| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
CIASTA
CIASTA PRZEKŁADANE
CIASTECZKA
DANIA GŁÓWNE
DANIA Z KURCZAKIEM
DANIA Z RYŻEM
DESERY
DODATKI DO DAŃ GŁÓWNYCH
HALLOWEEN
LODY
MAKARONY
MIĘSA, PASZTETY, ROLADY
MUFFINKI
NALEŚNIKI I KROKIETY
PASTY
PIZZA
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE
PRZETWORY
PRZYSTAWKI
SAŁATKI
SOSY
SURÓWKI
ŚNIADANIA I KANAPKI
TARTY
TORTY
TORTY - ZDJĘCIA
WALENTYNKI
WIELKANOC
ZUPY
NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

DANIA Z RYŻEM

środa, 16 listopada 2016
poniedziałek, 18 stycznia 2016

„Papryka faszerowana ryżem, schabem oraz pieczarkami zapieczona w piekarniku z serem żółtym to świetny pomysł na szybki w wykonaniu obiad. Zamiast schabu do przygotowania tego dania możemy użyć mięsa mielonego lub piersi z kurczaka”

Papryka faszerowana, papryka nadziewana, papryka faszerowana ryżem, papryka faszerowana z piekarnika, papryka faszerowana mięsem mielonym, papryka faszerowana warzywami, papryka faszerowana zapiekana, papryka faszerowana przepis, papryka faszerowana mięsem, papryka faszerowana miesem mielonym i ryżem, papryka nadziewana mięsem, papryka nadziewana warzywami, papryka nadziewana mięsem i ryżem

poniedziałek, 18 listopada 2013

 „Ryż z dodatkiem warzyw takich jak pieczarki, cukinia oraz pory zapieczony pod warstwą sera żółtego. Zapiekanka ta będzie doskonałym dodatkiem do dań głównych mięsnych czy rybnych. Również do samej zapiekanki możemy dodać pokrojone w kostkę podsmażone lub ugotowane mięso z kurczaka czy indyka”

Zapiekanka z ryżem

czwartek, 31 października 2013

„Pilaw to potrawa typowo orientalna składająca się z ryżu, mięsa lub ryby, aromatycznych przypraw, warzyw oraz słodkich dodatków takich jak rodzynki czy wiórki kokosowe. Potrawa ta może być samodzielnym daniem, ale możemy ją również wykorzystać jako dodatek do mięs lub ryb albo też np. jako nadzienie do faszerowanego kurczaka”

Pilaw

wtorek, 22 października 2013

„Ryż został ugotowany w tym deserze na mleku nie na wodzie. Pod koniec gotowania dodałam budyń – jest więc gęsty i kremowy. Wykładając ryż do naczynia żaroodpornego nie musi być do końca ugotowany, może być lekko twardawy. Ryż zapiekany z jabłkami najlepiej podawać z gęstą śmietaną rozrobioną z dodatkiem cukru waniliowego”

Ryż zapiekany z jabłkami

poniedziałek, 14 października 2013

„Ryż curry z tuńczykiem z dodatkiem kukurydzy, czerwonej papryki oraz czarnych oliwek. Doskonałe danie na obiad lub lunch. Można je podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Można je podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Ryż z tuńczykiem możemy użyć jako nadzienie i nafaszerować nim np. paprykę, cukinię lub pomidory, a następnie zapiec w piekarniku. Smacznego :)”

Ryż z tuńczykiem

sobota, 14 września 2013

„Ryż z curry z dodatkiem czerwonej papryki i czarnych oliwek. Doskonale nadaje się jako dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Ważne, aby ryż ugotować na patelni w bulionie razem z warzywami (nie osobno). Danie jest wtedy dużo smaczniejsze”

Ryż z curry

czwartek, 29 sierpnia 2013

„Potrawa ta może być osobnym daniem lub stanowić dodatek do potraw mięsnych czy rybnych. Do przygotowania tej potrawy użyłam takich warzyw jak cukinia, marchewka, cebula oraz papryka, ale oczywiście możemy dodać inne warzywa według własnych upodobań”

Ryż z warzywami

środa, 05 czerwca 2013

„Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa doskonale nadająca się na pyszny i sycący obiad. Wystarczy tylko pokroić cebulę oraz pieczarki i podsmażyć je razem z mięsem. Następnie dodać ryż, wlać bulion i gotować na małym ogniu”

