| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
CIASTA
CIASTA PRZEKŁADANE
CIASTECZKA
DANIA GŁÓWNE
DANIA Z KURCZAKIEM
DANIA Z RYŻEM
DESERY
DODATKI DO DAŃ GŁÓWNYCH
HALLOWEEN
LODY
MAKARONY
MIĘSA, PASZTETY, ROLADY
MUFFINKI
NALEŚNIKI I KROKIETY
PASTY
PIZZA
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE
PRZETWORY
PRZYSTAWKI
SAŁATKI
SOSY
SURÓWKI
ŚNIADANIA I KANAPKI
TARTY
TORTY
TORTY - ZDJĘCIA
WALENTYNKI
WIELKANOC
ZUPY
NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
piątek, 13 sierpnia 2010

 „Musaka (z gr. moussaka) jest chyba najbardziej znaną grecką potrawą. Grecka moussaka - jak większość bardzo popularnych dań -  ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, ziemniaków, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Musaka to niezwykle smaczna potrawa, jednak – jak to często bywa z niezwykle smacznymi potrawami – ciężkostrawna i wysokokaloryczna. Lepiej więc podać ją na obiad niż na późną kolację, ale na pewno nie należy z niej rezygnować. Choć jej przyrządzenie zajmuje sporo czasu to naprawdę warto spróbować tego dania”

czwartek, 12 sierpnia 2010

„Zaskocz swoich gości sernikiem, który kryje w sobie bardzo ciekawe wnętrze. Ciasto to doskonale nadaje się na specjalne okazje. Najlepiej smakuje wtedy, gdy zostawimy go na całą noc w lodówce”

Sernik marmurkowy w polewie brzoskwiniowej

środa, 11 sierpnia 2010

 „Są bardzo małe i bardzo pyszne. Nadziewane kuleczki doskonale nadają się na pyszny domowy podwieczorek. Czekoladowa polewa oraz chrupiące orzechy sprawiają, że deser ten jest prawdziwą delicją”

Ptysie orzechowe z kremem śmietankowym

wtorek, 10 sierpnia 2010

„To bez wątpienia moja ulubiona sałatka. Połączenie ryżu i kurczaka sprawia iż przysmak ten jest bardzo sycący. Ananas dodaje jej wyjątkowej lekkości. Załączona na specjalne życzenie w Koncercie Życzeń :)"

Sałatka

poniedziałek, 09 sierpnia 2010

 „Pomysł na bardzo szybki i efektowny deser. Przygotowanie tego przysmaku nie sprawia większych trudności. Jest on gotowy po upływie 20 minut. Doskonała propozycja w przypadku niespodziewanych gości”

niedziela, 08 sierpnia 2010

 „Czyli przepis na najsłynniejszy włoski deseru. Tradycyjnie deser ten spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie. W dosłownym tłumaczeniu nazwa tego przysmaku oznacza „poderwij mnie!’. Tiramisu powinno być więc jak idealna randka. Ani mdłe, ani za słodkie, nie zapychające, ale dość konkretne. Połączenie słodkiej, puszystej masy z nasączonymi w kawie i sherry biszkoptami daje właśnie taki efekt”

sobota, 07 sierpnia 2010

 „Jeśli kochasz serniki i męczy Cię czas ich pieczenia oraz chłodzenia w lodówce to jest to idealny przepis dla Ciebie. Serniczki pieką się zaledwie 30 minut, a później wystarczą tylko 2 godziny chłodzenia w lodówce. Te śliczne serniczki są doskonałym połączeniem kremowego serka oraz soczystych owoców”

piątek, 06 sierpnia 2010

 „To doskonałe połączenie gęstego brownies i puszystego sera. Brownie zostało wprowadzone w USA pod koniec XIX w. i spopularyzowane w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie w pierwszej połowie XX wieku. Najwcześniej opublikowany przepis na brownie pojawił się w 1904 roku”

czwartek, 05 sierpnia 2010

„Pomysł na bardzo szybką i efektowną a zarazem pyszną przystawkę. Możemy je wykonać nawet wtedy, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście lub poprosić ich o pomoc, ponieważ wykonanie tych kanapeczek może być świetną zabawą”

