| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
CIASTA
CIASTA PRZEKŁADANE
CIASTECZKA
DANIA GŁÓWNE
DANIA Z KURCZAKIEM
DANIA Z RYŻEM
DESERY
DODATKI DO DAŃ GŁÓWNYCH
HALLOWEEN
LODY
MAKARONY
MIĘSA, PASZTETY, ROLADY
MUFFINKI
NALEŚNIKI I KROKIETY
PASTY
PIZZA
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE
PRZETWORY
PRZYSTAWKI
SAŁATKI
SOSY
SURÓWKI
ŚNIADANIA I KANAPKI
TARTY
TORTY
TORTY - ZDJĘCIA
WALENTYNKI
WIELKANOC
ZUPY
NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

PRZEPISY ŚWIĄTECZNE

poniedziałek, 04 stycznia 2016

„Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny zapach piernika. Będzie idealna na następne święta! :)

Karpatka, karpatka przepis, karpatka piernikowa, karpatka domowa, karpatka ciasto, ciasto parzone przepis, karpatka przepis duża blacha, karpatka krem, karpatka z budyniem, karpatka przepis z budyniem, karpatka przepis na ciasto, ciasto karpatka przepis

sobota, 02 stycznia 2016

„Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świątecznym stole, ale z pewnością sprawdzi się w każdej sytuacji :)

Sernik orzechowy, sernik z orzechami

poniedziałek, 28 grudnia 2015

„Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach świątecznych – sernik na piernikowym spodzie z kruszoną – delikatny i aksamitny. Jak nie na te święta to na następne będzie jak znalazł!”

Sernik świąteczny, sernik piernikowy, sernik na święta, sernik na święta Bożego Narodzenia, sernik z piernikami, sernik z pierniczkami, sernik na piernikowym spodzie, sernik na pierniku, sernik na piernikach

sobota, 19 grudnia 2015

„Świąteczne ciasto na piernikowym spodzie, przełożone cienką warstwą makową, przykryte puszystym i kremowym sernikiem. Całość wykończona pyszną czekoladową polewą posypaną kandyzowaną skórką pomarańczową”

seromakowiec, sero-makowiec, serom akowiec z gotowej masy makowej, ero mak, serom akowiec z masy makowej, seromakowiec z gotowej masy makowej i serowej, seromakowiec na biszkopcie, seromak z masy makowej, seromak z gotowej masy makowej, seromak z gotową masą makową, seromak na biszkopcie, sernik z makiem, ciasto świąteczne, ciasto na święta, ciasto na Boże Narodzenie, ciasto na święta przepis, ciasto świąteczne przepis, ciasto na Boże Narodzenie przepis

środa, 16 grudnia 2015

„Nadal pozostajemy w świątecznych klimatach :) Miodownik z budyniem składający się z siedmiu warstw ciasta miodowego przełożonego budyniem. Ciasto to będzie tym lepsze im dłużej czasu spędzi w lodówce – tuż po przygotowaniu najlepiej włożyć go na minimum całą noc do lodówki, ale będzie jeszcze lepsze jeśli spędzi w niej około 2-3 dni. Idealnie nadaje się na święta, ponieważ ciasto to bardzo długo zachowuje swoją świeżość”

miodownik, miodownik ciasto, miodownik z orzechami, miodownik przepis, miodownik placek, miodownik z budyniem, miodownik z masa z kaszy mannej, miodownik z masą budyniową, miodownik z masą grysikową, miodownik przepis z kaszą manną, miodownik z masą grysikową, miodownik z kremem grysikowym, miodownik z kremem budyniowym,  miodownik z kremem z kaszy manny przepis, ciasto przekładane, ciasto z budyniem, ciasto z kremem, ciasto z masą, ciasto na święta, ciasto na Boże Narodzenie, ciasto świąteczne

poniedziałek, 14 grudnia 2015

„Pyszne i delikatne ciasto pomarańczowe przełożone kremem serowym z dodatkiem białej czekolady i soczystych pomarańczy. Idealna propozycja na zbliżające się święta Bożego Narodzenia :). Podczas pieczenia w całym domu unosi się niesamowity pomarańczowy zapach”

ciasto pomarańczowe, ciasto pomarańczowo kawowe, ciasto pomarańczowo czekoladowe, ciasto pomysły, ciasto przekładane, ciasto z owocami, ciasto pomarańczowe pokusa, ciasto pomarańczowe przepis, ciasto na święta, ciasto świąteczne, ciasto pomarańczowe z kremem, ciasto świąteczne, ciasto świąteczne przepis, ciasto pomarańczowe z kremem, ciasto pomarańczowe ze skórką, ciasto świąteczne Boże Narodzenie

