| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
CIASTA
CIASTA PRZEKŁADANE
CIASTECZKA
DANIA GŁÓWNE
DANIA Z KURCZAKIEM
DANIA Z RYŻEM
DESERY
DODATKI DO DAŃ GŁÓWNYCH
HALLOWEEN
LODY
MAKARONY
MIĘSA, PASZTETY, ROLADY
MUFFINKI
NALEŚNIKI I KROKIETY
PASTY
PIZZA
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE
PRZETWORY
PRZYSTAWKI
SAŁATKI
SOSY
SURÓWKI
ŚNIADANIA I KANAPKI
TARTY
TORTY
TORTY - ZDJĘCIA
WALENTYNKI
WIELKANOC
ZUPY
NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

DESERY

sobota, 13 maja 2017
niedziela, 09 kwietnia 2017
piątek, 03 stycznia 2014

„Szybki w przygotowaniu deser, do którego możemy właściwie użyć różnych owoców. Oprócz bananów mogą to być jeszcze np. jabłka lub gruszki. Tak przygotowane ciasto możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Możemy więc codziennie przygotowywać ten deser z innymi owocami”

banany w cieście, banany smażone

piątek, 04 października 2013

„Rozgrzewające crumble ze śliwkami przygotowane na bazie czerwonego wina, jest idealnym deserem na chłodne jesienne dni. Jeśli chcemy przygotować ten deser w wersji bezalkoholowej, wino możemy zastąpić np. sokiem jabłkowym. Najlepiej smakuje na ciepło, polecam! Ja na pewno będę je robić teraz bardzo często, jest pyszne :)”

Crumble ze śliwkami, śliwki z kruszonką, kruszonka, owoce z kruszonką

sobota, 27 sierpnia 2011

„Lody pomarańczowe są kremowe i delikatne, lekko orzeźwiające. Idealne na upały. Z podanych składników otrzymamy jeden 500 g pojemniczek lodów, to jest 900 ml. Najlepiej serwować z cząstkami pomarańczy ułożonymi na dnie pucharków”

Lody pomarańczowe

środa, 03 sierpnia 2011

„Racuchy z jabłkami możemy przygotować jako smaczny obiad lub słodki deser. Smaży się je bardzo szybciutko, są puszyste i mięciutkie w środku. Najlepiej smakują posypane niewielką ilością cukru pudru. Ilość placuszków które widać na zdjęciu przygotowałam z połowy składników podanych poniżej. Przepis pochodzi z kolekcji „Kuchnie Świata”

Placki z jabłkami

czwartek, 21 lipca 2011

„Karmelizowane banany z lodami waniliowymi to prawdziwa bomba kaloryczna, ale kto powiedział że od czasu do czasu nie możemy sobie pozwolić na taką przyjemność? Zwłaszcza teraz latem lody z takim dodatkiem smakują wybornie. Należy jedynie pamiętać o tym, aby deser ten podawać tuż po przygotowaniu, ponieważ zimne lody polane gorącym sosem bananowym szybko się topią”

Karmelizowane banany z lodami waniliowymi

piątek, 01 lipca 2011

„To już jeden rok minął od pierwszego wpisu, który pojawił się na tym blogu dokładnie 1 lipca. W ciągu tego roku na blogu pojawiło się 250 przepisów na różnego rodzaju dania i ciasta. Pozostawiliście ponad 1000 komentarzy, za co serdecznie Wam dziękuję. W tym wyjątkowym dniu proponuję przepis na nieziemsko pyszne tiramisu z truskawkami. Składa się ono z nasączonych w kawie i likierze amaretto biszkoptów, delikatnej masy na bazie serka mascarpone oraz masy truskawkowej”

Tiramisu z truskawkami

poniedziałek, 28 lutego 2011

„Bardzo szybki w przygotowaniu deser, który możemy zacząć robić, gdy pojawią się niespodziewani goście. Jest bardzo kremowy i budyniowy, niezbyt przesłodzony. W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi, lub lekki poobiedni deser. To z pewnością świetna propozycja dla wielbicieli cappuccino”

Krem cappuccino

środa, 29 grudnia 2010

„Pyszny a zarazem bardzo szybki w przygotowaniu deser na zimno, który składa się z pokruszonych ciasteczek, delikatnego waniliowego kremu, oraz galaretki z owocami. Z łatwością możemy go przygotować dużo wcześniej przed podaniem i przechowywać w lodówce”

