| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
CIASTA
CIASTA PRZEKŁADANE
CIASTECZKA
DANIA GŁÓWNE
DANIA Z KURCZAKIEM
DANIA Z RYŻEM
DESERY
DODATKI DO DAŃ GŁÓWNYCH
HALLOWEEN
LODY
MAKARONY
MIĘSA, PASZTETY, ROLADY
MUFFINKI
NALEŚNIKI I KROKIETY
PASTY
PIZZA
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE
PRZETWORY
PRZYSTAWKI
SAŁATKI
SOSY
SURÓWKI
ŚNIADANIA I KANAPKI
TARTY
TORTY
TORTY - ZDJĘCIA
WALENTYNKI
WIELKANOC
ZUPY
NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

WIELKANOC

piątek, 20 marca 2015

„Krem z cukinii, który doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Podawany jest bowiem z dodatkiem jajek oraz wędzonego na zimno łososia. To bardzo pyszna zupa którą wyczarujemy w niespełna 40 minut J. Krem można dodatkowo posypać uprażonymi pestkami z dyni lub posypać płatkami migdałowymi”

Krem z cukinii, zupa z cukinii, krem z warzyw, krem warzywny, krem z cukinii przepis, zupa z cukinii przepis. kremz  cukinii z łossoiem

poniedziałek, 16 marca 2015

„Łosoś w cieście francuskim, a właściwie to rolada z łososiem i jajkami. Zbliżają się święta Wielkiej Nocy, tak więc jajko pełni tutaj rolę pierwszoplanową :) Roladę tą najlepiej podawać ze świeżo przygotowaną sałatką”

Łosoś w cieście francuskim, Łosoś w cieście francuskim - przepis, łosoś w cieście, łosoś w cieście przepis

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

„Babka marmurkowa, a więc klasyka świąt Wielkiej Nocy. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niej tych świąt. Jest ona szybka w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wielu składników – większość z nich każdy znajdzie u siebie w domu. Można powiedzieć że to taka babka last minute, którą możemy przygotować w ostatniej chwili. Zamiast polewy czekoladowej babkę można oprószyć cukrem pudrem”

Babka marmurkowa

„Mięciutka niczym puch babka cynamonowa w pysznej serowej polewie. Jeśli lubicie ciepłe cynamonowe bułeczki w serowym lukrze, to ta babka jest właśnie dla Was. Babka ta jest bardzo delikatna i mięciutka, bardzo aromatyczna. Idealna do kawy”

Babka wielkanocna

piątek, 11 kwietnia 2014

„Ekspresowa  przygotowaniu babka, której wykonanie zajmie nam około 20 minut (+ czas pieczenia). Jest bardzo prosta w wykonaniu, ponieważ wystarczy tylko dokładnie zmiksować wszystkie składniki i wylać do odpowiedniej formy. Babka ta jest bardzo mięciutka, puszysta i mokra – m.in. dzięki dodaniu oleju oraz jogurtu naturalnego. W składnikach podany jest budyń malinowy, ale możemy go zastąpić innym ulubionym budyniem np. czekoladowym czy truskawkowym”

babka na oleju, babka wielkanocna, babka jogurtowa, babka piaskowa

wtorek, 08 kwietnia 2014

„Rolada ta może być doskonałym dodatkiem do wielkanocnego barszczu białego lub żurku. Możemy ja podawać zarówno na zimno - pokrojona w cienkie plastry, jak i na ciepło - pokrojona w grubsze plastry”

Kiełbasa w cieście

wtorek, 09 kwietnia 2013

„Pieczony udziec jagnięcy jest jedną z tych potraw, które są efektowne i bardzo łatwe i proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko przygotować wszystkie składniki i dodawać je od czasu do czasu do piekącego się w piekarniku mięsa”

Pieczony udziec

piątek, 22 marca 2013

„Wielkanocna babka z dodatkiem soczystych malin, z warstwą kawowo-czekoladową, całość oblana czekoladą. Babka jest pulchna, a przy tym dość wilgotna - wprost idealna do filiżanki kawy!”