niedziela, 13 grudnia 2015

„Przepyszna rozpływająca się w ustach beza z dodatkiem delikatnego kremu śmietankowego, przełamana kwaskową warstwą żurawinową oraz malinową. Upieczona w kształcie wieńca bożonarodzeniowego, idealna na nadchodzące święta! Wcale nie jest tak trudna w wykonaniu, jak mogłoby się to wydawać na pierwszy rzut oka. Warto spróbować :) efekty na pewno będą zachwycające :) Aby nieco urozmaicić nasz deser – a dokładniej mówiąc warstwę malinową – zamiast wody możemy użyć czerwonego wina, przygotowując kisiel malinowy na winie. Możemy również dodać szczyptę korzennych przypraw lub cynamonu”

Wieniec bożonarodzeniowy, wieniec bożonoradzeniowy bezowy, ciasto świąteczne, ciasto na święta, ciasto świąteczne przpeis, ciasto na święta przepis, ciasto na Boże Narodzenie, ciasto na Boże Narodzenie przepis, ciasto przekładane, ciasto na święta łatwe, ciasto na swieta latwe, ciasto na święta blog, ciasto świąteczne, ciasto świąteczne wypieki, ciasto świąteczne Boże Narodzenie

sobota, 12 grudnia 2015

„Pyszny świąteczny i mocno czekoladowy sernik z suszonymi śliwkami. Aby dodatkowo podkreślić jego świąteczny „charakter” został upieczony na piernikowym spodzie”

Sernik z suszoną śliwką, sernik czekoladowy, sernik czekoladowy przepis, sernik świąteczny, sernik świąteczny wykwintny, sernik świąteczny przepis, sernik na święta bożego narodzenia, sernik na święta, sernik na święta przepis, sernik z suszonymi śliwkami, sernik z suszoną śliwką

piątek, 11 grudnia 2015

„Miodownik – tradycyjne świąteczne ciasto, składające się kilku cienkich placków miodowych przełożonych pysznym kremem grysikowym z polewą czekoladową. Ciasta pieczemy osobno, w jednakowej formie. Istnieje bardzo dużo odmian tego przepisy miodownik przekładany masą grysikową, masą budyniową lub po prostu kajmakiem. Gotowe ciasto najlepiej odstawić na 1-2 dni – im dłużej leżakuje, tym jest lepsze :)

miodownik, miodownik ciasto, miodownik z orzechami, miodownik przepis, miodownik placek, miodownik z budyniem, miodownik z masa z kaszy mannej, miodownik z masą budyniową, miodownik z masą grysikową, miodownik przepis z kaszą manną, miodownik z masą grysikową, miodownik z kremem grysikowym, miodownik z kremem budyniowym,  miodownik z kremem z kaszy manny przepis

środa, 09 grudnia 2015

„Święta tuż tuż… a więc zapraszam na świąteczny sernik :) Red vel vet, czyli amerykańskie klasyczne ciasto – bardzo wilgotne i mięsiste. W tym przepisie przełożone kremową warstwą sernikową”

Sernik red velvet, sernik świąteczny, sernik na święta, ciasto świąteczne, ciasto na święta

piątek, 19 grudnia 2014

„Przepis na przepyszne świąteczne ciasto, składające się z trzech placków miodowych, warstwy kremu budyniowego i soczystej warstwy jabłkowej. Całość wykończona orzeszkami ziemnymi w miodowej polewie. Jak dla mnie nie ma lepszego połączenia :) Ciasto rozpływa się w ustach, jest bardzo, ale to bardzo mięciutkie. U mnie na pewno będzie gościło na świątecznym stole. Polecam wykonanie tego ciasta, jest naprawdę znakomite :) Obok równie świątecznego ciasta z orzechami, to mój numer drugi w bożonarodzeniowej klasyfikacji :)

ciasto z kremem, ciasto na święta, ciasto świąteczne, ciasto z galaretką, ciasto z jabłkami, ciasto z budyniem, ciasto miodowe, ciasto z orzechami, ciasto z karmelem, ciasto toffee, pyszne ciasto, ciasto na boże narodzenie, świąteczne ciasto przepis, ciasto orzechowe, ciasto bożonarodzeniowe, przepis na ciasto, ciasto przekładane,

czwartek, 18 grudnia 2014

„Klasyka polskiej kuchni – karp w galarecie z warzywami. Przyznam szczerze, że pierwszy raz robiłam tą potrawę, ale na pewno nie ostatni. Przygotowałam karpia ułożonego na talerzu, ale możemy go również przygotować w bardziej klasyczny sposób tzn. ułożyć rybę w mniejszych filiżankach lub kubeczkach, dodać warzywa i zalać tężejącym wywarem”

