| < Lipiec 2010 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zakładki:
CIASTA
CIASTA PRZEKŁADANE
CIASTECZKA
DANIA GŁÓWNE
DANIA Z KURCZAKIEM
DANIA Z RYŻEM
DESERY
DODATKI DO DAŃ GŁÓWNYCH
HALLOWEEN
LODY
MAKARONY
MIĘSA, PASZTETY, ROLADY
MUFFINKI
NALEŚNIKI I KROKIETY
PASTY
PIZZA
PRZEPISY ŚWIĄTECZNE
PRZETWORY
PRZYSTAWKI
SAŁATKI
SOSY
SURÓWKI
ŚNIADANIA I KANAPKI
TARTY
TORTY
TORTY - ZDJĘCIA
WALENTYNKI
WIELKANOC
ZUPY
NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
sobota, 31 lipca 2010

„Połączenie leciutkich jak powietrze i słodkich jak miód blacików kokosowych z orzeźwiającymi jagodami i białą czekoladą daje wspaniały efekt. Torcik ten jest deserem na wyjątkowe okazje. Nie tylko wygląda atrakcyjnie, ale jest przy tym bardzo smaczny. Wprost rozpływa się w ustach!”

piątek, 30 lipca 2010

„Naleśniki biszkoptowe są doskonałą propozycją na pyszne i sycące śniadanie. Są bardzo lekkie i puszyste. Doskonale smakują z dodatkiem miodu, dżemu oraz świeżych owoców. W Stanach Zjednoczonych, Francji oraz Irlandii obchodzony jest „Panacake Tuesday”, który jest odpowiednikiem naszego tłustego czwartku”

czwartek, 29 lipca 2010

„W związku ze zbliżającymi się urodzinami mojej Mamy zaczęłam szukać jakiegoś wyjątkowego przepisu na tort. Przeglądając jedną z książek wpadłam właśnie na ten przepis i stwierdziłam że będzie najodpowiedniejszy. Tort jest bardzo czekoladowy, a w połączeniu ze świeżymi owocami daje naprawdę niezwykły efekt. Co najważniejsze jest naprawdę śliczny i bardzo ciekawy. Ciasto syci wzrok bogatą gamą kolorów i wymyślnymi ozdobami z czekolady, pobudza podniebienie połączeniem czekolady i świeżych, słodkich owoców. Idealnie sprawdza się jako orzeźwiający deser. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki „Niezwykłe ciasta czekoladowe”

środa, 28 lipca 2010

„Te kruche bułeczki, nadziewane jagodami oraz czekoladą, posypane cynamonową kruszonką są naprawdę pyszne. W związku z tym, że sezon jagodowy trwa sobie w najlepsze, a ja uwielbiam wszystko co związane jest właśnie z tymi owocami, postanowiłam zrobić jagodzianki. Zamiast cukru użyłam białej czekolady, a do kruszonki dodałam cynamon, co tworzy wyśmienity efekt smakowy. Najlepsze są jeszcze cieplutkie. Gwarantuję, że znikną zaraz po wyjęciu ich z piekarnika :)”

wtorek, 27 lipca 2010

„Charlotte Russe jest deserem wynalezionym przez francuskiego szefa kuchni Marie Antoine Careme w XVIII wieku, który nazwał go tak na cześć swojego rosyjskiego pracodawcy cara Aleksandra I. Jest to deser, którego forma wyłożona jest biszkoptami, a wypełniony jest kremem. Podaje się go na zimno” 

Charlotte Russe

poniedziałek, 26 lipca 2010

„Połączenie ciemnej czekolady i wiśni z puszystym serem tworzy niesamowity efekt smakowy. Sernik wygląda bardzo elegancko i jest wyborny w smaku. Najlepiej smakuje, gdy jest on lekko przestudzony, a spływające z góry wiśnie są jeszcze gorące”

niedziela, 25 lipca 2010

"Gofry przygotowane w niecodziennej odsłonie - czyli na słodko z dodatkiem kakao. Najlepiej podawać je ze świeżymi owocami, bitą śmietaną i sosem czekoladowym" 

sobota, 24 lipca 2010

"Babeczki przygotowane z ciasta filo z kremowym nadzieniem łososiowym. Idealne jako szybka przekąska lub wykwintna przystawka"

piątek, 23 lipca 2010

„Charlotte jest deserem pochodzącym z Francji, który ma wiele różnych odmian. Klasyczny deser Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Tajemnicą tego deseru jest elastyczny biszkopt, który łatwo zwinąć w roladę. Historycy twierdzą, że to słodkie danie wzięło swoją nazwę od królowej Charlotte (1744-1818), żony Jerzego III – króla Wielkiej Brytanii”

 

czwartek, 22 lipca 2010

„Trudno znaleźć kogokolwiek, kto by pierogów nie lubił. Istnieje niezliczenie wiele odmian tego przysmaku, który najprawdopodobniej przywędrował do nas z Chin, dzięki wyprawie Marco Polo.  Zadziwiające jak szybko się je robi, a są tak pyszne, że nie zdążycie się obejrzeć nim znikną z talerza”

środa, 21 lipca 2010
wtorek, 20 lipca 2010

„W związku z tym, że sezon truskawkowy powoli dobiega końca, proponuję orzeźwiający sorbet truskawkowy. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, aczkolwiek dużo czasu pochłania pozostawienie go w zamrażarce. Warto więc zacząć przygotowywać ten lodowy deser około 5-6 godzin przed planowanym serwowaniem. Trzeba go spożyć tuż po podaniu, gdyż w tak wysokich temperaturach lodowe miseczki będą się szybko topiły”

poniedziałek, 19 lipca 2010
niedziela, 18 lipca 2010

„Co prawda zupa ta z flaczkami nie ma nic wspólnego, i nie wiem dlaczego przyjęło się ją tak nazywać, ale jest naprawdę pyszna i bardzo sycąca. O niewielu wyszukanych przysmakach da się powiedzieć tyle dobrego co o tej skromnej potrawie. Jest smaczna, pożywna, nietucząca, łatwa i tania. Podaje się ją ze świeżym pieczywem, przez co może stanowić potrawę jednodaniową. Możesz ją podać na zwykły obiad lub kolację, ale też jako gorące danie na uroczystym przyjęciu. Osobiście ją uwielbiam i jest moją ulubioną zupą”

sobota, 17 lipca 2010
piątek, 16 lipca 2010

„Babeczki w kształcie gniazdka, w środku którego kryje się mięsno – pieczarkowy farsz są wspaniałą przekąską, która swój rodowód ma w kuchni francuskiej. Serwuje się je najczęściej na gorąco, ale smakują także na zimno. Vol – au – vent znaczy „lot z wiatrem”, co jest związane z lekkością ciasta po jego upieczeniu. Danie to niewątpliwie robi wrażenie, jest bardzo smaczne i ładnie wygląda"

czwartek, 15 lipca 2010

„Na gorące dni, w owocowym sezonie, proponuję pyszny deser malinowy, który podaje się na zimno. Jest to rozkoszne połączenie świeżych malin, czekolady oraz puszystego biszkoptu”

środa, 14 lipca 2010
 
1 , 2