Greków zna przepis na tę tradycyjną polską potrawę. Rybę po grecku można serwować na ciepło lub na zimno. Podawać z pieczywem"

Ryba po grecku

czwartek, 19 sierpnia 2010

 „Uwielbiam kokos oraz wszystko to co jest z nim związane, więc dzisiaj proponuję kokosowe ciasteczka. Koksowe ciasteczka są bardzo pyszne i chrupiące. Ich apetyczny wygląd podkreśla biała czekolada oraz wiórki kokosowe. Ciasteczka będą miały wyraźny kokosowy smak, jeśli wiórki kokosowe do posypania podprażymy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki Czekolada”

Kokosowe ciasteczka

środa, 18 sierpnia 2010

„Bardzo oryginalne i sycące danie, doskonale nadające się na domowy obiad. Warzywo to z łatwością możemy wydrążyć i nadać naszemu daniu niecodzienny wygląd. Istnieje bardzo wiele przepisów na faszerowaną cukinię. Ja postanowiłam przyrządzić to danie z mięsem oraz ryżem. Jeśli chcemy otrzymać danie wegetariańskie, zamiast mięsa możemy dodać więcej pieczarek, brokuł oraz marchewkę

Faszerowana cukinia

wtorek, 17 sierpnia 2010

„Bardzo szybka w wykonaniu doskonale nadaje się jako dodatek do dania głównego. Jest także doskonała jako niskokaloryczna i zdrowa przekąska. Sałatkę możemy przygotować na długo przed podaniem, przechowując ją w lodówce”

Sałatka z papryki

„Doskonale nadają się na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Biskwity czekoladowe są jednym z tradycyjnych amerykańskich przysmaków. Biskwity są oczywiście na głównym Menu w McDonald’s i w KFC. Aby otrzymać bardziej luksusowy deser, do kremu można dodać 4 łyżki likieru miętowego albo 60 g rozpuszczonej czekolady. Przepis pochodzi z książki Czekolada"

Biskwity

poniedziałek, 16 sierpnia 2010

„Tort jest bardzo puszysty i wbrew pozorom niezbyt słodki. Połączenie czekolady, wiśni oraz lekkiej śmietanki tworzy niesamowity efekt smakowy. Jest to ciasto, któremu trudno się oprzeć, kiedy już spróbuje się choćby jeden najmniejszy kawałek”

Tort wiśniowy

niedziela, 15 sierpnia 2010

 „Deser idealny dla czekoladoholików. To połączenie kremowego serka z dużą ilością czekolady. Ciasto to jest bardzo pyszne i bardzo czekoladowe. W zasadzie można powiedzieć, że w serniku tym są 3 warstwy czekolady: ciasteczka z czekoladą, serek wymieszany z czekoladą oraz czekoladowa polewa. Choć jest bardzo kaloryczny, nikt nie oprze się pokusie, aby nie spróbować chociaż małego kawałeczka tego niebiańskiego sernika. Wbrew pozorom sernik ten wcale nie jest zbyt słodki”

 Sernik czekoladowy

sobota, 14 sierpnia 2010

 „Sałatka Caprese to bardzo smaczna i lekka przekąska. Sałatka ta wywodzi się z południowych Włoch z regionu Kampania. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę”

 Sałatka Caprese

„Francuskie tosty czekoladowe to bez wątpienia wspaniała propozycja na pyszne i sycące śniadanie. Jeśli rano nie mamy zbyt dużo czasu, masę czekoladową możemy przygotować dzień wcześniej i włożyć ją do lodówki. Rano zanurzymy w niej tylko tosty i polejemy cieplutkim dżemem. Wbrew pozorom może być to bardzo szybki do wykonania posiłek. Aby otrzymać bardziej smakowite danie, pieczywo tostowe można zastąpić chałką lub drożdżową bułką z rodzynkami. Francuskie tosty z czekoladą są nie lada gratką dla dzieci. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki „Czekolada”

Tosty francuskie

piątek, 13 sierpnia 2010

 „Musaka (z gr. moussaka) jest chyba najbardziej znaną grecką potrawą. Grecka moussaka - jak większość bardzo popularnych dań -  ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, ziemniaków, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Musaka to niezwykle smaczna potrawa, jednak – jak to często bywa z niezwykle smacznymi potrawami – ciężkostrawna i wysokokaloryczna. Lepiej więc podać ją na obiad niż na późną kolację, ale na pewno nie należy z niej rezygnować. Choć jej przyrządzenie zajmuje sporo czasu to naprawdę warto spróbować tego dania”

czwartek, 12 sierpnia 2010

„Zaskocz swoich gości sernikiem, który kryje w sobie bardzo ciekawe wnętrze. Ciasto to doskonale nadaje się na specjalne okazje. Najlepiej smakuje wtedy, gdy zostawimy go na całą noc w lodówce”

Sernik marmurkowy w polewie brzoskwiniowej

środa, 11 sierpnia 2010

 „Są bardzo małe i bardzo pyszne. Nadziewane kuleczki doskonale nadają się na pyszny domowy podwieczorek. Czekoladowa polewa oraz chrupiące orzechy sprawiają, że deser ten jest prawdziwą delicją”

Ptysie orzechowe z kremem śmietankowym