Pyszny deser na zimno

poniedziałek, 13 września 2010

 „To deser podawany na ciepło lub zimno, któremu trudno się oprzeć. Jabłka z kruszonką są doskonałe na jesień lub zimę, dlatego też danie to jest najbardziej popularne w Europie Północnej, Szkocji i Irlandii. Do przysmaku tego można zastosować groszki z czekolady mlecznej, białej lub deserowej, albo mieszankę tych trzech gatunków. Deser ten najlepiej komponuje się z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Bez trudu możemy go przechowywać w lodówce, a przed podanie wystarczy go tylko podgrzać w piekarniku”Jabłka z cynamonem i kruszonką

sobota, 11 września 2010

 „Doskonała propozycja na łatwe i szybkie śniadanie bądź pyszny podwieczorek. Masę czekoladowo-cynamonową możemy przygotować wcześniej i przechowywać ją w lodówce. Gdy tylko będziemy mieli ochotę na szybką i lekką przekąskę, wystarczy zanurzyć w niej chlebek tostowy i usmażyć na złoty kolor. Przekąski tego typu są nie lada gratką dla dzieci”

Tosty cynamonowe

wtorek, 31 sierpnia 2010

„Tiramisushi, czyli kolejny przepis z serii „Wariacje na temat najsłynniejszego włoskiego deseru”. Jest to rolada tiramisu, która swoim wyglądem przypomina sushi. Czekoladowa rolada jest owinięta wokół słodkiego serka mascarpone. Deser ten podaje się z sosem, w którym moczy się roladki. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki „Demolition Desserts” Elizabeth Falkner”

Tiramisushi

sobota, 14 sierpnia 2010

„Francuskie tosty czekoladowe to bez wątpienia wspaniała propozycja na pyszne i sycące śniadanie. Jeśli rano nie mamy zbyt dużo czasu, masę czekoladową możemy przygotować dzień wcześniej i włożyć ją do lodówki. Rano zanurzymy w niej tylko tosty i polejemy cieplutkim dżemem. Wbrew pozorom może być to bardzo szybki do wykonania posiłek. Aby otrzymać bardziej smakowite danie, pieczywo tostowe można zastąpić chałką lub drożdżową bułką z rodzynkami. Francuskie tosty z czekoladą są nie lada gratką dla dzieci. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki „Czekolada”

Tosty francuskie

poniedziałek, 09 sierpnia 2010

 „Pomysł na bardzo szybki i efektowny deser. Przygotowanie tego przysmaku nie sprawia większych trudności. Jest on gotowy po upływie 20 minut. Doskonała propozycja w przypadku niespodziewanych gości”

niedziela, 01 sierpnia 2010

„Jest to połączenie soczystych jagód z cynamonową kruszonką. Deser najlepiej podawać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi lub po prostu jako dodatek do kawy.  Wyśmienicie smakuje, gdy jest jeszcze ciepły, ale jest także pyszny na śniadanie, gdy po wyjęciu z lodówki kruszonka jest zimna i twarda. Crumble możecie też zrobić z innymi dowolnymi, ulubionymi owocami, które akurat są w sezonie np. z jeżynami czy truskawkami. W miesiącach zimowych najlepiej sprawdzają się jabłka, śliwki oraz gruszki”

 

czwartek, 22 lipca 2010

„Trudno znaleźć kogokolwiek, kto by pierogów nie lubił. Istnieje niezliczenie wiele odmian tego przysmaku, który najprawdopodobniej przywędrował do nas z Chin, dzięki wyprawie Marco Polo.  Zadziwiające jak szybko się je robi, a są tak pyszne, że nie zdążycie się obejrzeć nim znikną z talerza”

wtorek, 20 lipca 2010

„W związku z tym, że sezon truskawkowy powoli dobiega końca, proponuję orzeźwiający sorbet truskawkowy. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, aczkolwiek dużo czasu pochłania pozostawienie go w zamrażarce. Warto więc zacząć przygotowywać ten lodowy deser około 5-6 godzin przed planowanym serwowaniem. Trzeba go spożyć tuż po podaniu, gdyż w tak wysokich temperaturach lodowe miseczki będą się szybko topiły”

 
1 , 2