środa, 04 sierpnia 2010

„Tarta Tatin to klasyczny francuski deser powstały na początku XIX wieku. Za jego twórczynie uważa się Caroline i Stephanie Tatin, które prowadziły istniejącą do dzisiaj we Francji restaurację. Ten sławny deser powstał zupełnie przez pomyłkę. Według legendy pewnego dnia, gdy restauracja była pełna gości, Stephanie odkryła że nie mają jabłecznika. Pobiegła więc do kuchni aby szybko przygotować ciasto. Posypała jabłka cukrem i wstawiła do piekarnika. Dopiero po chwili uświadomiła sobie, że nie przygotowała ciasta. Szybko połączyła więc mąkę z masłem i wodą i pokryła nim jabłka. Historia zakończyła się oczywiście happy endem. Dostaniemy ten przysmak w każdej francuskiej restauracji. Najczęściej jest on serwowany na ciepło z dodatkiem bitej śmietany oraz gałką lodów waniliowych”

wtorek, 03 sierpnia 2010

„Gnocchi są jednym z najpopularniejszych dań we Włoszech. Są proste w wykonaniu i bardzo sycące. Można je podawać jako osobne danie z sosem lub jako dodatek do mięs i sałatek. Gnocchi przyrządza się z mąki oraz ziemniaków. Są to małe kawałeczki ciasta najczęściej okrągłe, które są gotowane w wodzie lub bulionie. Początki tego dania sięgają czasów, w których ziemniaki „przywędrowały” z Ameryki do Europy. Gnocchi to dosłownie tłumacząc grudki. Są bardzo podobne do polskich kopytek”

poniedziałek, 02 sierpnia 2010

“New York Cheesecake jest typowym amerykańskim deserem, szczególnie popularnym w Nowym Jorku. Jest on bardzo delikatny, kremowy i gładki, wprost idealny! Dla Nowojorczyków deser ten uchodzi za najlepszy sernik świata”

niedziela, 01 sierpnia 2010

„Jest to połączenie soczystych jagód z cynamonową kruszonką. Deser najlepiej podawać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi lub po prostu jako dodatek do kawy.  Wyśmienicie smakuje, gdy jest jeszcze ciepły, ale jest także pyszny na śniadanie, gdy po wyjęciu z lodówki kruszonka jest zimna i twarda. Crumble możecie też zrobić z innymi dowolnymi, ulubionymi owocami, które akurat są w sezonie np. z jeżynami czy truskawkami. W miesiącach zimowych najlepiej sprawdzają się jabłka, śliwki oraz gruszki”

 

sobota, 31 lipca 2010

„Połączenie leciutkich jak powietrze i słodkich jak miód blacików kokosowych z orzeźwiającymi jagodami i białą czekoladą daje wspaniały efekt. Torcik ten jest deserem na wyjątkowe okazje. Nie tylko wygląda atrakcyjnie, ale jest przy tym bardzo smaczny. Wprost rozpływa się w ustach!”

piątek, 30 lipca 2010

„Naleśniki biszkoptowe są doskonałą propozycją na pyszne i sycące śniadanie. Są bardzo lekkie i puszyste. Doskonale smakują z dodatkiem miodu, dżemu oraz świeżych owoców. W Stanach Zjednoczonych, Francji oraz Irlandii obchodzony jest „Panacake Tuesday”, który jest odpowiednikiem naszego tłustego czwartku”

czwartek, 29 lipca 2010

„W związku ze zbliżającymi się urodzinami mojej Mamy zaczęłam szukać jakiegoś wyjątkowego przepisu na tort. Przeglądając jedną z książek wpadłam właśnie na ten przepis i stwierdziłam że będzie najodpowiedniejszy. Tort jest bardzo czekoladowy, a w połączeniu ze świeżymi owocami daje naprawdę niezwykły efekt. Co najważniejsze jest naprawdę śliczny i bardzo ciekawy. Ciasto syci wzrok bogatą gamą kolorów i wymyślnymi ozdobami z czekolady, pobudza podniebienie połączeniem czekolady i świeżych, słodkich owoców. Idealnie sprawdza się jako orzeźwiający deser. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki „Niezwykłe ciasta czekoladowe”

środa, 28 lipca 2010

„Te kruche bułeczki, nadziewane jagodami oraz czekoladą, posypane cynamonową kruszonką są naprawdę pyszne. W związku z tym, że sezon jagodowy trwa sobie w najlepsze, a ja uwielbiam wszystko co związane jest właśnie z tymi owocami, postanowiłam zrobić jagodzianki. Zamiast cukru użyłam białej czekolady, a do kruszonki dodałam cynamon, co tworzy wyśmienity efekt smakowy. Najlepsze są jeszcze cieplutkie. Gwarantuję, że znikną zaraz po wyjęciu ich z piekarnika :)”

wtorek, 27 lipca 2010

„Charlotte Russe jest deserem wynalezionym przez francuskiego szefa kuchni Marie Antoine Careme w XVIII wieku, który nazwał go tak na cześć swojego rosyjskiego pracodawcy cara Aleksandra I. Jest to deser, którego forma wyłożona jest biszkoptami, a wypełniony jest kremem. Podaje się go na zimno” 

Charlotte Russe