Karp w galarecie

niedziela, 14 grudnia 2014

„Świąteczne ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonej żurawiny polane czekoladą. Po upieczeniu i polaniu ciasta polewą czekoladową, podczas krojenia ciasto jest dość twardawe. Najlepiej po podzieleniu na pojedyncze ciasteczka, włożyć je do szczelnie zamkniętego pojemnika do lodówki. Już po jednym dniu stają się bardzo mięciutkie. Możemy je przechowywać w ten sposób w lodówce nawet do kilku tygodni”

ciasteczka świąteczne, ciastka świąteczne, ciastka owsiane, ciasteczka owsiane, świąteczne ciasteczka

niedziela, 07 grudnia 2014

„Sos żurawinowy to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs podawanych w okresie świątecznym i nie tylko :). Doskonale sprawdzi się z pieczoną w miodzie szynką czy z też z kurczakiem w boczku. Można go przechowywać w lodówce, podawać w temperaturze pokojowej lub na ciepło”

sos żurawinowy, sos do mięs, sos słodko-kwaśny,

sobota, 06 grudnia 2014

„Sernik piernikowy na spodzie z pierniczków w lukrze z dodatkiem aromatycznej przyprawy piernikowej do masy serowej. Zamiast budyniu czekoladowego możemy użyć budyniu o smaku toffee – sernik będzie miał wtedy jaśniejszy kolor. Jego wierzch możemy przyozdobić pierniczkami lub polać czekoladą”

Sernik piernikowy, sernik z pierniczkami, sernik świąteczny

sobota, 29 listopada 2014

„Piernik przekładany masą czekoladową z dodatkiem dżemu morelowego i brzoskwiń. Po upieczeniu piernik jest nico twardy, ale po przełożeniu go kremem z brzoskwiniami i jednej nocy spędzonej w lodówce rozpływa się w ustach, jest bardzo mięciutki. Ciasto to możemy przechowywać w lodówce nawet od kilku dni”

Piernik, piernik przepis, piernik z dżemem, piernik z marmoladą, piernik świąteczny, piernik czekoladowy, piernik z czekoladą, przepis na piernik, piernik ciasto, ciasto piernik przepis, piernik bez miodu, piernik z dżemem, piernik z orzechami, piernik ciasto, piernik ciasto przepis, piernik czekoladowy, piernik czas pieczenia, piernik przekładany, ciasto na święta, ciasto bożonarodzeniowe

środa, 26 listopada 2014

„Do wykonania tego makowca użyłam nietypowo – białego maku, a to dlatego, że przygotowując ponad miesiąc temu rogaliki świętomarcińskie bardzo zasmakowało mi ich nadzienie. Dlatego też postanowiłam na święta upiec makowiec z takim samym nadzieniem – nieco go modyfikując bo dodając do niego jeszcze jabłka (zamiast jabłek możemy też użyć świeżych gruszek). Oczywiście do wykonania tego makowca możemy użyć również masy z czarnego maku – pod tym linkiem znajdziecie przepis na domową masę makową, którą można użyć jako nadzienie w tym przepisie”

Sturcla makowa, makowiec, makowiec zawijany, makowiec zwijany, ciasto świąteczne, ciasto na święta, makowiec, masa makowa, makowiec z jabłkami, makowiec drożdżowy, ciasto bożonarodzeniowe, ciasto na święta, pyszne ciasto, ciasto na boże narodzenie, ciasto świąteczne, ciasto orzechowe,

środa, 18 grudnia 2013

„Taki makowiec jest obowiązkowym gościem na świątecznych stołach w wielu domach. Dlatego też dzisiaj podaję  przepis na tradycyjny makowiec zawijany na cieście drożdżowym z masą makową z dodatkiem jabłek. Jest mięciutki, rozpływający się w ustach, polecam wykonanie tego pysznego ciacha J 

Makowiec zawijany

 
1 , 2 , 3 , 4