Ryż z mięsem

czwartek, 23 maja 2013

„Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa doskonale nadaje się jako dodatek do dania głównego. Ryż z pieczarkami przyrządzony został na bazie bulionu, trochę tak jak we włoskim risotto. Jego smak niewątpliwie wzbogaca dodane na samym końcu masło”

Ryż z pieczarkami

poniedziałek, 06 sierpnia 2012

 „Risotto z cukinią z dodatkiem kurczaka jest doskonałym pomysłem na pyszny i sycący obiad. Możemy je również przygotować bez kurczaka i podawać jako dodatek do dań mięsnych lub samo jako wegetariańską potrawę. Do przygotowania risotta najlepiej użyć małych, świeżych cukinii, których nie trzeba obierać ani usuwać z nich pestek – w przeciwieństwie do tych dużych. Przepis pochodzi z książki „Mamma Mia” Franka Bordoni. Polecam przygotowanie tej pysznej potrawy!”

Risotto z cukinią

poniedziałek, 11 czerwca 2012

 „Kremowe risotto z zielonymi szparagami jest bardzo sycącą potrawą. Doskonale sprawdzi jako propozycja na obiad. Jak większość potraw kuchni włoskiej, i ta jest prosta i dość szybka do wykonania”

Risotto ze szparagami

niedziela, 25 września 2011

„Właściwie risotto możemy przyrządzić z dowolnymi, ulubionymi składnikami. Wczoraj dostałam od Taty przyjaciółki pysznego, olbrzymiego, dobrze doprawionego wędzonego na ciepło łososia. Postanowiłam go więc dzisiaj wykorzystać jako dodatek do risotta, które jest rewelacyjne w smaku. Dzięki żółtkom i śmietance jest bardzo kremowe. Parmezan natomiast dodaje mu aksamitności. Risotto jest zarazem bardzo sycące i z całą pewnością nadaje się na pyszny obiad”

Risotto z wędzonym łososiem

czwartek, 25 sierpnia 2011

„Ta ryżowa zapiekanka doskonale nadaje się jako dodatek do dania głównego bądź może być podana właśnie w formie dania głównego z dodatkiem sosu oraz sałatki. Zapiekankę tę można przechowywać do kilku dni w lodówce, podgrzewając ją uprzednio przed podaniem w piekarniku. Formę podaną w przepisie możemy zastąpić dowolną inną np. kwadratową wycinając z zapiekanki dowolne kształty”

Zapiekanka z ryżu

sobota, 13 sierpnia 2011

„Deser ten składa się z ugotowanego na mleku ryżu z dodatkiem cukru i masła oraz  świeżo przygotowanego musu jabłkowego. Ryż z jabłkami doskonale nadaje się na obiad lub kolację. Możemy go podawać zarówno na ciepło jak i na zimno”

Ryż z jabłkami

sobota, 23 lipca 2011

„Risotto jest klasyczną potrawą mającą swój rodowód w kuchni włoskiej. Danie to możemy przyrządzać na bardzo wiele różnych sposobów. Dzisiaj proponuję przepis na klasyczne risotto z pieczarkami. W trakcie przygotowywania tej potrawy musimy przestrzegać kilku ważnych zasad. Po pierwsze ryż który wybieramy do risotto powinien być najlepiej włoski z okrągłymi ziarenkami. Nie należy używać długoziarnistego ryżu, ponieważ się nie klei.  Należy również pamiętać o tym, aby bulion oraz wino były w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane. Gdy użyjemy zimnych płynów, ryż się zahartuje a risotto się nie uda”

Risotto z pieczarkami

środa, 29 czerwca 2011

„Ryż zapiekany z wanilią i cytryną charakteryzuje przede wszystkim prostotą składników. Wystarczy tylko trochę ryżu, mleko, jajka i cytryny. Większość składników zazwyczaj posiadamy w domu. Przepis pochodzi z najnowszego wydania magazynu Sól i Pieprz”

Ryż zapiekany

wtorek, 10 maja 2011

„Ryż z kurczakiem jest doskonałym pomysłem na szybki i niezbyt skomplikowany obiad. Wystarczy tylko ugotować ryż, a na patelni podsmażyć mięso oraz warzywa.  Potrawa ta jest przy tym bardzo zdrowa i sycąca”

Ryż z kurczakiem

 
1 , 2