Babka wielkanocna

wtorek, 19 marca 2013

„Szybkie w przygotowaniu danie składające się z kilku prostych składników, które bez trudu odnajdziemy w domu. Jajka w delikatnym sosie musztardowym przygotowanym na bazie bulionu i mleka z dodatkiem rukoli idealnie komponują się z puree ziemniaczanym i sałatką z rukoli”

Jajka w sosie musztardowym

poniedziałek, 18 marca 2013

„Mazurek wielkanocny a`la snickers składa się z kruchego ciasta oraz warstwy karmelowej. Całość polana mleczną czekoladą i posypana solonymi orzeszkami ziemnymi i snickersem. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki „Czekolada – 140 przepisów. Carla Bardi”

Mazurek wielkanocny snickers

sobota, 16 marca 2013

„Ciasto marchewkowe, a właściwie hawajski tort marchewkowy z ananasem, delikatnym kremem i kokosem. Ciasto z dużą ilością marchewki, ananasa oraz aromatycznych przypraw takich jak cynamon czy gałka muszkatołowa. Całość przełożona kremem na bazie serka z dodatkiem kokosu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień przełożyć je kremem”

Ciasto marchewkowe

czwartek, 14 marca 2013

"Ciasto ze szpinakiem idealne na świąteczny wielkanocny stół. Składa się ono z ciasta francuskiego w środku którego ukryty jest szpinak z niespodzianką, a więc z jajkami. Wierzch posypany sezamem" 

Ciasto ze szpinakiem

środa, 13 marca 2013

„Pieczeń rzymska przygotowana w formie wieńca, nadziewana ugotowanymi na twardo jajkami, owinięta plastrami boczku idealnie nadaje się na świąteczny stół. Mięso z dodatkiem podsmażonych pieczarek z cebulą oraz boczkiem doprawione gałką muszkatołową i świeżą natką z pietruszki. Podczas pieczenia unosi się niesamowity zapach”

Pieczeń rzymska

czwartek, 20 września 2012

„Ostatnio znalazłam bardzo ciekawy przepis na babkę jogurtową z kokosem. Bardzo lubię ciasto jogurtowe (a dość dawno go nie robiłam), postanowiłam od razu wziąć się do pieczenia. Moją drobną modyfikacją tego przepisu było dodanie soczystych gruszek. Dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej delikatniejsze w smaku. Przepis pochodzi z „To jest pyszne – wrzesień 2012”. Po upieczenie babkę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu na dłużej zachowa ona swoją świeżość. Z podanych składników możemy upiec jedną dużą babkę lub dwie mniejsze (ja upiekłam dwie)”

Babka jogurtowa z gruszkami

środa, 28 marca 2012

 „Rewelacyjna babka pomarańczowa, mocno aromatyczna, pachnącą świeżą pomarańczą, bardzo delikatna. Jest mięciutka jak puch, a wraz z dodatkiem syropu pomarańczowego wprost rozpływa się w ustach. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, pochodzi z książki „120 wypieków – z kuchennej półeczki”

Babka pomarańczowa

wtorek, 26 kwietnia 2011

„Pascha jest tradycyjnym rosyjskim deserem wielkanocnym z twarogu lub mleka, śmietany oraz masła. Zwykle dodaje się do niej też żółtka, cukier, wanilię i bakalie. Podaje się ją w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową. Zazwyczaj jest bardzo słodka. W Rosji przyrządza się ją wyłącznie na Wielkanoc. Przepis pochodzi z książeczki Wielkanoc 2011”

Pascha

czwartek, 21 kwietnia 2011

„Advocat bez problemu dostaniemy wszędzie, ale taki przygotowany przez siebie jest dużo lepszy od kupionego w sklepie. Taki domowy likier jajeczny możemy przygotować dużo wcześniej i przechowywać go po prostu w lodówce. Z podanych proporcji otrzymamy 0,7 l ajerkoniaku”

Ajerkoniak, przepis na ajerkoniak

środa, 20 kwietnia 2011

„I wreszcie przyszedł czas na wykonanie mazurka. Tym razem padło na pyszny mazurek pomarańczowy przekładany kremem budyniowym. Prosty w przygotowaniu, a dzięki użyciu ciasta francuskiego również dość szybki. Można go przygotować nawet w ostatniej chwili”

Mazurek pomarańczowy

 
1 , 2